Herebetegségek

A here betegségei

Herevízsérv (Hydrokele)

A herevízsérv a herét körülvevő folyadék kóros felhalmozódását jelenti a hereburokban. Ez lokalizálódhat csak a herére, de a lágyékcsatorna irányában is folytatódhat.

A herevízsérv tünetei

A folyadék felhalmozódás következtében a here megnagyobbodik, diszkomfort érzés, esetleg fájdalom alakul ki. A hydrokele kialakulhat műtétek után is pl: herevisszér műtét, lágyéksérv, de létrejöhet mellékhere-gyulladás következtében is.

Kezelése

A herevízsérv a legtöbb esetben műtétileg történik. A hydrokele leszívása jellemzően nem eredményez tartós megoldást.

Herevisszérsérv (varicokele)

A varicokele egy nagyon gyakori elváltozás. A here körüli vénák tágulatát jelenti. A férfiak 8-23%-a érintett valamilyen mértékben, az esetek legalább 90 százalékában a bal here visszeres. Ennek az oka a vénabillentyűk elégtelensége, az ondóvezetéket körülvevő izmok gyengesége ill. a bal véna merőleges vesevénába.
A herevisszérsérv a férfi meddőség második leggyakoribb oka.

A herevisszérsérv tünetei

Tünetmentes esetben a valamivel kisebb, bal here lehet az enyhe visszeresség egyetlen jele. A herevisszeresség rosszabbodásával a megvastagodott erek kanyarulatai minden testhelyzetben tapinthatók. Később - különösen álló testhelyzetben - egyértelműen láthatókká is válnak a (III. stádium). Ebben a stádiumban előfordulhat, hogy a visszerességhez tompa, húzó, feszítő érzés párosul, olykor egészen a derék felé kisugárzó fájdalom is jelentkezhet.

Kezelése

Enyhe, panaszt nem okozó esetben elegendő lehet speciális alsónemű viselése, ami védi, és megfelelően tartja a heréket. A herevisszérsérv kezeléseinek típusai kor és tünet függőek, mindig egyéni elbírálás kérdése. Felnőttkorban két esetben indokolt a kezelés, mely rendszerint műtétet jelent: panaszok (fájdalom, főleg sportoláskor húzó érzés) esetén, valamint ondóvizsgálattal igazolt rossz spermakép és legalább féléves próbálkozás ellenére fennálló terméketlenség esetén.

Mellékhereciszta (Spermatokele)

Ha a mellékhere fejében kis, savóval telt cseresznyemagnyi-cseresznyényi jóindulatú ciszta tapintható (vagy ultrahanggal ábrázolható), csak akkor érdemes műtétileg eltávolítani, ha a beteget ez zavarja, vagy daganattól való félelem miatt egészen biztos diagnózist akar, illetve fájdalom esetén. A mellékhereciszta műtét során az egész cisztát el kell távolítani. A mellékhereciszta műtét az esetek több, mint 90%-ban sikeres.

Herebetegség gyanúja esetén keresse bizalommal tapasztalt urológus szakorvosainkat!
 
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 09. 10. 12:14 (Utolsó frissítés: 2020. 09. 15. 09:41)

Várja önt:
Dr. Vargha Judit
Dr. Vargha Judit