PCOS, Inzulinrezisztencia

PCOS kezeléseA PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma napjaink egyik leginkább előtérben szereplő kórképe. Ennek ellenére még mindig nem kellő mértékben felismert és nem megfelelően kezelt betegség. Jelentősége abban áll, hogy rendkívül sok nőt érint, nehezíti a teherbe esést, ami sok család életét, boldogságát negatívan befolyásolja, és megkeserítheti a nők hétköznapjait, akik a probléma következtében külsőleg kevésbé vonzóvá válhatnak.
 

A PCOS következményei

Az inzulinrezisztencia és a betegség hosszú távú következményei, mint a kialakuló cukorbaj vagy a fokozódó szív-érrendszeri kockázat szintén fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk a betegség kezelésekor, tehát a betegek gondozást igényelnek. A kezelése során a diagnosztika, gondozás összehangolt interdiszciplináris (szakmák közötti) munkát igényel nőgyógyász, bőrgyógyász és belgyógyász-endokrinológus bevonásával.

Az inzulinrezisztencia tüneteit és magát a betegséget tudósok 1935-ben írták le először. Ma már tudjuk, hogy genetikai kiindulású, melynek kialakulását és klinikai képét a környezeti tényezők jelentősen módosítják. Tulajdonképpen különböző anyagcserezavarok és szövődmények fokozott rizikójával társul. Ilyenek a menstruációs zavarok, a fokozott szőrnövekedés és acne képződés (pattanások), meddőség, vetélés, magas vérnyomás, zsír-anyagcserezavar (elhízás), szív-érrendszeri betegségek, méhtestrák, inzulinrezisztencia, vagy a már kialakult cukorbetegség.


Az inzulinrezisztencia, avagy a betegség gyakorisága

Tudományos becslések alapján a PCOS a világon minden 7-15. felnőtt nőt (aki már menstruál) érint. Noha főleg serdülők és fiatal felnőttek (13-30 év) betegsége, bármely életkorban megjelenhet, fogamzásgátló-tabletta szedése a tüneteket jótékonyan elfedheti. Eleinte csak esztétikai problémát jelenthet (pl. pattanások az arcon).


Diagnózis és a betegség felismerése

A  főbb tünetei: petesejtérés zavara (anovulatio, menstruációs zavarok), férfihormon-túltermelődés a női szervezetben (ennek klinikai és/vagy laboratóriumi jelei), a  ultrahangképe.

A 3 tünetből kettő fennállása esetén adott a PCOS diagnózisa!

Ez nagyon fontos, hiszen tapasztalataink szerint hazánkban sok esetben történik fals diagnosztika csak „gyanús” ultrahang lelet esetén, indokolatlanul fokozva a páciensek testi és lelki terheit.

Centrumunkban a diagnosztika teljes szakmai hátterével rendelkezünk (ultrahang, labordiagnosztika, endokrinológia).


A betegség kezelése

A  betegség vizsgálata során és kezelésében az egyszerű életmód-változtatástól, a gyógyszeres terápián keresztül, az esetleges műtéti beavatkozásig széles lehetőségeink vannak, de mindig egyénre szabva. Centrumunkban fokozottan ügyelünk arra, hogy pácienseink kizárólag az állapotuknak megfelelő kezelést kapják.

 

Munkacsoport

             pappritahonlapk    

      Dr. Mile Gabriella                     Papp Rita 
       diabetológus                           dietetikus 
         

  drkissgyorgy         drmate2        dr-veresh-zoltan               

      Dr. Kiss György               Dr. Máté Szabolcs             Dr. Veresh Zoltán                Dr. Brubel Réka

                                                          szülész-nőgyógyász szakorvosok 

 

tisza timea3          drszandanyireka                    dr-szabo-zsuzsa

   Dr. Boér Nóra                Dr. Ottó Iringó Ágnes               Dr. Sárdy Nóra                Dr. Szabó Zsuzsa 

                                   bőrgyógyász szakorvosok                                                 klinikai szakpszichológus  

 

Forduljanak hozzánk bizalommal! 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:29 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 05. 14:32)

Várja önt:
Dr. Szabó Boglárka PhD.
Dr. Szabó Boglárka PhD.