Terhesgondozás

TerhesgondozásTerhesgondozás a Belvárosi Orvosi Centrumban

A fogantatással egy olyan időszak veszi kezdetét, a várandósság, melynek 9 hónapja alatt a gyermeket váró édesanyának rengeteg törődésre, segítségre, támogatásra van szüksége.

Különösen igaz ez azokra a kismamákra, akik első babájukat várják, és még semmilyen személyes élményük, tapasztalatuk nincsen a várandósságról, de szülész-nőgyógyász szakembereink azoknak is számos hasznos tanáccsal, útmutatással tudnak szolgálni, akik második vagy akár többedik babájukat várják. Nincs két teljesen egyforma várandósság, és mindig akadhatnak új helyzetek, kérdések, problémák.

Manapság persze mindenki igyekszik az interneten tájékozódni. Fontos azonban tudni, hogy a világhálón sajnos, rengeteg ellenőrizetlen vagy akár téves információt olvashatunk, amelyek sok esetben tévútra vihetnek minket.

A sokszor ellentmondó információk olvasgatása helyett a helyes döntés olyan szülész-nőgyógyász szakemberekre bíznunk magunkat, akik szaktudásukkal és pozitív, támogató személyiségükkel állnak mellettünk a várandósság hónapjai alatt, akiktől bármit nyugodtan megkérdezhetünk, szakmailag korrekt és számunkra érthető válaszokat kapunk, és akik egyenrangú partnernek tekintenek ránk.

A jelenlegi törvényi szabályozás miatt a terhesgondozást és a szülés levezetését a legnagyobb valószínűséggel nem ugyanazon orvos fogja végezni. Kissé ijesztőnek tűnhet, hogy egy olyan orvos fogja levezetni a babánk megszületését, akivel életünkben akkor találkozunk először. A várandós gondozás találkozásai alkalmával azonban lehetőség van a bizalom elmélyítésére, a szülési folyamat átbeszélésére, a teljes körű felkészülésre, hogy magabiztosan és alapos tudással felvértezve adhassunk életet gyermekünknek.


A várandósság 9 hónapja alatt számos olyan kötelező vizsgálatot szükséges elvégezni, melyekre a háziorvosnál (laboratóriumi vér és vizeletvizsgálatok), illetve speciális ultrahangos központokban (genetikai ultrahang) kerülhet sor.

Terhesgondozás vizsgálatok


A vizsgálatok leleteivel fordulhatunk a terhesgondozást végző szülész-nőgyógyászhoz, aki az eredményeket kiértékeli, és megállapítja, hogy van-e olyan probléma vagy eltérés, ami miatt további tennivalókra van szükség, és hogyan lehet ezeket megoldani.

Rendkívül fontos emellett, hogy a várandósság megállapításakor a szakember feltérképezze a kismama általános egészségi állapotát: részletesen kikérdezi előző betegségeiről, műtéteiről, a családjában előforduló betegségekről, a rendszeresen szedett gyógyszereiről, allergiáiról, táplálkozási szokásairól életmódjáról, és megtörténik a nőgyógyászati státusz felmérése.

Ezen alkalommal szokott sor kerülni egy méhnyakrák szűrési minta (citológia) levételére, illetve célszerű STD szűréseket is végezni a méhnyakból, mert ezek a kórokozók (gonorrhoea, chlamydia, mycoplasma genitalium, ureaplasma) látszólag tünetmentesen jelen lehetnek a női nemi szervekben, viszont a terhesség kimenetére negatív hatással vannak.

Az egész várandósság során legalább 3 havonta a hüvely váladék kenet vizsgálat elvégzése is feltétlenül szükséges, mert ezáltal kiszűrhető és kezelhető a bakteriális vaginózis, ami a koraszülések egyik fő oka.

Hasonlóan nagyon fontos a 36. terhességi héten végzendő B csoportú Streptococcus szűrés a hüvely váladékból, hogy akik ezt a baktériumot hordozzák, a szülés alatt megfelelő antibiotikus kezelést kaphassanak az újszülött megfertőződésének megelőzésére.

terhesgondozás várandósgondozás


A terhesgondozás menete

  • 5-6 hét körül terhesség helyének megállapítása - ez nagyon fontos, ugyanis a terhességi tesztek csupán a terhesség tényét állapítják meg! A szülész-nőgyógyász által elvégzett ultrahangos vizsgálat igazolja, hogy a terhesség a méh üregében fejlődik, és nem azon kívül, ami súlyos, akár életveszélyes állapothoz is vezethet.
  • 10. hét ultrahangos kontroll a korai vetélések kiszűrésére
  • 12. heti genetikai ultrahang után, első laboratóriumi vizsgálatok  áttekintése, citológiai vizsgálat, STD vizsgálatok, hüvelyváladék kenet (bakteriális vaginózis szűrés), általános egészségi állapot felmérése
  • 18. heti genetikai ultrahang után
  • 24. heti laboratóriumi vizsgálatok birtokában. Kóros cukorterhelés esetén diabetológiai konzultáció, hüvelyváladék kenet (bakteriális vaginózis szűrés)
  • 30. heti ultrahang birtokában
  • 36. héten laboratóriumi eredmények, ultrahang lelet bemutatása, hüvelyváladék kenet (bakteriális vaginózis szűrés), Streptococcus B szűrés levétele hüvely váladékból, első CTG
  • 38. héttől hetente CTG

Fitmummy tréning
2022. 07. 13. 16:00 (Utolsó frissítés: 2022. 10. 27. 10:41)
A fitmummy tréning szülés előtt álló kismamáknak vagy már anyukáknak segít visszanyerni a test stabilizációját és fittségét.
A fitmummy® gerincspecialista gyógytornászok által kidolgozott komplex mozgáskoncepció, pre- és posztnatális regenerációs program.

 


Dr. Oláh Rebeka terhesgondozás  Dr. Nyíri Sándor - terhesgondozás


terhesgondozás, szülésMinden konzultáció alkalmával a kismamák részletes tájékoztatást kapnak állapotukról, leleteikről, kóros eltérések esetén (hüvely fertőzések, vércukor eltérés, húgyúti fertőzés stb.) kezelésben részesülnek, és feltehetik kérdéseiket szakembereinknek. Tanácsokat kapnak az életmódbeli, táplálkozási, a szexuális életet illető, a munkára, sportolásra vonatkozó vagy bármely őket érintő és érdeklő kérdésekre egyaránt.

Tapasztalt, megbízható szakembereink várják a várandós kismamákat, hogy biztonságosan elkísérhessék őket a fogantatástól a baba megszületéséig vezető úton!


 

nőgyógyász, nőgyógyászat

Kérjen időpontot terhesgondozásra!

Jelentkezzen be most nőgyógyászati konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

Egyéb szolgáltatásaink várandós páciensek számára és szülés után:
 
Fitmummy tréning
Bőrbetegségek terhesség alatt ellátása
Biofeedback kezelés, kismedencei torna
Gyermekbőrgyógyászat

A terhesgondozás árát ide kattintva érheti el!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:33 (Utolsó frissítés: 2024. 02. 20. 15:45)

Kapcsolódó tartalmak
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Fitmummy tréning
Fitmummy tréning
Bőrbetegségek terhesség alatt
Bőrbetegségek terhesség alatt
Várja önt:
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Nyíri Sándor
Dr. Oláh Rebeka
Dr. Oláh Rebeka