A demencia avagy a szellemi hanyatlás kivizsgálása és kezelése

A demencia avagy szellemi hanyatlás, leépülés napjainkban világszerte nagymértékben terjedő betegség. A demencia, bár nem feltétlenül az idős kor velejárója, az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. 
A világ népességének idősödésével a következő évtizedekben várható a demens betegek számának és a lakosságon belüli arányának növekedése. 

Ha demencia jeleit tapasztalja önmagán vagy hozzátartozóján, mielőbb forduljon szakembereinkhez!


Mi a demencia?

 A demencia a szellemi képességek hanyatlását jelenti, melynek jelei az emlékezőképesség, a memória megromlása, továbbá az absztrakt (elvont) gondolkodás károsodása, az ítélőképesség károsodása, beszédzavar lehetnek. Jellemző még a tájékozódási képtelenség mind térben, mind pedig időben, illetve a viselkedés, személyiség megváltozása, az önkontroll elvesztése, a hangulat ingadozása.
Később pedig elveszhet a mindennapi tevékenység önálló ellátásának képessége.
 

Mi okozhat demenciát?

Demencia észlelésekor az egyik lefontosabb feladat a megfordítható okok felismerése: 
ilyen esetekben ugyanis a tüneteket okozó alapbetegség kezelése a kognitív (gondolkodási) folyamatok helyre állását eredményezheti!  
Visszafordítható demenciát okozhatnak pl. a máj, a vese vagy a pajzsmirigy betegségei, néhány daganatos kórkép, illetve a só-víz háztartás eltérései.
Demenciához vezet a B-vitaminok hiánya (B1, B6, B12, folsav) is. 
Bizonyos fertőző betegségek, mint a HIV vagy a szifilisz is okozhatja az érintett beteg elbutulását, valamint a drogok, az alkohol vagy az alkohol elvonás, sőt a nehézfém mérgezések és a többszöri koponyasérülés is. 
Szívmegállást követő agykárosodás is vezethet demenciához. A pszichiátriai kórképek közül a depresszió felszínes vizsgálattal egyes betegeknél
demenciának tűnhet („pseudodementia”). 
Tartós pszichés terheléshez, stresszhez társuló figyelemzavar következményeit gyakran kezdődő demenciának élik meg az érintettek,
és az ettől való félelmükben fordulnak orvoshoz.
A szellemi leépülés hátterében azonban az esetek 90 %-ában az Alzheimer kór valamint az ér-eredetű (vaszkuláris típusú) demenciák szerepelnek kiváltó okként. 

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór az agysejtek ismeretlen okból történő pusztulásával függ össze. A diagnózis felállítása kizárásos alapon történik,
amikor semmilyen más okot nem sikerül kimutatni. (Elsősorban a második leggyakoribb demencia típust, az ér eredetű demenciákat kell kizárni képalkotó eljárásokkal, mint CT, MR vizsgálatok.) Első tünetei a rövidtávú memória zavara, gyengülő ítélőképesség, szótalálási nehézségek.
Később az elvont gondolkodásra való képesség, a tájékozódó képesség, ítélőképesség fokozatos elvesztése, személyiségváltozás lép fel. 
Hangulat ingadozások, depresszió, szorongás, agresszivitás alakulhat ki. Előrehaladott állapotban a betegek önellátásra képtelenné válnak,
folyamatos felügyeletet igényelnek.
 

Vaszkuláris demencia

vaszkuláris demencia lehet egyszeri súlyos szélütés (stroke), vagy többször ismétlődő kisebb keringészavar következménye.
Az agysejtek pusztulásának oka a keringés romlása vagy kiesése az adott agyterületen. A magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint,
dohányzás hajlamosít stroke-ra, így a vaszkuláris demencia kialakulására is.
A vaszkuláris demencia hirtelen kezdődik és lépcsőzetesen romlik, lefolyása hullámzó.  A demencia ezen formájában az ítélőképesség kevéssé érintett
és a személyiség sem változik olyan mértékben. Ugyanakkor az emlékezetkiesés itt is jellemző, csak úgy, ahogy a tér- és időbeli tájékozódási zavar.
 

Lewy-testes betegség

A Lewy-testes betegség a demencia egyik formája, mely tüneteiben hasonlóságot mutat az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kórral.
Testi és a szellemi változások egyaránt jellemzőek a páciensekre. A merevség, izomgyengeség, nehézkes mozgás,
valamint a döntéshozatali nehézség mellett memória- és figyelemzavar is megfigyelhető. A Lewy-testes demenciában a szellemi tünetek a testi tünetek előtt,
vagy azzal egy időben, esetleg kevesebb, mint egy évvel a testi tünetek után jelentkeznek.
 

A Pick kór vagy fronto-temporalis demencia

Pick kór vagy fronto-temporalis demencia olyan típusú demencia, mely általában a fiatalabbakat érinti. A korai időszakban a memória még nem érintett,
csak a személyiség és a viselkedés változása figyelmeztet a betegségre. Megváltozik a betegek társasági viselkedése, tapintatlanok, illetlenek és gátlástalanok lesznek.
Gyakran érzéketlenül, együttérzéstől és érzelmektől mentesen viselkednek. Szexuálisan túlfűtöttek lesznek, a szükségesnél többet esznek és isznak.
A beszéd megértése és a tárgyak megnevezése nehézségekbe ütközik. A beszédkészség romlik, a hangok kiejtése megnehezül, kifejezett szótalálási nehézség észlelhető.
 

Milyen szakemberhez forduljunk demencia esetén?

A demenciára jellemző panaszok megjelenése gyakori, ezért a betegek vagy hozzátartozóik első lépésként többnyire a háziorvosukhoz fordulnak. 
Bár a háziorvosok ismerik a demenciák fő típusait és a prevenció lehetőségeit, azonban a demencia ellenes speciális készítmények alkalmazásában kevés a tapasztalatuk,
ugyanis ezeket támogatással csak neurológus vagy pszichiáter írhatja fel. 
 

Ha demencia jeleit tapasztalja önmagán vagy hozzátartozóján, mielőbb forduljon szakembereinkhez!

Egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!

Jelentkezzen be most neurológiai konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A neurológia szakrendelés árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 08. 30. 16:16 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 12. 16:28)

Kapcsolódó tartalmak
Alvászavarok, álmatlanság kivizsgálása és kezelése
Alvászavarok, álmatlanság kivizsgálása és kezelése
Poszt-COVID (COVID utáni) szindróma neurológiai tünetei és kezelése
Poszt-COVID (COVID utáni) szindróma neurológiai tünetei és kezelése
Fejfájás
Fejfájás