Depresszió kezelése

A depresszió hátterében kimutatható idegrendszeri változások állnak, melyek leküzdésére pszichoterápiás és gyógyszeres kezelések egyaránt rendelkezésre állnak.

Sokkal több embert érint ez az állapot, mint elsőre gondolnánk. Egyes felmérések szerint minden 5. ember legalább egyszer az életében átél depressziós epizódot. Mivel a tünetek nem olyan egyértelműek, mint más szervi betegségnél, sokan nem is gondolnak depresszióra, így segítséget sem kérnek.

A depresszió klasszikus tünetei:

  • tartós lehangoltság, fásultság, az örömérzet jelentős csökkenése vagy hiánya
  • önvád, bűntudat, gyakori halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolat
  • a memória és a koncentráció zavara, lelassult gondolkodás és döntésképtelenség
  • gyengeség, a mozgás lelassulása, de ritkábban előfordulhat fokozott mozgáskésztetés
  • étvágytalanság, mellyel párosulhat a testsúly csökkenése, ritkábban a gyarapodása
  • alvászavarok, mely álmatlanság, időnként fokozott aluszékonyság formájában jelentkezik


Ha a fentiek közül, akár csak egy is tartósan fennáll, érdemes pszichiáterhezhez fordulni. 

Ma már a depressziókezeléséhez hatékony terápiák állnak rendelkezésre. Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy online bejelentkező panelünkön keresztül, hogy segíteni tudjunk!

 

Női és férfi depresszió – van különbség!

A nők körében kétszer olyan gyakori a depresszió, mint a férfiaknál, viszont ritkábban vezet öngyilkossághoz. A férfiak esetében gyakrabban jelenik meg a környezet felé irányuló agresszió, az önkontroll hiánya és a dühkitörések, mindemellett kevésbé hajlandóak segítséget kérni, mint a nők. Ez feltehetően összefüggésben van a neveltetéssel és azzal a társadalmi elvárással, hogy a férfiak nem lehetnek „anyámasszony katonái", minden helyzetben erősnek kell mutatkozniuk.

A nők életében sokkal erősebben jelenik meg a ciklikusság, mint a férfiakéban. Havi szinten is, és az élet egész ívén át. Nagy fordulópontok a menstruáció megjelenése, a várandósság, az anyaság, végül a változókor beállta. A depressziós epizódok gyakran kötődnek ezekhez a nagy változásokhoz, ezért a depressziós tünetek megjelenése ilyenkor fokozottabb odafigyelést igényel.

 

A depresszió időben megkezdett kezelésének előnyei:

Minél hamarabb megkezdődik a megfelelő terápia, annál gyorsabban következik be a javulás. Elkerülhető a súlyosabb állapot kialakulása, mely rengeteg terhet ró nem csak a páciensre, hanem környezetére is. A kezeletlen állapot elvezethet az emberi kapcsolatok megromlásához, a munkahely elvesztéséhez, melyek fokozzák az értéktelenség érzését, és mélyítik az önvádat ezzel a depressziót.

Az ördögi körből érdemes tehát minél hamarabb kilépni, a teljes értékű élet megőrzése érdekében.


A gyógyuláshoz vezető út:

A depresszió kezelésében is elengedhetetlen a szoros együttműködés páciens és orvos között, mely őszinteséget és kölcsönös bizalmat igényel. A pszichoterápia mellett, hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek az orvosi utasítások szigorú betartásával érik el a legjobb hatékonyságot.
Az emberek általában nem szeretnek gyógyszert szedni, ez minden krónikus betegség terápiájánál komoly probléma. Fontos tudatosítani, hogy az állapot javulása még nem azonos a gyógyulással, hanem a gyógyszer hatása. A hirtelen gyógyszer elhagyás súlyosabb tünetekhez vezethet, mint a kiinduló állapot. A hozzászokástól sem kell tartani, mert a gyógyulás után a terápia szép fokozatosan leépíthető.

 

A depresszió gyógyszeres kezelésének szakaszai:

  • A terápia megkezdése után szükség van körülbelül 2-3 hétre, míg a gyógyszer eléri a kellő hatást. Fontos ilyenkor a türelem és a kitartás.
  • Azt követően kezd a gyógyszer hatni, és folyamatosan javul az állapot. Sokan ilyenkor hagyják el a gyógyszert, ezért ennek következményeire fontos felhívni a figyelmet.
  • Körülbelül a harmadik hónap végére alakul ki a tünetmentesség. Ez sem jelenti azonban még a teljes gyógyulást, mert a háttérben zajlik a folyamat.
  • Általánosságban elmondható, hogy a tünetmentesség kezdetétől még fél év gyógyszeres terápiára van szükség, hogy lefusson a depressziós epizód, és biztonsággal leépíthető legyen a kezelés.

Panaszok esetén győződjön meg róla, hogy nem depresszió áll-e tünetei hátterében, hiszen az időben megkezdett kezeléssel „életet nyerhet"!

Szakrendelésünkön Dr. Martonosi Anasztázia pszichiáter szakorvos nyújt Önnek segítséget a depresszió kezelésében. Egyeztessen időpontot telefonon vagy online felületünkön keresztül!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:46 (Utolsó frissítés: 2021. 10. 11. 12:28)

Kapcsolódó tartalmak
Szorongásos kórképek
Szorongásos kórképek
Skizofrénia kezelése
Skizofrénia kezelése
Pánikbetegség kezelése
Pánikbetegség kezelése
Várja önt:
Dr. Martonosi Anasztázia
Dr. Martonosi Anasztázia