Blog: Igaz, hogy a humán papillomavírus fertőzés nem csak szexuális úton terjed?

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés diagnózisa - akár intim szemölcsök, akár egy kóros méhnyak szűrési lelet kapcsán kerül szóba -  mindig egyfajta kínos meglepetést okoz, hiszen azonnal adódik a kérdés, hogy vajon honnan származhat a fertőzés?
Ki kapta el, kitől, mikor és akkor vajon ez azt bizonyítja, hogy megcsalhatott minket a partnerünk? 
A HPV fertőzés az esetek túlnyomó többségében valóban szexuális érintkezés révén terjed. Az intenzív bőr-nyálkahártya kontaktussal járó hüvelyi közösülés, az orális és anális szex mellett azonban a megfertőződés, bár jóval ritkábban, de intim együttlét nélkül is létrejöhet.

Tudományos megfigyelések

A HPV kifejezetten ellenálló vírus: jól tűri a magas hőmérsékletet és a kiszáradást is - 7 nap elteltével az emberi szervezeten kívül még mindig megőrzi fertőzőképessége 30 %-át!
 

A vírusok napokon át életben maradnak a ruházat, a nőgyógyászati berendezések és eszközök felszínén, amint ezt DNS tesztek segítségével számos esetben igazolták
.
Számos tanulmány adatai bizonyítják, hogy a HPV fertőzött eszközök, kézzel vagy szájjal való érintés, bőrkontaktus útján is átadódhat. 

Fertőzött nőgyógyászati vizsgáló eszközök lehetséges közvetítő szerepéről például több közleményben is beszámoltak.

A hüvelyi ultrahang vizsgálathoz használatos fejeket condommal fedik a fertőzések megakadályozására, ennek ellenére előfordult, hogy az aktuális protokoll szerint megfelelően fertőtlenített ultrahang vizsgáló fejről HPV DNS-t, sőt szabad virionokat mutattak ki.
A fertőzött személyek nagy része nincsen tudatában annak, hogy vírus hordozó, hiszen semmilyen tünete, panasza nincsen. Két tanulmány eredményeiből is kiderült, hogy a fertőzött személyek kéz ujjain HPV DNS mutatható ki, ami amiatt lehetséges, hogy az emberek jó része még mindig nem tanult meg megfelelően kezet mosni. Nemi szervi szemölcsben szenvedő páciensek körme alól, illetve a fehérneműikről szintén HPV DNS-t mutattak ki.

A HPV fertőzés nemcsak emberről emberre terjedhet, hanem a fertőzött személy a saját testén is átviheti a kezével a vírust egyik helyről a másikra. 
Szűz lányok, illetve gyerekek esetében írtak le ilyen eseteket, amikor teljesen kizárható volt a szexuális inzultus lehetősége. A magas rákkockázatú HPV típusok azonban jellemzően szexuális úton terjednek. 

Anyáról gyermekére is átadódhat a HPV, leginkább a hüvelyi szülés során, amikor a szülőcsatornán áthaladó újszülött megfertőződhet a vírussal. Ezt a lehetőséget már az 1950-es években felvetették kisgyermekek nemiszervi szemölcse, kötőhártya papillómái és juvenilis gégepapillomatózis eseteiben.

A HPV hordozás gyakorisága terhesekben egy kínai vizsgálat adatai szerint relatíve alacsony (13,4%), azonban sajnos éppen a 16-os típus fordul elő ezen belül a leginkább, és ennek átadása történik meg leggyakrabban. Ebben a vizsgálatban felmerült a méhlepényen keresztül történő megfertőződés lehetősége is.
Nem közömbös a vírus mennyisége sem abból a szempontból, hogy milyen magas az újszülött megfertőződésének kockázata: egy 20 éven át folytatott dániai vizsgálat eredményei szerint a nemi szervi szemölcsben szenvedő anyák gyermekeiben 200-szor nagyobb esélye van a juvenilis gégepapillomatózis kialakulásának.

Vannak bizonyítékok arra is, hogy a HPV képes a vizekben is túlélni. Bár nem bizonyítható, hogy a HPV vízben terjedne, de a HPV DNS kimutatható különféle vízmintákban. Első alkalommal 2008-ban egy amerikai vizsgálatban találtak kezeletlen szennyvízben HPV DNS-t, 2013-ban pedig rákkeltő - 16, 18, 53 - típusokat is izoláltak szennyvíz üledékéből. A hámsejtekhez kötődő vírusok jelenlétét magyarázhatja a bőr és nyálkahártya sejtek leválása, de a víz széklettel, illetve vizelettel való szennyeződése is állhat a háttérben. 

2015-ben olasz kutatók folyók és uszodák vízéből is kimutattak HPV DNS-t, de nem az embereket megbetegítő típusokat izoláltak. 

A HPV vizes közegben történő terjedésének lehetősége mellett szól az a megfigyelés, hogy a HPV 16-os típusa nedves felszínen 7 napon át fertőzőképes marad.
 

Hogyan kerülhetjük el a nem szexuális úton terjedő HPV fertőzést?

A fenti tudományos megfigyelések és vizsgálatok adatai arról tanúskodnak, hogy HPV fertőzést, bár kétségkívül sokkal ritkábban, de szexuális aktus nélkül is elkaphatunk. A megfertőződés esélyét növeli, ha a bőrön, nyálkahártyán sérülések vannak vagy a bőr felázott (jacuzziban, gyógyvízben, uszodai vízben stb.).

Hogyan előzhetjük meg a HPV fertőzést?

 • Wellness hétvége vagy strandolás előtt érdemes néhány nappal korábban elvégezni az intim területek szőrtelenítését, hogy a hámsérülések be tudjanak gyógyulni. 
 • Lehetőség szerint fehérneműt, törölközőt, fürdőruhát ne kérjünk senkitől kölcsön, főleg úgy ne, hogy előtte közvetlenül az illető használta azt. 
 • Ugyanez vonatkozik a borotva használatára, amit soha nem szabadna mással megosztani, még családon belül sem.
 • Ruházat nélkül vagy a mostanában divatos nagyon rövid shortban ne üljünk le sehova, strandon vagy szaunában mindig terítsünk magunk alá törölközőt!
 • Fehérnemű próbálás esetén is mindig a saját fehérneműnkre vegyük fel a kiválasztott darabot.
 

Aki nemiszervi szemölcsökben szenved: 

 • Gondosan, 90 fokon fertőtlenítő mosószerrel mossa a szemölcsökkel érintkező fehérneműket, törölközőket, és a törölközőt más testtájon ne használja! 
 • Ügyeljen arra, hogy ne érintse kezével a szemölcsöket, és ha ez elkerülhetetlen, akkor utána alaposan mosson kezet, körmeit vágja rövidre, és használjon körömkefét. Ezeket a használati tárgyakat másokkal közösen ne használja. 
 • Kerülje a csipkés, tanga, műszálas fehérnemű használatát, mert az irritáció, izzadás, dörzsölés a vírus fertőzést tovább viheti.
 • Tampon használata kifejezetten ellenjavalt, ugyanis ezzel a fertőzést a nemi szervek külső részéről a hüvely és méhszáj területére juttathatjuk.
 • Szexjátékok használata nem ajánlott!
 • Ugyanígy, a teljes gyógyulásig érdemes elkerülni az intim területeket igénybe vevő sportokat is, mint lovaglás, biciklizés, spinning. 
 • Végbéltáji szemölcsök kezelése közben kiemelten fontos a naponta többszöri, alapos tisztálkodás, székelés után szappanos, bőséges meleg vizes lemosás. 
 

Mi a legbiztosabb megoldás HPV fertőzés megelőzésére?

A HPV fertőzés megelőzésére nők és férfiak számára egyaránt a legbiztosabb megoldás a 9 komponensű HPV vakcinával történő védőoltás felvétele. A vakcina a nemi szervi szemölcsök és a HPV okozta rákokat okozó vírus típusok 90 %-ával szemben biztosít védelmet. Nemcsak azok számára hasznos, akik még nem kezdték el a szexuális életet, hanem azoknak is, akik már átestek HPV fertőzésen, vagy valamilyen HPV okozta betegségben szenvedtek/szenvednek. A HPV védőoltás fél év alatt összesen 3 alkalommal kell beadni, a teljes védelem a 3. oltás beadása után alakul ki.

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 07. 15. 15:27 (Utolsó frissítés: 2021. 07. 16. 15:53)