Hogyan zajlik a nemzőképesség vizsgálata?

Nemzőképesség vizsgálataA nemzőképesség vizsgálata során fel kell tárni minden olyan tényezőt, mely az Ön esetében meddőséget okozhat, vagy csökkentheti párjánál a megfoganás esélyét. Ehhez szükséges az alapvető vizsgálatok elvégzése, majd a konzultáció.

Nemzőképesség vizsgálat - termékenységi teszt

A nemzőképesség vizsgálata során a páciens először a mintaadásra kap időpontot. A mintát a következő módokon adhatja le:

 • hozhatja magával gyógyszertári STERIL mintagyűjtőben  ̶  a minta levétele után maximum 1,5 órán belül. A mintát testhőmérséklet körüli hőfokon célszerű beszállítani, tehát hűtés/melegítés nélkül;
 • a helyszínen is adhat mintát gyógyszertári STERIL mintagyűjtőben, erre külön helyiség áll rendelkezésére.

A mintaadás feltételei:

 • a mintaadás napját megelőző 5 napban önmegtartóztatás szükséges, az önmegtartóztatás időszakát megelőző napon (tehát a mintaadás napját megelőző  6. napon) pedig kötelezően ondóürítést kell végezni;
 • kizárólag maszturbáció útján produkált minta vizsgálható korrekten (az óvszer és egyéb úton történő spermaadás a korrekt értékelhetőséget megzavarja);
 • kemikáliák használata tiltott;
 • gyógyszerszedés nem befolyásolja a mintaadást.

A fentiek be nem tartásával a mintaadás nem lehetséges, mert a nemzőképesség vizsgálat szempontjából az ondóminta értékelhetetlen lenne!

A mintaadást követő nemzőképesség vizsgálat során laboratóriumunk elvégzi a mikroszkópos spermavizsgálatot a WHO legkorszerűbb előírásai szerint, valamint a számítógépes vizsgálatot is – amennyiben a minta minősége ezt lehetővé teszi. (A nemzőképesség vizsgálat esetenként több mint 2 órát is igénybe vehet. Lehetőséget biztosítunk a helyszíni várakozásra is, de a recepción egyeztetett időpont szerint a vizsgálat időtartama alatt el is hagyhatja a rendelőt.)

A Belvárosi Orvosi Centrumban újabban lehetőséget biztosítunk modern, úgynevezett spermium funkcionális vizsgálat (HBA teszt) elvégzésére is. Ennek lényege, hogy a leadott ondómintában meg tudjuk állapítani a petesejt megtermékenyítésére alkalmas hímivarsejtek százalékos arányát. Ez a vizsgálat lehetőséget nyújt a nemzőképesség még pontosabb megítélésére, a korábbi mesterséges megtermékenyítési beavatkozások sikertelenségének hátterében álló okok precízebb vizsgálatára, és korrektebben ítélhetjük meg egyrészt a spontán terhesség elérésének esélyét, másrészt a tervezett mesterséges megtermékenyítési eljárások várható sikerességét is.

A férfi meddőségi, nemzőképesség vizsgálat második lépése a konzultáció, amelyet elismert andrológus szakorvosaink egyikével bonyolíthat le. (Önnek lehetősége van arra, hogy a spermaleletet konzultáció nélkül átvegye, ekkor csak a spermavizsgálat díját kell megfizetnie.) A konzultáció során az orvos kikérdezi Önt a korábban lezajlott betegségeiről, műtéteiről, gyógyszerszedéséről, esetleges környezeti ártalmakról, életmódbeli tényezőkről. Ezt követi a nemi szervek fizikális vizsgálata, majd a spermavizsgálat értékelése.

Amennyiben a spermakép és/vagy a fizikális vizsgálat eltérést mutat, az alábbi vizsgálatok is szóba jöhetnek:

 • ultrahang vizsgálat (esetleg CT, MR vizsgálat)
 • hormonvizsgálatok
 • genetikai vizsgálatok (súlyos eltérések esetén, illetve ha a párkapcsolatban többször fordult elő vetélés)
 • immunológiai vizsgálat
 • gyulladásos (infekciós) vizsgálat
 • biokémiai szempontú laboratóriumi vizsgálat, amikor a hímivarsejt-képzésben részt vevő szervek működését, az ondóút esetleges elzáródását, az esetleges gyulladások hatásait ellenőrizzük

Itt hívjuk fel a figyelmét arra, hogy van olyan vizsgálat, amelynek eredményére esetenként akár 4-5 hetet is kell várni, de a vizsgálat és a mintavétel árát a leadás időpontjában kell kiegyenlíteni!

Ha szeretne nemzőképesség vizsgálattal kapcsolatban információt kapni, jelentkezzen be szakrendelésünkre!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:09 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 25. 17:10)

Várja önt:
Dr. Kopa Zsolt PhD.
Dr. Kopa Zsolt PhD.
Dr. Vargha Judit
Dr. Vargha Judit
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc