Fül orr gégészet

Fül orr gégészet kérdéseivel, panaszaival - legyen szó orrvérzésről, szénanátháról vagy különböző eredetű gyulladásokról, szűrővizsgálatokról - forduljon bizalommal szakorvosainkhoz, akik szakszerű segítséget nyújtanak Önnek.
 
Arcüreggyulladás kezelése

Az arcüreggyulladás kialakulásának hátterében állhat vírusos vagy bakteriális felülfertőződés, de akár egy rossz fog is okozhatja azt. Az orrnyálkahártya duzzanata miatt az arcüregben termelődő folyadék nem tud megfelelően kiürülni, aminek következménye a gyulladás. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikummal hatékonyan gyógyítható a betegség, míg ha egy rossz fog okozza a gyulladást, a kezelés megoszlik a fogászat és a gégészet között.

Orrvérzés
Az orrvérzést kiváltó okok lehetnek orrpiszkálás, orrsérülés, arcüreggyulladás, allergia, vagy akár a túl száraz levegő. Sőt, a felső szakaszban történő orrvérzést kiválthatja a magas vérnyomás is. Gyakori tévhit az orrvérzéssel kapcsolatban, hogy ilyenkor a fejet hátra kell hajtani, mivel így a vér lecsoroghat a nyelőcsőbe, vagy akár a légcsőbe is. Ezért ennek éppen az ellenkezőjét kell tenni, azaz a fejet előre kell hajtani. Erősebb, vagy gyakran jelentkező orrvérzéssel mindenképpen érdemes felkeresni szakrendelésünket.
Középfülgyulladás kezelése

Középfülgyulladás legtöbbször vírusos nátha szövődményeként vagy bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Jelentkezhet gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt, súlyossága eltérő. A fertőző megbetegedéseken kívül gyulladás kialakulását okozhatja az orrüregben vagy garatban végzett műtét vagy a fül sérülése is.  Szakképzett orvosaink hatékonyan gyógyítanak bármilyen ok áll a háttérben.

Szénanátha kezelése
A szénanátha az egyik leggyakoribb allergiás megbetegedés. Jellegzetes tünetei közé tartozik pl. a tüsszögés, orrfolyás, orr- és szemviszketés. Mint általában az allergiás megbetegedésekre való hajlam, ez is öröklődik. Ha az egyik szülő allergiás, kb. 30% az esély arra, hogy a gyermekénél is meg fog jelenni az allergiás megbetegedés. Napjainkban leginkább az életmódot tartják felelősnek az allergiás tünetek megjelenéséért.
Szájüregi rákszűrés és HPV szűrés
Hazánk az európai átlagot tekintve az első helyek egyikén szerepel a szájüregi rákok számát tekintve. A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint ezek együttes jelenléte áll a legtöbb szájüregi daganatos megbetegedés kialakulása mögött.
Azonban nem elhanyagolható az orális HPV fertőzés által okozott fej-nyaki lamphámrákok száma sem. Fül-orr-gégészeti szakrendelésen történő szájüregi rákszűréssel valamint HPV vizsgálattal időben felismerhetőek a kórós elváltozások.
Gócvizsgálat
Szakorvosi szempontból a legjellemzőbb a krónikus mandulagyulladás, a középfülgyulladás és az arcüreggyulladás. A gócok a szervezetben található kóros, gyulladásos elváltozások. A gócokból bizonyos időközönként avirulens kórokozók juthatnak a véráramba, melyek a szervezet más pontjain is gyulladást okozhatnak. A gyulladásos elváltozások különböző tüneteket okozhatnak a páciensek számára mint pl.: bőrelváltozások, ekcéma, krónikus hajhullás stb.