Komplex szájüregi rákszűrés

Szájüregi rákszűrés és HPV szűrésHazánk az európai átlagot tekintve, sajnos, előkelő helyen szerepel a szájüregi rákok számát és az általa okozott halálozást tekintve.
Megelőzéssel azonban elkerülhetőek, vagy időben felismerhetőek lennének ezek a rákos megbetegedések. A megelőzésben kiemelten fontos a rendszeres szájüregi rákszűrés és HPV szűrővizsgálatokon való részvétel, de az önvizsgálat, illetve a kockázati tényezők megismerése is lényeges.


Mit jelent az önvizsgálat? Szájüregi rákszűrés - első lépések

Kb. félévente érdemes áttekinteni a szájüreget. Ha valamilyen eltérést tapasztal az ajkakon vagy a szájüregben, mint pl. hosszabb ideje, 2-3 hete, nem gyógyuló sebek, elszíneződés (legfőképp piros és fehér foltok) a szájüregben, duzzanat a nyakon vagy a szájban, mindenképpen forduljon orvoshoz!
 

Milyen kockázati tényezők vannak a szájüregi rákokat illetően?

A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint ezek együttes jelenléte áll a legtöbb szájüregi daganatos megbetegedés kialakulása mögött.
Azonban nem elhanyagolható az orális HPV fertőzés által okozott fej-nyaki lamphámrákok száma sem, az esetek 26%-ban kimutatható a vírus jelenléte.
A szájgarati laphámrákok esetében a legerősebb összefüggés a HPV fertőzéssel elsősorban a mandula – rák, másodsorban a nyelvgyöki rákok esetében észlelhető. Járványtani adatok is megerősítik, hogy a HPV 16-os típusa kóroki szerepet játszhat a szájgarati laphámrák bizonyos típusainak kialakulásában.
Ugyan a HPV okozta szájüregi rákos megbetegedések prognózisa jobb, jobban reagálnak a terápiára, mint a nem HPV asszociált szájüregi rákok, azonban megelőzéssel a humán papaillomavírus fertőzés elkerülhető lenne.
A fej-nyaki rákok többségét továbbra is az alkohol és a dohányzás okozza, és ezen faktorok és a HPV között (egyelőre) úgy tűnik, nincs összefüggés.


Milyen összefüggés van az orális szex és a szájüregi rákok kialakulása között?

Erős összefüggést figyeltek meg az orális szexpartnerek száma és a szájgarati rák rizikója között: 1-5 orális partner esetében a rizikó 2-szeres, 5 partner felett 2,5-szeres az ilyen szexuális érintkezést nem folytatókhoz képest. A szexuális magatartást tehát legújabban a fej-nyaki rákok rizikófaktoraként elfogadják, de csak a HPV okozta kórforma esetében.
Az orális szex serdülők közt tapasztalható népszerűsége jelentős mértékben hozzájárulhat azon kedvezőtlen tendencia kialakulásához, mely az utóbbi évtizedekben kezdődött el. Ugyanis a mandula és nyelvgyöki rákok gyakorisága az Egyesült Államokban az elmúlt 4 évtizedben csaknem a duplájára növekedett. Azonban Európában sem kedvezőbb a helyzet, Svédországban például, ugyanezen idő alatt a HPV pozitív mandula rákok gyakorisága megháromszorozódott.
Egy amerikai vizsgálat adatai szerint, melyet 15 éves középiskolások kérdőíves kikérdezésével végeztek, megállapították, hogy a tinédzserek az orális szexet minden szempontból elfogadhatóbbnak és kockázatmentesebbnek ítélték meg, mint a hagyományos hüvelyi közösülést.

Egyeztessen időpontot Ön is szájüregi rákszűrésre és HPV szűrésre!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 10. 28. 21:00 (Utolsó frissítés: 2020. 10. 27. 14:26)

Kapcsolódó tartalmak
HPV férfiakban
HPV férfiakban
Új HPV elleni védőoltás
Új HPV elleni védőoltás
HPV vírus
HPV vírus
HPV teszt
HPV teszt
HPV szűrés
HPV szűrés
Várja önt:
Dr. Szalóki Tibor
Dr. Szalóki Tibor