Középfülgyulladás kezelése

Középfülgyulladás kezeléseA középfülgyulladás az egyik leggyakoribb fülbetegség, mely jelentkezhet gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt, súlyossága eltérő.
A gyulladás legtöbbször vírusos nátha szövődményeként jelentkezik, ezt hurutos középfülgyulladásnak nevezzük. De megkülönböztetjük még a gennyes gyulladást is, mely bakteriális fertőzés következtében alakul ki.


A középfülgyulladás tünetei

A hurutos gyulladás tünetei közé tartozik a fül feszülése, a halláscsökkenés és az enyhe fájdalom.
A gennyes középfülgyulladás tünete kezdetben lehet a láz, halláscsökkenés és fülfájdalom. A tünetek erősödhetnek a fertőzés előrehaladtával, erős fájdalom, fülfolyás is jelentkezhet.


A középfülgyulladás okai

Az akut középfülgyulladást a legtöbb esetben nátha, vagy torokgyulladás előzi meg, melyet a fülkürt működési zavara követ. A fertőző megbetegedéseken kívül középfülgyulladás kialakulását okozhatja az orrüregben vagy garatban végzett műtét.
Gyermekeknél, mivel a fülkürt még rövidebb, így az a kötőszövetek duzzanata estén gyorsabban elzáródik, valamint sok esetben a megnagyobbodott orrmandula is akadályozhatja a fülkürt megfelelő működést, ezért visszatérő középfülgyulladás esetén érdemes eltávolítatni az orrmandulákat.
Ritkán ugyan, de középfülgyulladást okozhat a fül sérülése is.


A középfülgyulladás kezelése

A kezelés elsődleges feladata a dobüreg szellőzésének helyreállítása. Bakteriális eredetű gennyes gyulladás estén antibiotikumos kezelés történik leggyakrabban.
A fülfájdalom csökkentése érdekében ajánlott lehet a fül melegítése.
Gennyes gyulladásnál is csak ritkán szükséges a dobhártya átszúrása, azért, hogy a felgyülemlett genny ki tudjon folyni. Amennyiben a váladék nem tud kiürülni, a gyulladás súlyos szövődményekhez is vezethet.

Amennyiben Ön is a középfülgyulladás tüneteitől szenved, egyeztessen időpontot fül-orr-gégész szakorvosunkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:33 (Utolsó frissítés: 2020. 11. 24. 15:34)

Várja önt:
Dr. Szalóki Tibor
Dr. Szalóki Tibor