Orrvérzés

OrrvérzésAz orrvérzés az orrüreggel kapcsolatos leggyakoribb kórtünet. Az orrban számos apró hajszálér található, melyek megpattanása esetén, az orr elkezd vérezni.Az orrvérzést kiválthatják helyi okok, de lehet betegség tünete is.


Kiknél jelentkezhet az orrvérzés?

A spontán orrvérzés gyerekeknél gyakori jelenség, melyet általában a belső hámréteg sérülése okoz.
Felnőttkorban előfordulhat azoknál, akik vérhígítót szednek, magas a vérnyomásuk, vagy időseknél, akiknél lassabb a véralvadás. De számos egyéb betegség tünetekén is jelentkezhet, ezért gyakori orrvérzés esetén érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost.


Mi lehet az orrvérzés oka?

Az orrvérzés egyik oka lehet a túl gyakori vagy a túl erőteljes orrfújás. Emellett kiváltó ok lehet még az orrpiszkálás, orrsérülés. Jelentkezhet arcüreggyulladás esetén, allergiásoknál, májbetegségek esetén, vagy akár a túl száraz levegőtől is, mely kiszárítja az orrnyálkahártyát, de orrpolip, orrdaganat jelenlétére is utalhat, számos egyéb mellett.
A felső szakaszban történő orrvérzés oka lehet a korábban említett magas vérnyomás is.


Hogyan állítsuk el a vérzést?

Gyakori tévhit az orrvérzéssel kapcsolatban, hogy ilyenkor a fejet hátra kell hajtani, mert ez segít elállítani a vérzést. Azonban így a vér lecsoroghat a nyelőcsőbe, vagy akár a légcsőbe is.
Ezért ennek éppen az ellenkezőjét kell tenni, azaz a fejet előre kell hajtani.
Tehát dőljünk előre, óvatosan szorítsuk össze az orrcimpákat, és lélegezzünk szájon át, ameddig a vérzés el nem áll.

Erősebb, vagy gyakran jelentkező orrvérzéssel érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost, aki kivizsgálja a vérzés okát.
Rendszeres orrvérzés esetén a szakorvos ecsetelést, vagy elektrokauterizációt alkalmaz, vagyis elégeti a vérzésért felelős hajszáleret. Az így keletkezet seb kb. egy hét alatt begyógyul, ez idő alatt kímélni kell az erősebb orrfújástól.

Amennyiben Önnél is gyakori jelenség az orrvérzés, konzultáljon szakorvosunkkal! Ehhez nem kell mást tennie, mint kapcsolatfelvételt kezdeményezni elérhetőségeink valamelyikén!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:33 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 11:26)

Várja önt:
Dr. Szalóki Tibor
Dr. Szalóki Tibor