Vesekövesség

A vesekövesség létrejöttében mind örökletes, mind életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszanak. A kevés folyadékfogyasztás, a mozgásszegény életmód, bizonyos anyagcsere zavarok mind hozzájárulhatnak, hogy a vesékben kiválasztott anyagok összetapadva kővé formálódjanak.

A betegség sokszor csak véletlenül derül ki ultrahang, vagy röntgen vizsgálat során, de ha a kő kisodródik a vese üregrendszeréből és elindul a vesevezetéken lefelé a húgyhólyag irányába, akkor veseköves rohamot okoz. Ez általában olyan erős görcsös fájdalom, hogy a beteg orvosi ellátásra szorul. A görcsöt a húgyvezetékbe jutó kő okozza, mely nehézkesen jut lefelé a húgyhólyag irányába. Ha elakad, vizeletpangást is okozhat a vesében, mely hosszú távon károsítja azt.

A fájdalom helye attól is függ, hol tart éppen a kő. Ha már átjut a húgyhólyagon, és a húgycsőben akad el, akkor heves vizelési ingerrel és végbélbe sugárzó fájdalommal jár.

A vesekövek összetételüket illetően különfélék lehetnek: 
  • Az esetek háromnegyed részét a kálcium-oxalát kövek teszik ki. Ezek kialakulásában szerepet játszhat a mellékpajzsmirigy túlműködése, mely a Ca-szint növekedésével jár, bizonyos gyógyszerek szedése (pl. vízhajtó, szteroid, és egyes savkötők) is.
  • A második leggyakoribb kőféle (15 %) a struvit (magnézium-ammónium-foszfát), mely nőknél gyakoribb és összefüggésben lehet húgyúti fertőzésekkel. 
  • Ritkább kőfélék a húgysavkő és a cisztinkő, melyek általában anyagcsere betegségekkel járnak együtt.

Formáját tekintve különleges az úgynevezett korallkő, mely a vese egész üregrendszerét kitöltve veszi fel elágazó formáját, és szinte tünetek nélkül észrevétlenül nő meg ilyen méretűre.

A vesekövesség kezelésében nagy szerepe van az életmódbeli és diétás tanácsok megtartásának. Terápiás eszközként, vesekő zúzásra használnak ultrahangot is, de ez nem minden esetben alkalmazható eljárás. Függ a vesekő helyzetétől és méretétől.

Foglaljon most időpontot urológus szakorvosaink valamelyikéhez!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 04. 15. 12:52 (Utolsó frissítés: 2020. 04. 27. 09:38)

Várja önt:
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Keszthelyi Attila PhD.