Blog: A fogamzást segítő élelmiszerek javíthatnak a termékenységen

Teherbeesés előtt érdemes odafigyelni az étrendre, és beiktatni a fogamzást segítő élelmiszereket. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek javíthatnak a termékenységen.
 
Jó hírünk van, nem kell csodaszerekre gondolni. A fogamzást segítő élelmiszerek közé többek között különféle olajos magvak, gyümölcsök és zöldségek tartoznak, amelyek egyébként is részét képezik az egészséges táplálkozásnak.
 
Körülbelül három-négy hónappal a fogantatás tervezett időpontját megelőzően már érdemes beiktatni ezeket az élelmiszereket az étrendbe. Ráadásul a fogamzást segítő élelmiszerek nemcsak a teherbeesést könnyítik meg, hiszen hozzájárulnak a várandósság sikeres kihordásához is.
 

Fogamzást segítő élelmiszerek: a gyümölcsök és zöldségek

 
A gyümölcsök közül érdemes a C-vitaminban gazdag citrusféléket beszerezni, hiszen az említett vitamin segíti a peteérési folyamatot.
Az ananászban mangán is található, mely a hormonok termelődését segíti elő, szóval ananász is kerülhet gyakran az asztalra.
A citrusféléken és az ananászon kívül érdemes némi banánt is beiktatni a mindennapokba, hiszen B6-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a termékenység javulásához.
 
A zöldségek közül is érdemes C-vitaminban gazdag változatokat beszereznie annak, aki gyermeket szeretne.
Ilyen például a paprika, a petrezselyem, a káposzta és a brokkoli. Utóbbi a magas vas- és folsavtartalmának köszönhetően
a megtermékenyített petesejt megtapadásához is hozzájárul.
 
A káposzta nemcsak a C-vitamin tartalma miatt hasznos, hanem a benne lévő diindolil-metán vegyület miatt is, mely segíti az ösztrogénlebontási folyamatokat.
Mindemellett burgonyát is érdemes beiktatni az étrendbe, hiszen B- és E-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul az egészséges sejtosztódáshoz.
 

Milyen fűszereket és olajos magvakat érdemes fogyasztani?

 
A bizonyos fűszerekben és olajos magvakban lévő mikrotápanyagok és nyomelemek is hozzájárulnak ahhoz, hogy létrejöjjön a terhesség és megtartható is legyen.
Például a kurkuma fokozza a termékenységet a benne található antioxidánsoknak köszönhetően.
 
Továbbá a fokhagyma nemcsak zöldségként, fűszerként is segítheti a fogamzást a benne található szelénnek köszönhetően.
A szelén növeli a sikeres terhességet, hiszen jelentősen csökkenti a vetélés kockázatát.
 
Az olajos magvak közül a mandula könnyíti meg a teherbeesést a benne található jelentős E-vitamin tartalomnak köszönhetően.
Ráadásul a mandula Omega-3 zsírsavtartalma is magas, mely szintén hozzájárul ahhoz, hogy létrejöjjön a terhesség.
A mandula mellett a tökmag és a lenmag is jelentős szereppel rendelkezik a sikeres teherbeesés tekintetében, hiszen mindkettő fontos tápanyagokat tartalmaz.
 

Tej, tojás, hal – segíthetik a teherbeesést

 
A teljes tej fogyasztása is javasolt a leendő kismamák számára, hiszen a benne található kalcium és a zsírsavak fokozzák a termékenységet.
Emellett a rendszeres tojásfogyasztásra is érdemes figyelni, hiszen a benne található D-vitamin és folsav mind-mind segítik a teherbeesést.
 
Mint már említettük, az Omega-3 zsírsavaknak fontos szerepük van a teherbeesésben, szóval érdemes a halakat is beiktatni a mindennapi étrendbe.
Továbbá a rákfélék is hasznosak, hiszen jelentős B12-vitamin tartalommal rendelkeznek, mely vitamin segíti a petesejt beágyazódását.
 
Amennyiben a megfelelő étrend követése mellett sem fogan meg a baba, érdemes felkeresni egy nőgyógyász szakorvost.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 08. 19. 13:47 (Utolsó frissítés: 2021. 08. 19. 13:47)