Teherbeesés előtt érdemes odafigyelni az étrendre, és beiktatni a fogamzást segítő élelmiszereket. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek javíthatnak a termékenységen.
Jó hírünk van, nem kell csodaszerekre gondolni. A fogamzást segítő élelmiszerek közé többek között különféle olajos magvak, gyümölcsök és zöldségek tartoznak, amelyek egyébként is részét képezik az egészséges táplálkozásnak.
Körülbelül három-négy hónappal a fogantatás tervezett időpontját megelőzően már érdemes beiktatni ezeket az élelmiszereket az étrendbe. Ráadásul a fogamzást segítő élelmiszerek nemcsak a teherbeesést könnyítik meg, hiszen hozzájárulnak a várandósság sikeres kihordásához is.
Fogamzást segítő élelmiszerek: a gyümölcsök és zöldségek
A gyümölcsök közül érdemes a C-vitaminban gazdag citrusféléket beszerezni, hiszen az említett vitamin segíti a peteérési folyamatot. Az ananászban mangán is található, mely a hormonok termelődését segíti elő, szóval ananász is kerülhet gyakran az asztalra. A citrusféléken és az ananászon kívül érdemes némi banánt is beiktatni a mindennapokba, hiszen B6-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a termékenység javulásához.
A zöldségek közül is érdemes C-vitaminban gazdag változatokat beszereznie annak, aki gyermeket szeretne. Ilyen például a paprika, a petrezselyem, a káposzta és a brokkoli. Utóbbi a magas vas- és folsavtartalmának köszönhetően a megtermékenyített petesejt megtapadásához is hozzájárul.
A káposzta nemcsak a C-vitamin tartalma miatt hasznos, hanem a benne lévő diindolil-metán vegyület miatt is, mely segíti az ösztrogénlebontási folyamatokat. Mindemellett burgonyát is érdemes beiktatni az étrendbe, hiszen B- és E-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul az egészséges sejtosztódáshoz.

Milyen fűszereket és olajos magvakat érdemes fogyasztani?
A bizonyos fűszerekben és olajos magvakban lévő mikrotápanyagok és nyomelemek is hozzájárulnak ahhoz, hogy létrejöjjön a terhesség és megtartható is legyen. Például a kurkuma fokozza a termékenységet a benne található antioxidánsoknak köszönhetően.
Továbbá a fokhagyma nemcsak zöldségként, fűszerként is segítheti a fogamzást a benne található szelénnek köszönhetően.
A szelén növeli a sikeres terhességet, hiszen jelentősen csökkenti a vetélés kockázatát.
Az olajos magvak közül a mandula könnyíti meg a teherbeesést a benne található jelentős E-vitamin tartalomnak köszönhetően. Ráadásul a mandula Omega-3 zsírsavtartalma is magas, mely szintén hozzájárul ahhoz, hogy létrejöjjön a terhesség.
A mandula mellett a tökmag és a lenmag is jelentős szereppel rendelkezik a sikeres teherbeesés tekintetében, hiszen mindkettő fontos tápanyagokat tartalmaz.
Tej, tojás, hal – segíthetik a teherbeesést
A teljes tej fogyasztása is javasolt a leendő kismamák számára, hiszen a benne található kalcium és a zsírsavak fokozzák a termékenységet.
Emellett a rendszeres tojásfogyasztásra is érdemes figyelni, hiszen a benne található D-vitamin és folsav mind-mind segítik a teherbeesést.
Mint már említettük, az Omega-3 zsírsavaknak fontos szerepük van a teherbeesésben, szóval érdemes a halakat is beiktatni a mindennapi étrendbe.
Továbbá a rákfélék is hasznosak, hiszen jelentős B12-vitamin tartalommal rendelkeznek, mely vitamin segíti a petesejt beágyazódását.
Amennyiben a megfelelő étrend követése mellett sem fogan meg a baba, érdemes felkeresni egy nőgyógyász szakorvost.