Nem-melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése

Nem-melanoma típusú bőrdaganatok kialakulásának az okaNem-melanoma típusú bőrdaganat

A nem-melanoma típusú bőrdaganatok leggyakrabban az UV-sugárzásnak kitett bőrterületeken alakulnak ki. A bőr sejtjei – gyerekkortól kezdődően – a folyamatos vagy időszakos napsugárzásnak való kitettség, szélsőséges esetekben a leégések után nem regenerálódnak teljesen, az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai az évtizedek során összeadódnak. A bőr sejtekben hosszú távon akár rákos elváltozások kialakulását okozó károsodások maradhatnak fent.


A nem-melanoma típusú bőrdaganatok fajtái

Aktinikus keratosis
Az UV sugárzásnak leginkább kitett területeken (arcon, homlokon, füleken, fejtetőn) kialakuló érdes felszínű, nem múló, bőrszínű növedékek, melyek nem daganatosak, de kezeletlen esetekben a tünetekből laphámrák is kialakulhat, ezért az aktinikus keratózist rákmegelőző állapotnak nevezzük.

Laphámrák
A laphámsejtek túlburjánzása. Vöröses színű, hámló, érdes felületű bőrelváltozás, későbbi stádiumban kisebb duzzanat, pörkkel fedett seb. Kezeletlen esetekben áttéteket is adhat, de időben felismerve jól gyógyítható megbetegedés.

Basalioma
A bőr hámsejtjeiben kialakuló leggyakoribb bőrrák. Felületes, nodularis és pigmentált formája létezik. Első tünete legtöbbször egy lassan növekvő bőrszínű előemelkedés, mely később kisebesedhet, majd a pörk leesésekor ismételten kivérzik; a seb újra meg újra kiújul. A basalioma áttétet nagyon ritkán ad, leginkább egy nem gyógyuló, lassan növekvő fekélyt hoz létre!


A nem-melanoma típusú bőrdaganat kezelése

Az aktinikus keratosisok, kicsi, felületes basaliomák és laphámrákok eltávolíthatóak folyékony nitrogénes fagyasztással, elektromos sebészeti technikával, citosztatikus vagy immunmódosító, speciális hatású kenőcsök használatával és fotodinámiás terápiával (PDT).
A nagyobb, előrehaladottabb, magas kockázatú helyen található basaliomák és laphámrákok leghatásosabb kezelési módja a sebészi kimetszés. Kiterjedt daganat esetén plasztikai sebészeti megoldás válhat szükségessé bőrpótlással.


A nem-melanoma típusú bőrdaganatok ellenőrzése

A kezelt daganatok kimenetele jó, mivel áttétet csak ritkán adnak. Ellenőrzésre 3, 6 és 12 hónappal az eltávolítást követően kerül sor, majd 5 éven át legalább évente egyszer szükséges bőrgyógyászati szűrővizsgálat.


A nem-melanoma típusú bőrdaganatok megelőzése

Az UV-károsodások megelőzéséhez már gyerekkortól kerülje el az állandó napsugárzásnak való kitettséget és a leégést! Tartsa be a napozási szabályokat, kerülje a napsütést 11 és 15 óra között! Használjon az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt hatékony védelmet nyújtó magas fényvédő indexű napfényvédőket, és viseljen megfelelő ruházatot (kalap, sapka, hosszú ujjú felsők)! A napi rendszeres tevékenységekhez is használjon fényvédőt, fényvédőt tartalmazó arckrémet! 

Centrumunkban lehetőség van a bőrdaganat egyidejű átvizsgálására, és szükség esetén eltávolítására is! Kérjen időpontot!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 10. 16. 17:10 (Utolsó frissítés: 2018. 10. 25. 11:33)

Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta