Méhsüllyedés

méhsüllyedés - inkontinenciaMéhsüllyedésről akkor beszélünk, amikor a méh a hüvelycsatornába süllyed. Súlyosabb esetben méh előesés is bekövetkezhet, amikor a méh már láthatóvá válik a hüvelybemenetben.

A méhsüllyedés, (latinul descensus uteri) egyes becslések szerint a 40 év feletti nők több mint 50%-át érinti. Az életkor előrehaladtával ez az arány lényegesen emelkedik.

A méhsüllyedés okai

A méhsüllyedés oka a méhet alulról megtartó és megtámasztó medencefenéki izomzat és kötőszövet meggyengülése, megnyúlása vagy sérülése.
Ez bekövetkezhet veleszületett kötőszöveti gyengeség, továbbá elhízás, cipekedés, gyakori székrekedéssel járó túlzott erőlködés, bizonyos sportok (pl. futás, ugrálás), krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó állapotok vagy hasi-kismedencei műtétek miatt. Azonban a két leggyakoribb oka nőkben a túlzottan gyors vagy elhúzódó szülés, nagyméretű baba születése, illetve a menopauzában jelentkező hormonális változások, az ösztrogénszint csökkenése és a túlsúly.
 • hüvelyi szülés
 • menopauza
 • örökölt kötőszöveti gyengeség
 • jelentős súlyfelesleg
 • folyamatos, a kismedence szerveit terhelő fizikális tevékenységek- pl. nagy súlyok emelése
 • krónikus köhögés
 • hosszan fennálló székrekedés

A méhsüllyedés tünetei

Méhsüllyedés képA méhsüllyedés jellegzetes tünetei:

 • a húzó jellegű alhasi fájdalom, ami leginkább hosszabb álldogálás, futás vagy gyaloglás közben jelentkezik és a derékba sugározhat,

 • a hüvelyben idegentest érzés,

 • az alhasban teltségérzés,

 • gyakoribb vizelési-székelési inger,

 • fájdalmas szexuális együttlét is jelezheti a méhsüllyedést,

 • vizelési-székelési nehézség vagy inkontinencia is felléphet súlyosabb esetekben.

A méhsüllyedés együtt járhat hólyagsérvvel, vékonybél vagy végbélsérvvel, amikor a méhet eredetileg alátámasztani hivatott, ám a meglazult hüvelyfal a hüvelybe türemkedik.

méhsüllyedés  
hólyagsérv (cystocele) a felső hüvelyfalba domborodik, ami gyakori, sürgető vizelési ingert és vizelettartási nehézséget (inkontinenciát) okozhat. A vékony bélsérv vagy enterocele a hüvelyfal felső hátsó részébe türemkedik, ami erre az állapotra jellemző húzó fájdalom, hátfájásnak az oka. A végbélsérv vagy rectocele a hüvelyfal hátsó alsó részének sérve, amikor a végbél bedudorodik a hüvelybe. Mindez a bélmozgást nehézkessé teszi olyannyira, hogy a bél kiürítéséhez a hüvelyfalon belülről kell nyomással rásegíteni.

A méhsüllyedés fennállását és súlyosságának meghatározását nőgyászaink a kórtörténet felvételével, fizikális vizsgálattal és ultrahangos vizsgálattal diagnosztizálják. 


biofeedback méhsüllyedésA méhsüllyedés kezelése

A méhsüllyedés kezelése az állapot súlyossága szerint történhet kismedencei tornával, biofeedback-kel kiegészített kismedencei tornával, intimlézer terápiával, de a leginkább előrehaladott, súlyos esetekben kismedencei helyreállító sebészeti műtét elvégzésére is szükség lehet. 

A süllyedéses panaszok okát mindenképpen szakorvosnak kell feltárnia. Fontos tudni, hogy bár enyhe fokú eltérés esetén a megfelelő gyógytornász segítségével végzett gátizomtorna, Kegel gyakorlatok is hozhatnak eredményt, az elégtelenül működő gátizomzattal, illetve rosszul végzett intim torna gyakorlatok ellentétes hatást is kiválthatnak, ronthatják az állapotot. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos mindennemű kezelés megkezdése előtt egy alapos speciális nőgyógyászati vizsgálat, mely alapvetően a gátizomzat állapotának felmérésére törekszik. Csak a speciális nőgyógyászati vizsgálat során derülhet ki, hogy a páciens gátizomzata milyen mértékben, hol és mennyire sérült és képes-e azt tudatosan működtetni.

Az inkontinencia műtéteket urogynekológus szakorvosok végzik. Az ok, hogy a meggyengült kötőszöveti rendszerhez rögzítünk meggyengült kötőszöveteket. 

Biofeedback tréning
2018. 06. 28. 15:24 (Utolsó frissítés: 2024. 02. 13. 11:12)
A biofeedback tréning egy olyan aktív terápiás módszer, amely során pácienseink megtanulják, hogyan irányítsák, kontrollálják testük nem tudatos, nem akaratlagos fiziológiás folyamatait, pl. izmaik működtetését vagy vérnyomásuk szabályozását. Ezt a női kismedencei rehabilitációs módszert bizonyítottan sikeresen alkalmazzák az többféle kismedencei betegség kezeléséhez.
 


Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!
Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!
Időpontfoglalás:
email: info@boc.hu
telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832
A medencefenéki rehabilitáció árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2022. 08. 08. 15:07 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 18. 16:58)

Kapcsolódó tartalmak
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Gátizom intim torna hölgyeknek
Gátizom intim torna hölgyeknek
Inkontinencia - Vizeletinkontinencia kezelése
Inkontinencia - Vizeletinkontinencia kezelése
Várja önt:
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila
Dr. Pácsa Szilvia
Dr. Pácsa Szilvia