Kismedencei helyreállító sebészeti műtét

kismedencei rehabilitációs műtétA kismedencei helyreállító műtét során az elgyengült szöveteket megerősítő és azokba beépülő anyagokból készült szalagokat, hálókat használunk. A szalagokat nagyfokú precizitással kell beilleszteni a műtét sikerességének érdekében. A működés javulását speciális medencefenéki ultrahang vizsgálattal tudjuk a későbbiekben ellenőrizni.

Ezek a lágy, rugalmas, szövetbarát hálók úgy épülnek be a szervezetbe, hogy szövött szálaik között kellően nagy rés van ahhoz, hogy a test kötőszöveti elemei, erei átszőjék, így az teljesen „összenő” az élő szervezettel.
Ennek a különleges technikai megoldásnak köszönhetően minimálisra csökken az esély, hogy a süllyedés kiújuljon.

Ezáltal a műtétek tartós eredményt biztosítanak, 5 éven túli eredményessége mintegy 90%-os.


Kismedencei rehabilitációs műtétek típusai

Az inkontinenciát kiküszöbölő műtétek közül egyre inkább alkalmazott módszer a feszülésmentes hüvelyi szalagműtét (TVT, tension free vaginal tape), melyet a páciensek húgycsöve alá helyezünk. 
Ha a páciens húgycsöve alá vízszintesen, „hídként” kerül a szalag behelyezésre, ezt TOT műtétnek (transobturator tape) nevezzük. Ennél az eljárásnál nem a hasfalon, a szeméremcsont felett (mint a TVT- nél), hanem a combtőben, két oldalon lesz egy-egy centiméteres seb, a szúrási pontnak megfelelően.
kismedencei szalagok műtét
Fotó: TVT és TOT szalag elhelyezkedése.
Kismedencei rehabilitációs műtét  tot műtét

Amennyiben a medencefenék működésének elégtelensége miatt kialakult süllyedés a húgycsövön túlmenően más, szélesebb szöveti elemeket, vagy a méh függesztő szalagjait is érinti, nagyobb felületű protézis anyagokra, hálókra van szükség a kismedencei anatómiai viszonyainak helyreállítása érdekében.
kismedencei helyreállító műtét, tot műtét  Tot szalagműtét
A hüvelyi megoldás mellett egyre gyakrabban alkalmazunk hasi úton, hálóval végzett rögzítéseket, amikor a keresztcsont beugró pereméhez fixáljuk a kicsúszó kismedencei szerveket. Ennek a műtétnek "promontor fixáció" az elnevezése. "Pectopexiának" nevezzük, amikor a fixáció a medencecsont belső oldalán két oldalon elhelyezkedő kötőszövetes lemezhez történik speciális háló segítségével. 

A kismedencei helyreállító műtétek gyógyulási aránya igen magas, betegeink beszámolói szerint a problémák részben vagy teljes egészében megszűnnek, és életminőségük jelentősen javul. 

Dr. Sipos Attila

Szülész-nőgyógyász főorvos, urogynekológus szakorvos

Rendelési idő
Hétfő: 14:00 - 18:30


Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot Dr. Sipos Attila szülész-nőgyógyász főorvos, urogynekológus szakorvosunkhoz!
Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!
Időpontfoglalás:
email: info@boc.hu
telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2022. 08. 08. 16:41 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 19. 10:51)

Kapcsolódó tartalmak
Biofeedback tréning
Biofeedback tréning
Inkontinencia - Vizeletinkontinencia kezelése
Inkontinencia - Vizeletinkontinencia kezelése
Méhsüllyedés
Méhsüllyedés
Várja önt:
Dr. Sipos Attila
Dr. Sipos Attila