Gerinctorna, gyógytorna, manuálterápia

Gyógytorna, gerinctorna, manuálterápiaA gyógytornász (fizioterapeuta) munkáját önállóan, orvosi diagnózis alapján végzi és irányítja. Teljes, komplex fizioterápiás ellátásban részesíti a pácienst. A terápiás csapat tagjaként konzultál, és együttműködik a szakorvosokkal. A gyógytornász elsősorban mozgásterápiával és manuális technikákkal kezeli a mozgásszervi, belgyógyászati, neurológiai, szülészeti-nőgyógyászati, proktológiai betegségekben szenvedő különböző életkorú személyeket. Önálló fizioterápiai vizsgálat alapján felméri a beteg és a mozgáskárosodott emberek állapotát, fizikai képességeit. Meghatározza a kezelési célokat. Kezelési terv alapján alkalmazza a szükséges fizioterápiás eljárásokat az orvosi véleménynek és a szakmai protokollok figyelembevételével. A kezelések alatt folyamatosan vizsgálja, és méri a fizioterápiás beavatkozások hatásait, és kiértékeli az eredményeket.

A manuálterapeuta képesítése okán önálló döntést hoz annak megítélésében, hogy a panaszok hátterében mely szövetek állnak, abban mechanikai terápiával képes-e segíteni a pácienst. A megoldás hátterében önállóan végzett differenciáldiagnózis felállítása, a kezelés megválasztása és a probléma visszatesztelése áll. A legtöbb esetben egy kezelés nem lesz elegendő, de minden esetben házi feladatokkal látja el a pácienst, aki így aktív részese lesz a gyógyulási folyamatnak. Emellett a hétköznapokra vonatkozó tanácsokkal, praktikus javaslatokkal segíti a panaszok kiújulásának elkerülésére.

Leginkább az alábbi betegségek esetén javallott a gyógytorna, gerinctorna, manuálterápiás kezelés:

 • A gerinc degeneratív betegségei
 • Porckorong károsodás
 • Nyak-, hát- vagy derékfájdalommal járó gerincproblémák, végtagba sugárzó panaszok esetén
 • Tartási rendellenességek
 • Balesetek, sportsérülések utáni állapotok (csont-, ízület-, izomsérülések)
 • Műtét utáni általános lábadozás
 • Ízületek kopásos betegségei
 • Fejfájások-, állkapocs fájdalmak egy csoportja

Kezelési módszereink

 • McKenzie-módszer
 • Mulligan metodika
 • Maitland metodika
 • Manuális medicina (Lewit-Barvicsenko manuálterápia)
 • CCM terápia (Cervico-Cranio-Mandibuláris terápia)
 • PNF (Propriceptív Neuromuscularis Facilitáció)
 • Általános fizioterápiás kezelések, gyógytorna
Gyógytorna, gerinctorna, manuáterápia, gyógytornász gerinctorna, manuálterápia, gyógytorna anamnézis felvétel
(A gyógytorna, manuálterápia előtt részletes anamnézis felvétel történik)
Manuálterápia
2021. 10. 31. 13:49 (Utolsó frissítés: 2022. 02. 17. 11:02)
A manuálterapeuta kompetens annak eldöntésében, hogy a támasztó és mozgató szervrendszer diszfunkcióinak hátterében; az izomzat, ízületek környéki fájdalmak mögött mechanikai eredet, ok húzódik-e meg, vagy sem. Míg egy gyógytornász orvosi diagnózis alapján végzi a kezeléseket, úgy egy manuálterapeuta a tanulmányai során jogosítványt szerez a mechanikai hátterű kórképek azonosítására és azok kezelésére.
 
A gyógytornászunk által leginkább és legtöbbször alkalmazott kezelési koncepció a PNF (Propriceptív Neuromuscularis Facilitáció). A koncepció meghatározó eleme a funkcionalitásban gondolkodás. A kezelések nem azért történnek, hogy „történjen valami a pácienssel”, hanem célzottan a probléma, a diszfunkció megoldására irányul. A mozgásokat a terapeuta vezető ellenállása, a tér három dimenziójában egyidejűleg segíti, facilitálja.

A technika alkalmas:
 • az általános mozgásszervi funkcionalitás megszerzésében, megőrzésében
 • fenntartani a test általános kondícióját
 • a fittséget megőrizni felsőfokú egészségügyi szemlélettel és kontrollal
 • prevenciós hatással bír a későbbi mozgásszervi diszfunkciók kialakulásában
 • alkalmas technika valamilyen korábbi mozgásszervi panasz, fájdalom, mozgáskorlátozottság, mozgás beszűkülés újbóli kialakulásának megakadályozására
 • heti, két heti gyakorisággal fenntartó kezelésként manuálterápiás kezelések után.
 

PNF (Proprioceptív Neuromuscularis Facilitáció) gyógytorna

 
A PNF technika neve az alábbi szavakból tevődik össze:
 • proprioceptív: a különböző testrészek és az ízületek helyzetének érzékelésén alapuló
 • neuromuszkuláris: az idegrendszer és az izmok közötti kapcsolat
 • facilitáció: jelentése elősegíteni, megkönnyíteni valamit”
 
A terápia célja a mozgáslehetőségek és a stabilitást javítása, koordinált mozgások stimulálása, erő-kitartás javítása.

A kivitelezés egy ellenállás adásával vezetett aktív mozgással történik.

A PNF technika a fizioterápiában koordináció- és egyensúlyjavító, izomműködés helyreállító módszerként is jelen van. Az esetek többségében, a nyaktól kezdődik a kezelés, majd lefelé haladva megy tovább, átmozgatva ezzel az egész testet a talpig.
További alkalmazott terápiás lehetőségek a különböző lágyrész mobilizációs technikák, rugalmas és rugalmatlan tape technikák, fizikoterápiás lehetőségek (TENS, Ingeráram kezelések, iontoforézisek, ultrahang terápia, stb.), erő-, állóképességi és koordinációs tréning technikák és sok egyéb olyan technika, amelyek nélkül ma korszerű és ugyanakkor hatékony fizioterápiás kezeléseket nem végzünk.

A gerinctornáról általában

Mi a gerinctorna?

 • A mozgásszervi panaszok kezelésére szolgáló gyógytornák, manuálterápia fajták nagyon általános elnevezése, mert a problémáktól függően különböző féle gerinctornákra lehet szükség a javuláshoz, gyógyuláshoz.
 • A  gyógytorna egy speciális fajtája, amely a gerinc különböző problémáit veszi kezeli. Mozgással gyógyít és többnyire azokat az izmokat dolgoztatja, melyek létezéséről csak akkor tudunk, amikor elkezdjük használni azokat.
 • Célja minden esetben a panaszokat kiváltó ok kezelése. Mivel a gerinc gyógytorna a panaszokon át a kiváltó okot kezeli, a gyógyulás tartós lehet, ellentétben a különböző tüneti kezelésekkel, mint például a különböző fájdalomcsillapítók, gélek, vagy masszázsok.
 

gerinctorna, gyógytorna, manuálterápia gerinctorna, manuálterápia gerinctorna

Mikor ajánlott?

A gerincsérv, a porckorongsérv, a gerincferdülés, de az enyhébb gerincfájdalmak, vagy az ülőmunka miatt kialakuló nyaki- és deréki- gerincfájás is sikeresen gyógyítható a gerinctornával.

Minél előbb fordulunk a gerincproblémánkkal gyógytornász szakemberhez, a gyógyulásra annál nagyobb esélyünk lesz, és várhatóan annál kevesebb alkalomra lesz szükség a felépüléshez.

Miért érdemes a Belvárosi Orvosi Centrumot választania?

Manuálterápia, gyógytorna rendeléseinken csak Önnel foglalkozik szakemberünk. Diszkrét, igényes környezetben csak önmagára kell koncentrálnia, nincsenek külső zavaró tényezők, mint egy csoportos gyógytorna órán. Rendelőnk Budapest belvárosában, könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, autóval érkező pácienseinknek pedig 1 óra ingyenes parkolás biztosított a közeli Franklin parkolóházban.

Gyógytornászaink számos technikával tudnak segítséget nyújtani Önnek. 
Folyamatosan képezik magukat, hogy mindig szakmailag a legújabb technikákkal csökkenthessék fájdalmát, legyen szó porckorongsérvről, hátfájásról, állkapocsízületi fájdalomról, sportrehabilitációról stb.

gerinctorna, manuálterápia, gyógytorna gerinctorna, manuálterápia, gyógytorna

A terápiát a páciens igényeinek és céljainak megfelelően alkalmazzuk, hogy újra fájdalommentesen élhessék hétköznapjaikat.
A tornát mindenképpen érdemes beleépíteni a mindennapi rutinba, akár csak pár egyszerűbb mobilizációs, átmozgató gyakorlatot.
Az állapot felmérés után a gyógytornászunk, manuálterapeutánk segít elsajátítani a későbbiekben otthon is kényelmesen elvégezhető gyakorlatokat. 
A legtöbb esetben már napi 15-30 perces otthoni gerinctornával és rutinosan kezelt helyes testtartással megszüntethetjük, enyhíthetjük a fájdalmakat, illetve megelőzhetjük azok kialakulását.
A kulcsszó a rendszeresség és kitartás.


A Belvárosi Orvosi Centrum rendelőjében tapasztalt, empatikus gyógytorna, manuálterápia specialisták segítenek abban, hogy feltárják a gerincpanaszai okait, és személyre szabott gerinctorna kezelést nyújthassanak Önnek.

Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot gerinctorna, manuálterápia, gyógytorna konzultációra!

Jelentkezzen be most konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832

A gyógytorna, gerinctorna, manuálterápia árai itt érhetőek el.

Manuálterápia
2021. 10. 31. 13:49 (Utolsó frissítés: 2022. 02. 17. 11:02)
A manuálterapeuta kompetens annak eldöntésében, hogy a támasztó és mozgató szervrendszer diszfunkcióinak hátterében; az izomzat, ízületek környéki fájdalmak mögött mechanikai eredet, ok húzódik-e meg, vagy sem. Míg egy gyógytornász orvosi diagnózis alapján végzi a kezeléseket, úgy egy manuálterapeuta a tanulmányai során jogosítványt szerez a mechanikai hátterű kórképek azonosítására és azok kezelésére.
 
Fitmummy tréning
2022. 07. 13. 16:00 (Utolsó frissítés: 2022. 10. 27. 10:41)
A fitmummy tréning szülés előtt álló kismamáknak vagy már anyukáknak segít visszanyerni a test stabilizációját és fittségét.
A fitmummy® gerincspecialista gyógytornászok által kidolgozott komplex mozgáskoncepció, pre- és posztnatális regenerációs program.

 
Várja önt:
Nemes László
Nemes László
Nagy-Juhász Kitti
Nagy-Juhász Kitti