Blog: Fájdalmas vizelés - amikor kín WC-re menni

A fájdalmas vizelés mindig húgyúti megbetegedést jelez?

Fájdalmas vizelési panaszokkal hajlamosak vagyunk egyedül harcba szállni. Szégyellünk beszélni tüneteinkről, és várjuk, hogy elmúljon. Az esetek döntő többségében a fájdalommal járó vizeletürítés a húgyútak megbetegedésére utal. Lehet szó a húgycső, vagy a húgyhólyag fertőzéséről, amelyeknek hátterében legtöbbször bakteriális vagy gombás fertőzés áll. Anatómiai sajátosságok miatt a fájdalmas vizelés a nőket érinti gyakrabban, hiszen a baktériumok rövidebb alatt juthatnak el a végbélnyílástól a húgycsőhöz. Azonban van, hogy ez a kellemetlen és bosszantó tünet túlmutat a húgyútak problémáján, és más területek megbetegedéseit jelzi. Nők esetében pedig a hüvely fertőzéseit, illetve ezzel összefüggésben a szexuális úton terjedő betegségeket jelezheti.

Fájdalom a hüvelyben, ne tűrjük ölbe tett kézzel

A vizeletürítési panaszok mellé társulhat egy még kellemetlenebb tünet, aminek végképp véget kell vetni. A hüvelyben jelentkező fájdalom, ha a fájdalmas vizelés kíséri, árulkodhat arról, hogy nem húgyúti fertőzéssel állunk szemben. A fájdalom a hüvelyben az intim pillanatokat is megkeserítheti, ráadásul a tovább fertőzés kockázata is fennáll. A nők többsége tapasztal élete során valamilyen hüvelyi elváltozást. A hüvelyflórában található baktériumok, gombák elszaporodása felborítja annak egyensúlyát és kellemetlen panaszokat okozhat, mint hüvelyfolyást, váladékozást, vagy éppen fájó, égő érzést a hüvelyben. Szerencsére a legtöbb esetben már megbízható és hatékony kezelések is elérhetőek.

Felfáztam vagy komolyan beteg vagyok?

A felfázás, a húgyúti megbetegedések okozta kellemetlenség egy lapon sem említhető a szexuális úton terjedő kórokkal. Egyetlen rosszul megválasztott nyári kaland, vagy a gyakori partnerváltás ugyanúgy növeli komolyabb fertőzések kockázatát. Sajnos ebben hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak, így vannak, akik társaiknál gyakrabban szenvednek. A fájdalom a hüvelyben azonban csak ritkán utal igazán súlyos betegség jelenlétére. Azt, hogy mivel is állunk szemben egy orvosi vizsgálattal kideríthetjük. Jobb mihamarabb tiszta vizet önteni a pohárba és orvoshoz fordulni a gyors felépülés érdekében.

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli, keresse fel szakrendelésünket!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 12:23 (Utolsó frissítés: 2020. 03. 19. 15:05)

Várja önt:
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Keszthelyi Attila PhD.
Dr. Keszthelyi Attila PhD.