Blog: Mi a franc van veled? A franc essen beléd!

Biztos te is használtad már a franc kifejezést.
De tudod, honnan ered?
Gondoltad volna, hogy a szifiliszről beszélsz olyankor?

 
Girolamo Fracastoro veronai orvos 1530-ban íródott versének címe volt a "Syphilis". A hosszú mitologikus költemény főszereplőjének, Syphilus nevű pásztornak a büntetése volt a nemi betegség, amit egy birkától kapott el. Frascatoro a betegséget "francia betegségnek" (morbus gallicusnak) nevezte, valószínűleg azért, mert a betegséget először VIII. Károly francia király seregében azonosították az 1490-es évek végén Nápoly városának megszállása alatt. A francia betegség elnevezés a következő évszázadokban el is terjedt.  Annak ellenére, hogy a franciák ugyanezt olasz betegségnek, a hollandok spanyolkórnak, az oroszok lengyel, a törökök keresztény, a japánok pedig portugál kórnak nevezték. Attól függően épp kik hozták magukkal az adott országba a kórokozókat.
 
A szifilisz legelterjedtebb elnevezése végül a bujakór és a vérbaj mellett a francia betegség lett, melynek népies rövidítése a franc. És így a középkori átok káromkodássá vált: A franc essen beléd! Ergo, kapd el a szifiliszt! Hasonlóan a "Fene egyen meg" átokhoz, mely a káromkodó abbéli reményét fejezi ki, hogy az ellenlábasa fekélyes betegséggel fertőződjön meg.
 
A szifilisz nevének eredete tisztázott, viszont a betegség eredetét sokkal nagyobb homály fedi.
Két elmélet létezik:
  • Az elterjedtebb, és tudományosan megalapozottabb szerint kukoricával, arannyal, fűszerekkel és Kolumbusz Kristóffal együtt érkezett Európába a szifilisz. Egy 2008-as szegedi lelet eredménye alapján kiderült, hogy már az 1400-as évek közepén is jelen volt Magyarországon. Igaz, a genetikai vizsgálatok szerint a baktérium e törzse Dél-Amerikában alakult ki, és onnan kerülhetett Európába.
  • A másik hipotézis szerint Kolumbusz hajósai vitték Amerikába a betegséget.
Sokan azt gondolhatjuk, hogy a szifilisz egy letűnt kor betegsége. Hála a modern orvostudománynak, az idők folyamán sokat szelídült, de még mindig veszélyes egy "francos nyavalya", ahogy arra kollégánk Dr. Várkonyi Viktória, bőr- és nemigyógyász, nemzetközileg elismert szaktekintély is felhívta a figyelmet:
"Magyarországon a 90-es évek közepétől, majd az ezredfordulót követően a korai fertőző szifiliszben szenvedő esetek számának az emelkedése figyelhető meg. A nemi betegség terjedésében számos tényező játszik szerepet és ezek között nem elhanyagolható az, hogy a szexuálisan aktív személyek kevés vagy téves információval rendelkeznek erről a szó szoros értelmében vett nemi betegségről. Gyakran kérdezik meg a betegek, hogy a „vérbaj még létező probléma?"

Nem enyhülnek, esetleg más kellemetlen tüneteket tapasztalsz magadon?
Akkor mindenképpen fordulj nemigyógyász szakorvoshoz, aki biztosan kideríti a panaszaid okát, és segít a gyógyulásban!
Oszd meg cikkünket, hogy ismerőseid számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 07. 14. 12:11 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 14. 12:16)