Vitiligo: titokzatos, furcsa foltok a testen

Világszerte egyre gyakoribb bőrbetegség a primer bőrfestékhiány. Akkor beszélhetünk vitiligóról, ha a melanint termelő sejtek elpusztulnak vagy képtelenné válnak melanin előállítására: ilyenkor folyamatosan növekvő, szabálytalan alakú, éles határú fehér foltok jelennek meg a bőrön. A test bármely pontján, legtöbb esetben a fénynek kitett helyeken bukkan fel, mint az arc, a kéz- és lábfejek, a könyök és a térd. Az elváltozás nőknél és férfiaknál egyforma arányban fordul elő.

Általában kis területen kezdődik, majd az érintett bőrfelület elszíneződése egyre növekszik. A betegségre egyelőre nincs egyértelmű magyarázat, sem tartós megoldás, és bárkinél megjelenhet. A kezelés jelenleg a folyamat lassítására, a hibák elfedésére fókuszál. Nincs szükség minden esetben kezelésre, sokszor elég fényvédő krém és színezett korrektor, alapozó használata, vagy a nap kerülése. Amennyiben nagyobb kiterjedésűek a foltok, vagy rosszabbodás tapasztalható, érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni!

A vitiligo-megbetegedés tünetei rohamokban terjednek, majd az esetek nagy részében néhány év után megállnak, vagy elkövetkezik a bőr teljes elszíntelenedése. Orvosi problémát ugyan nem jelent, de kozmetikait, szociálisat, lelkit igen.  A fájdalmat, egyéb panaszt nem okozó betegség tünetei esztétikailag rendkívül zavaróak lehetnek, és komoly lelki megterhelést is jelenthetnek, ezért mindenképp kísérletet kell tenni a kezelésére.

Ha tünetei alapján valaki arra gyanakszik, hogy vitiligója van, érdemes mielőbb bőrgyógyászhoz fordulnia. A bőr fehéres elszíneződése ugyanis más bőrbetegségekre is utalhat, kialakulhat pikkelysömör és ekcéma gyulladásos állapotát követően, okozhatják fertőzések, de bizonyos vegyszerek (hidrokinon, hidroxiklorokin vagy arzén) is.

A legtöbb páciens számára súlyos érzelmi megterhelést jelent bőre pigmentáltságának elveszítése, főleg azokban az esetekben, ha a kifehéredett foltok szembetűnő helyen, az arcon, a kézfejen vagy a karon vannak - éppen ezért a terápiába általában rutinszerűen bevonják a pszichológust is.

Bőrgyógyászati és pszichológiai szakrendelésünkre is bejelentkezhetnek online felületünkön keresztül, vagy telefonon!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 02. 19. 16:33 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 23. 13:09)

Kapcsolódó tartalmak
Anyajegyszűrés
Anyajegyszűrés
Érzékeny, száraz/dehidratált bőr kozmetikai kezelése
Érzékeny, száraz/dehidratált bőr kozmetikai kezelése
Nem festékes bőrelváltozások szűrése, kezelése
Nem festékes bőrelváltozások szűrése, kezelése
Várja önt:
Dr. Szabó Zsuzsa
Dr. Szabó Zsuzsa
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Diczig Brigitte
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka