Szorongásos kórképek

Szorongásos kórképekA szorongásos kórképek közös jellemzője az indokolatlan, eltúlzott mértékű szorongás, mely korlátozza a szabad cselekvést, ezáltal az élettér beszűküléséhez vezet.

A Belvárosi Orvosi Centrum pszichiátriai szakrendelésén diszkrét és nyugodt környezetet biztosítunk, ahol nyíltan feltárhatja félelmeit, hogy pszichiáter szakorvosuk segítségével megtalálják a megfelelő terápiát.

Attól függően, hogy a bénító félelmet, vagy testi tüneteket is okozó szorongást mi váltja ki, különböző kórképeket különíthetünk el.


Szociális fóbia

A fóbiák jellemzője, hogy egy jól meghatározható dolog váltja ki a pánikot. Jól ismert a bezártságtól vagy éppen a nyitott tértől, magasságtól való félelem, illetve a különféle állatok látványa okozta felfokozott rémület vagy a betegségektől való rettegés.

Betegségként kevésbé ismertek a szociális fóbiák, melyek társas helyzetekben kiváltódó szorongást és testi tüneteket okoznak. Ezek általában heves szívdobogás, izzadás, kézremegés, esetleg szédülés és kipirulás. Mivel nehezen leplezhető tünetek, a megszégyenüléstől való félelem tovább fokozza a helyzet által kiváltott stresszt. Gyakori helyzetek, melyben felléphet: bemutatkozás; mások előtt történő szereplés, akár csak annyi, ha mások figyelik, mit csinálunk; fontos emberrel való találkozás; vagy olyan helyzet, amikor valamit mások előtt kell tenni, például enni. Az ismétlődő, egyre komolyabb szorongással járó helyzetek olyanok, mint egy lavina. Egyre nagyobbra nőnek és elmélyítik a betegséget.

 

Pánikbetegség

A pánikbetegség abban különbözik, hogy nincs kiváltó ok, teljesen váratlanul tör rá az emberre. Mivel komoly testi tünetekkel jár, a betegség kezdetén sokszor vélik szívrohamnak, agyi történésnek, akár allergiás reakciónak. Gyakran az epizódot komoly kivizsgálás követei, mely nem mutat ki szervi problémát. Ez a beteget nem nyugtatja meg, hiszen komoly testi panaszokat él meg, olyan szorongással, mely a halálfélelemig fokozódhat. Mivel a rohamok váratlanok, kiszámíthatatlanok, jellemző az ezektől való rettegés.

Meg kell említeni a generalizált szorongás is, mely nagyon sokszor társul egyéb szorongásos zavarokkal, és folyamatos stressz állapotot tart fenn a szervezetben.

 

Miért érdemes pszichiáterhez fordulni?

A leírt kórképekre is jellemző, hogy maguktól nem múlnak el, sőt a visszatérő epizódok mintegy megerősítésként elmélyítik az állapotot. Mivel erős félelmi helyzetek, jellemző, hogy a betegek mindent elkövetnek ezek elkerülése érdekében, mely erősen korlátozza a szabad cselekvést, és beszűkíti az életteret. Súlyos állapotban e köré szerveződnek a mindennapok. Szerencsére van megoldás.

Ma már korszerű terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, ezért nem szabad beletörődni ebbe a helyzetbe. Szorongásos kórképek esetében is a hangulatjavítók kínálnak terápiás alternatívát a pszichoterápia mellett. (A gyógyszeres kezelésről szóló leírás a „Depresszió" című cikkünk végén olvasható).

A páciens és orvos között kialakuló, bizalomra épülő közös munka a gyógyulás alapvető feltétele. Megfelelő eredmény csak az orvos utasításainak pontos betartásával érhető el, ezért bizonytalanság esetén a kérdéseket tisztázni kell.

Pszichiátriai rendelésünkön a terápiás ülések előre egyeztetett időpontban történnek. Időpontot telefonon vagy bejelentkező panelünkön keresztül, call centeres kollégáinkkal tud megbeszélni.

Egyeztessen időpontot, ha Önt is szorongás gyötri!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:46 (Utolsó frissítés: 2021. 10. 11. 12:33)

Kapcsolódó tartalmak
Depresszió kezelése
Depresszió kezelése
Pszichés tünetek kezelése
Pszichés tünetek kezelése
Pánikbetegség kezelése
Pánikbetegség kezelése
Várja önt:
Dr. Martonosi Anasztázia
Dr. Martonosi Anasztázia