Pánikbetegség kezelése

A pánikbetegség a szorongásos pszichés zavarok közé tartozik, jellemzője a hirtelen fellépő, rohamokban jelentkező szorongás, kínzó félelem. Pánikbetegségről akkor beszélhetünk, ha a pánikrohamnak nevezett epizódok ismétlődnek, havonta több alkalommal is előfordulnak, illetve a beteg szorong a rohamok újbóli megjelenése miatt.
A pánikroham olyan intenzív félelemmel jár, hogy az érintettek úgy érzik valamilyen súlyos betegség tört ki rajtuk, mint pl. szívinfarktus. A betegek nagy részénél nem is ismerik fel az első roham után a betegséget, hiszen általában valamilyen testi betegség gyanúja merül fel.

A pánikbetegség általában a 20-as, 30-as éveikben járó embereket érinti. Nőknél gyakoribb a megjelenése, és családi halmozódás is megfigyelhető a pácienseknél.

A pánikbetegség okai nem ismertek, annyi azonban bizonyos, hogy a pánikbetegséggel küzdő betegeknél a fokozott szorongásérzékenységet lehet kimutatni.
 

Milyen tünetekkel jár a pánikbetegség?

A pánikroham sokféle tünet formájában jelentkezhet, hirtelen lép fel, és kb. 10 perc után eléri a tetőfokát.

A következő tünetek jellemzőek:
 • légszomj, fulladás
 • erős szívdobogásérzés
 • ájulásérzés, szédülés
 • gyengeség
 • émelygés, hányinger
 • izzadás, kipirulás
 • mellkasi fájdalom
 • intenzív rossz közérzet
 • végtagok zsibbadása
 • rémület, rettegés
 • halálfélelem
 
A pánikbetegség rontja az életminőséget, ezért, ha Önnél egynél többször fordult elő pánikroham, vagy a pánikroham után hetekig egy újabb roham kialakulásától retteg forduljon időben szakorvoshoz!
 

Hogyan diagnosztizálható a pánikbetegség?

A betegség diagnosztizálásához először mindenképp ki kell zárni a szervi problémákat. Majd a labor és vizsgálati leletek birtokában a pszichiáter szakorvos részletesen kikérdezi a pácienst kórtörténetéről és pánikrohamainak milyenségéről, a roham jelentkezéseinek körülményeiről.
A betegség diagnosztizálását bízzuk szakorvosra, aki megcáfolhatja vagy megerősítheti gyanúnkat. Elég gyakoriak az öngyógyítási kísérletek is, amelyek azonban csak súlyosbíthatnak a problémán, különböző függőségek (alkohol, gyógyszer, kábítószer) kialakulásához is vezethetnek.
 

Hogyan kezelhető a pánikbetegség?

A pánikbetegség kezelése a többi pszichés betegséghez hasonlóan gyógyszerrel és pszichoterápiával (viselkedésterápia) történik. A gyógyszeres kezelés során antidepresszánsokat és ún. benzodiazepieneket használnak, melyek a szorongásra hatnak. Az antidepresszánsok nem azonnal fejtik ki hatásukat, kb. 3-4 hétre van szükség, míg beáll a kívánt hatás. A benzodiazepinek a szorongást azonnal megszüntetik, viszont a tünetek elmúlásáig több időnek kell eltelnie. A rohamok elmúlásával a pszichiáter javaslatai alapján később ezeket a gyógyszereket fokozatosan el lehet hagyni.

A viselkedésterápia során a beteg megtanulja kezelni a szorongást, megtanulja már a korai stádiumban megállítani a rosszulléthez vezető folyamatot. Reális helyzetértékelés kialakításával az aktuális stresszhelyzet a beteg számára kezelhető válik, visszatérhet korábbi életviteléhez.
 
Ha pánikrohamok gyötrik, forduljon mielőbb szakorvoshoz, ne hagyja, hogy kínzó tünetei és szorongása életminősége és szociális kapcsolatai megromlásához vezessenek! Egyeztessen időpontot Dr. Martonosi Anasztáziához!
 
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2020. 01. 27. 14:08 (Utolsó frissítés: 2021. 10. 11. 12:11)

Kapcsolódó tartalmak
Szorongásos kórképek
Szorongásos kórképek
Depresszió kezelése
Depresszió kezelése
Skizofrénia kezelése
Skizofrénia kezelése
Várja önt:
Dr. Martonosi Anasztázia
Dr. Martonosi Anasztázia