A csontritkulást néma járványként is szokás emlegetni, hiszen a páciens hosszú ideig lehet tünetmentes, majd évek múltán bukkan felszínre a fájdalmakkal járó betegség. Jellemzője, hogy a csont szilárdsága csökken, gyakoribbá válnak a csonttörések, melyek azután lassan gyógyulnak.
Dietetikai vonatkozásban a legnagyobb hangsúly – mint oly sok más esetben is – a megelőzésen van, ám a már diagnosztizált betegség esetében is befolyással lehetünk a csontvesztés lassítására.
Csontritkulásra, alacsony csonttömegre hajlamosító tényezők többek között a női nem, az időskor, egyes gyógyszerek, a túlzott alkoholfogyasztás, a vékony testalkat, a családi halmozottság, a mozgásszegény életmód és a dohányzás, hormonális változások, klimax. A már kialakult csontritkulás terápiája legtöbbször a gyógyszeres kezelés, a diéta és a gyógytorna kombinálásból tevődik össze. Megelőzésében azonban a helyes táplálkozásé a vezető szerep, mely alapvetően egy kalciumban gazdag, tudatos étrendet takar, figyelembe véve a páciens körülményeit és egyéni szükségleteit.
A csontritkulás kezelésére és megelőzésére életmód tanácsadásért egyeztessen időpontot szakemberünkhöz!