Rozácea - Bőrpír

A rozácea egy krónikus bőrbetegség, amely az arcon jelentkezik. Kezdetben csak átmeneti kipirosodás figyelhető meg. Az arc elvörösödik (flush), idővel az apró hajszálerek kitágulnak, és a kipirulás tartós marad. Ráadásul a faggyúmirigyek is könnyen begyulladnak, sárgás, gennyet tartalmazó csomók jelennek meg. Ha nem kezelik, folyamatosan romlik a beteg állapota, ezért tanácsos minél előbb, egy ehhez értő szakorvost felkeresni.

Szakrendeléseinkre a jobb oldalt található időpontfoglalás panelen keresztül tud bejelentkezni!


Milyen típusú betegség a rozácea?

Viszonylag gyakori krónikus bőrbetegség. Többnyire a világosabb bőrűek és a 30-50 éves nők érintettek. Hátterében előfordulnak belső szervi megbetegedések, főleg az emésztőrendszer gyulladásai, illetve hormonális változások, számos esetben azonban az ok rejtve marad.
A rozáceás bőr rendkívül érzékeny, bizonyos behatások egyértelműen rontják az állapotot, ilyen például a napozás, a szauna, a fűszeres ételek fogyasztása és az alkohol, azaz minden, ami arcpírt okoz.

A rozáceás tünetek fellángolását okozhatja egy apró kis atka, mely a szőrtüszőkben lakik. Ha elszaporodik, az érzékeny bőr gyulladását okozza. Ez a Demodex folliculorum nevű kis parazita mindannyiunk bőrén előfordulhat, a rozáceás arcbőrről vett minta mikroszkópos vizsgálatával viszont pár perc alatt kimutatható, hogy népes szaporulatuk okozza a jelen állapotromlást. Szerencsére létezik gyógyszer e kellemetlen vendégek eltűntetésére, ezért érdemes kérni a mikroszkópos vizsgálatot a bőrgyógyásznál.

A kozmetikumok jó részét nem tolerálja a rozáceás bőr, még a körültekintően megvásárolt jó minőségű krémek, és szappanok is gyakran okoznak kellemetlen égő, feszülő érzést. Ugyanakkor a rozáceás bőr fokozottan igényli a tisztítást és hidratálást, ennek az ellentmondásnak a feloldása, szinte lehetetlennek tűnhet a beteg számára. Ezért rendkívül fontos, hogy nemcsak a kezelést, hanem a kiegészítő bőrápolók kiválasztását is bízza szakemberre.


Milyen tipikus kísérő jelenségek társulhatnak a rozáceához?

• Szemirritáció: nagyon gyakori; duzzadt szemhéjak, pirosság.
• Bőrszárazság, hámlás
• A bőr megvastagodása, ill. szövetszaporulat: elsősorban a férfiakat érinti, és főként az orron jelenik meg.
• Égő, viszkető, csípő érzés
• Ödéma, duzzanat: főleg az arcon jelenik meg.
• Pszichés problémák: sokaknál vezet szorongáshoz a betegség megjelenése a látványos, feltűnő testfelületeken.


Hogyan kezeljük a rozáceát?

A rozácea kezelésére számos helyi készítmény (krémek, oldatok), és szájon át szedhető gyógyszer áll rendelkezésre. Hogy mikor melyiket választjuk, az a betegség stádiumától függ, és ezen belül is egyénre szabott, nem, kor, bőrtípus szerint.

A helyi kezeléssel, és életmódbeli változtatásokkal az enyhe betegség tünetmentessé tehető. Kiváló hatású például, a kimondottan erre a betegségre kifejlesztett azaleinsav, amit akár hosszú távon, mellékhatás nélkül alkalmazhatunk.

Előrehaladottabb állapotban javasoltak a gyógyszerek. Ha mikroszkóppal kimutattuk a Demodex elszaporodását, elsőként ezt tüntetjük el. Szóba jönnek a hosszú ideig, alacsony dózisban alkalmazott antibiotikumok, azonban a világszerte terjedő antibiotikum rezisztencia miatt egyre ritkábban alkalmazzuk. A faggyúmirigyek működését sikeresen befolyásolhatjuk alacsony dózisú A vitamin származék (retinoid) segítségével. Mindezek a hatóanyagok rendelkezésre állnak helyi készítmény formában is, kiegészítve hidratálókkal. E számos kombinációs lehetőségből látszik, hogy a rozácea kezelése igazi művészet, és szoros együttműködést igényel orvos és paciense között.

Jelentkezzen online felületünkön keresztül, vagy telefonon, hogy találjunk egy Önnek is megfelelő időpontot bőrgyógyászati rendelésünkre. 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:16 (Utolsó frissítés: 2021. 01. 15. 10:21)

Várja önt:
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita