Korai magömlés kezelése

Korai magömlés

A „férfiúi problémák" specialistái az andrológus szakorvosok. Ide tartozik a korai magömlés is, amely a leggyakoribb szexuális működési zavar a 40 év alatti korosztályban, azonban ma már jó eredménnyel kezelhető. Ennek alapja a kellő szakértelem mellett a komplex megközelítés, mely lehetővé teszi a személyre szabott terápiát.


Korai magömlésről általában

A korai ejakuláció, megítélése sok esetben szubjektív. A Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve, a DSM-V meghatározása szerint akkor beszélünk korai magömlésről, amikor:

Az orgazmus és a magömlés állandóan vagy visszatérően, minimális szexuális ingerlés hatására behatolás előtt, közben, vagy röviddel utána következik be, még mielőtt az a férfi szándékában állna.

 Jellemezhetjük úgyis, mint egy olyan szexuális zavart, amely során

 • az ejakuláció mindig vagy majdnem mindig bekövetkezik a hüvelyi behatolás előtt vagy közvetlenül utána 1 percen belül az első szexuális együttlét során VAGY a későbbiekben 3 percen belül
 • a férfi a magömlést képtelen késleltetni a hüvelyi közösülés során
 • a férfi a stressz, valamilyen frusztráció vagy más pszichés zavar miatt képtelen irányítani az akaratát
A fennállási ideje szerint is osztályozhatjuk, úgymint
 • élethossz, azaz az első szexuális tapasztalatok óta létező probléma,
 • vagy szerzett, azaz a normális nemi élet során kialakuló zavar.


A korai magömlés háttere

A magömlés háttérben nagyon gyakran pszichés okok állnak, de nem zárható ki a szervi probléma sem, mint prosztatagyulladás, a here vagy pénisz betegségei. Előfordul, hogy a kettő együtt jelentkezik, vagy éppen egy kezelt betegség után, a kellemetlen élmények tartják fenn lelki szinten a problémát.

A szervi okok között említhetjük még a központi és a környéki idegrendszert érintő problémákat. Hormonális változások is szerepet játszhatnak, mint a tesztoszteronszint változásai, és az alacsony prolaktin szint is. A korai ejakuláció hátterében genetikai okok is állhatnak, mint például különböző gének működési zavara.

A korai magömlés együtt járhat merevedési zavarral is. Ez a probléma legtöbbször a szerzett korai magömlésben jellemző. Ilyen esetekben az erekció fenntartásának csökkenése illetve képtelensége miatt fordul elő elsősorban, de szerepet játszhat a partner orgazmus készsége is.

Andrológiai szempontból a magömlésnek azoknál a pároknál is nagy jelentősége van, akik gyermeket szeretnének. Az esetek egy részében a magömlési problémák miatt mesterséges megtermékenyítést kell végezni.


A korai magömlés kezelésének első lépései:

 • kikérdezi és megvizsgálja pácienst
 • a kialakult kép alapján elrendeli a szükséges vizsgálatokat (vérvétel, vizeletvizsgálat, stb.)
A kapott eredmények alapján a kezelőorvos megtervezi a személyre szabott terápiát, melynek része lehet:
 • gyógyszeres kezelés
 • gyakorlati technikák
 • életmódbeli tanácsok
 • pszichológiai tanácsadás

Sokszor nehéz elfogadni, hogy lelki okok állhatnak a háttérben, főként, ha valaki az élet más területén sikeres, határozott és fegyelmezett. A szexualitás intim téma, melyről nehezen beszélünk, főleg akkor, ha kudarcokat is rejt. Pszichológusunk segít megérteni az okokat, és olyan praktikus tanácsokkal is tud szolgálni, amelyek oldani tudják a feszültséget, és segítenek a gátak leküzdésében.

Ha rövid idő alatt nem sikerül egyedül (vagy a partnerrel) megoldani a problémát, nem javasolt sokáig otthon kísérletezni, mert a kudarcok tovább mélyíthetik a problémát, és nehezíthetik a megoldást.
 
Korai magömlés kezelésére kérjen időpontot tapasztalt andrológus szakorvosaink egyikéhez!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:09 (Utolsó frissítés: 2021. 03. 11. 14:35)

Várja önt:
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Kopa Zsolt PhD.
Dr. Kopa Zsolt PhD.
Dr. Vargha Judit
Dr. Vargha Judit