HPV férfiakban

A HPV fertőzés típusai férfiak esetében is sokrétűek

A HPV fertőzés igen gyakori. A szexuálisan aktív felnőttek 80%-a élete során átesik ezen a fertőzésen. Több mint 40 HPV típus adódhat át szexuális érintkezés révén, melyek megfertőzhetik a férfi nemiszervek, és a végbélnyílás környékének bőrét.

Milyen problémákat okozhat a HPV fertőzés férfiaknál?

A HPV fertőzött férfiak többsége tünet és panaszmentes. Bizonyos HPV típusok miatt azonban nemiszervi szemölcs alakulhat ki. Más típusok hímvesszőrák, illetve végbélrákot okozhatnak. Azok a típusok, melyek nemiszervi szemölcsöket okoznak, nem azonosak a hímvesszőrákot, illetve végbélrákot előidéző típusokkal.
Továbbá a fej-nyaki laphámrákokat tekintve, 26%-ban kimutatható az orális HPV fertőzöttség, a szájgarati laphámrákok (főként a mandularák és a nyelvgyöki rákok) esetében pedig még szorosabb összefüggés mutatható ki a HPV fertőzéssel. A járványtani adatok is azt támasztják alá, hogy a HPV 16-os típusa bizonyos szájgarati laphámrákok kialakulásában szerepet játszhat.
Ezen kívül összefüggést figyeltek meg a szájgarati rák rizikója és az orális szexpartnerek száma között. 5 partner felett például 2,5-szeres a rizikó az orális szexuális érintkezést nem folytatókhoz képest.


Milyen gyakoriak a HPV fertőzés okozta problémák férfiaknál?

A szexuálisan aktív férfiak 1%-a szenved nemiszervi szemölcsökben. A hímvesszőrák ritka betegség. Európában 100 000 lakosra 0,1-0,9 eset jut. A végbélrák sem gyakori betegség, különösen egészséges immunrendszerű férfiaknál ritka.


Milyen tüneteket, panaszokat okoz a HPV férfiaknál?

Azoknál a férfiaknál, ahol tünetek jelentkeznek, az alábbi problémák fordulhatnak elő:

 

Nemiszervi szemölcs

  • Egy vagy több szemölcs a hímvesszőn, herezacskón, szeméremdombon, gáton, lágyékhajlatban
  • A szemölcs lehet kiemelkedő, lapos vagy karfiolszerű. Általában nem fájdalmas.
  • A fertőzött személlyel történő szexuális kapcsolat után hetekkel, hónapokkal jelennek meg a szemölcsök.

Végbélrák

  • Előfordul, hogy sem panaszt, sem tünetet nem okoz.
  • Vérzés, fájdalom, viszketés, váladékozás léphet fel a végbélben.
  • A végbél környékén vagy a lágyékban nyirokcsomó megnagyobbodás alakulhat ki.
  • A székelési szokások vagy a széklet formájának megváltozása figyelhető meg.

Hímvesszőrák

  • Korai tünetek: színbeli változás, a bőr megvastagodása, növedék kialakulása a hímvesszőn.
  • Későbbi tünetek: seb, fekély, daganat a hímvesszőn. Általában fájdalmatlan, de előfordul, hogy a seb érzékeny vagy vérzik.


Hogy kaphatják meg a férfiak a HPV fertőzést?

A HPV szexuális érintkezéssel terjed, legtöbbször hüvelyi vagy végbélben végzett közösülés révén. Mivel a HPV sokszor nem okoz tüneteket, a legtöbb férfi – és nő – úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi. Nem az a fontos, hogy tudjuk, HPV fertőzöttek vagyunk-e, hanem az, hogy van-e valamilyen HPV okozta betegségünk.


Létezik HPV vizsgálat, szűrés a férfiak számára?

Magyarországon létezik olyan laboratóriumi vizsgálat, amely férfiaknál is kimutatja a HPV jelenlétét. Azonban a HPV fertőzés igen gyakori, és a férfiak többségének nem okoz egészségügyi problémát. Elsősorban azt kell tehát megtudnunk, van-e valamilyen HPV okozta betegségünk, és nem azt, hogy van-e HPV fertőzésünk.


A nemiszervi szemölcs kimutatható valamilyen vizsgálattal?

Többnyire a szemölcsök jól láthatóak. Ecetsavas oldattal „előhívhatóak”, de ez nem egy abszolút megbízható eljárás. (Ezt az orvos végzi el!)


Létezik olyan vizsgálat, mely kimutatja a HPV fertőzés miatt kialakult rákokat férfiaknál?

Szűrővizsgálatokkal a daganatok korai szakaszban felismerhetőek. Önvizsgálattal a hímvessző, herezacskó, végbél bőrén lévő elváltozások észlelhetőek. Forduljon szakorvoshoz, (bőrgyógyászhoz, urológushoz), ha ezen a területen hólyag, szemölcs, seb, fekély, folt jelenik meg, vagy bármi más eltérést tapasztal. Akkor is, ha ez nem fájdalmas!


Gyógyítható a HPV fertőzés?

A HPV fertőzés nem gyógyíthatóazonban a HPV fertőzés okozta problémák kezelhetőek.

A szemölcs kezelhető ecseteléssel, fagyasztással, égetéssel, lézerrel, helyi immunválasz módosító szerrel, műtéttel, ami gyógyszeres immunerősítő kezeléssel egészíthető ki. Sokféle eljárás alkalmazható, ezek egy részét a beteg használja, míg más beavatkozásokat az orvos végez. Egyik eljárás sem jobb a másiknál, és a szemölcs sok esetben kiújul. A kezelést meg kell ismételni, vagy más eljárást kell alkalmazni. Kezelés nélkül a szemölcsök szaporodhatnak, növekedhetnek, változatlanok maradhatnak, de el is tűnhetnek.

hímvessző és a penis rákja kezelhető műtéttel, sugárkezeléssel, citosztatikumokkal, illetve ezek kombinációjával.


A HPV elleni védőoltás férfiakon is segít?

Az 4 komponensű HPV oltást a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök megelőzésére fejlesztették ki eredetileg, de a legújabb eredmények szerint a HPV okozta végbélrákot megelőző állapotok kivédésére is alkalmas. Jelenleg a 9-45 éves kislányoknak és nőknek ajánlott a HPV elleni oltás beadása, és 9-26 év közti kisfiúk és férfiak is megkaphatják.


Ha a partnerem HPV fertőzött, ez rám milyen hatással lehet?

Ez esetben Ön is fertőzött lehet, főleg, ha hosszabb ideje együtt vannak. A szexuálisan aktív felnőttek többsége élete során HPV fertőzötté válik. Az egészséges immunrendszerű férfiaknál ritkán alakul ki betegség HPV fertőzés következtében. Rendszeresen végezzen önvizsgálatot!

Ha új partnere van, az óvszer csökkenti a HPV fertőzés, illetve a HPV okozta betegségek kialakulásának esélyét.

Partnere már évek óta hordozhatja a HPV-t. Nem lehet megmondani, hogy Ön adta át neki, vagy ő adta át Önnek. A HPV fertőzés nem annak a jele, hogy bármelyikük „félrelépett”.

Várja önt:
Dr. Palikó Barna
Dr. Palikó Barna
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya