Blog: Néha veszélyes lehet a trendi szépségápolási módszer, a halpedikűr

A manapság divatos halpedikűr igazán egzotikus élményt nyújt, de ugyanakkor komoly gondot is okozhat, ha nem figyelünk oda. No persze, nem arra gondolunk, hogy leharapják az ember lábujját az apró halacskák, de a HIV és a hepatitis C valós veszélyt jelenthet.

Régebben csak külföldi utak során próbálhattuk ki az úgynevezett halpedikűrt, ami abból áll, hogy az ember egy kis üvegmedencébe meríti a lábát, amelyről az elhalt bőrt – ázás közben – több tucat pici hal csipkedi le. És igen, meg is eszi! Nevezhetjük az halpedikűrt egyfajta bizarr haletetésnek is, de ez egy másik történet lenne…


Pedikűr másképp

Idővel Európában is meghonosodott az újmódi szokás, rajongói szerint azért jobb, mint a hagyományos pedikűr, mert a halacskák a legapróbb felesleges bőrfoszlánytól is megszabadítják a lábat és mindezt kellemesen csiklandó érzés mellett. Mások szerint a halak segítségével elkerülhetőek a pedikűrösök szerszámai, amelyek – ha rosszul vannak fertőtlenítve – meg is betegíthetnek minket! Igen ám, de mi a helyzet magukkal a kis állatokkal és a medencéjükkel? Kiderült, hogy például Thaiföldön – ahol elsők között ismerhettük meg ezt a szolgáltatást - sok esetben hepatitis C vírust hordoztak magukban az apró állatkák, amelyek a bőrharapdálás során egy-egy turistát meg is fertőztek a súlyos májbetegséggel. Ennek oka az volt, hogy a halacskákat a helyi vizekből halászták ki, amelybe bekerült a vírus és megtelepedett az állatokban. Később, mikor a kontinensen is megjelentek az első halpedikűr szalonok, eleinte az eredeti élőhelyről hozatták a „személyzetet”, a garra rufa halakat, de idővel már kiépült az európai tenyésztő hálózat is, mely biztosította azt, hogy az állatok egészségesek legyenek.


Figyelmeztetést adtak ki miattuk

Jelenleg több mint háromszáz halpedikűr szalon található az Egyesült Királyságban. Nemrég azonban az Egészségügyi Hivatal figyelmeztetést adott ki arra vonatkozólag, hogy ha nem tartják be a szükséges előírásokat, akár HIV-vel vagy hepatitis C-vel is megfertőződhetnek a vendégek akkor, ha az előttük kezelt embernek ilyen betegsége van. Persze, ennek a valószínűsége csekély, de mégis megtörténhet. A szakértők javaslata az, hogy minden vendég után cseréljék ki a halak vizét és tisztítsák vagy cseréljék ki a medencét is – mivel hagyományos fertőtlenítőszert az állatok életének megóvása érdekében nem lehet használni.


Van, akinek tilos kipróbálnia

Elméletileg bárki kipróbálhatja a halpedikűrt, de néhány betegség mégis kizáró ok. Ezek közé tartozik a diabétesz illetve az olyan egészségi állapotok, melyek során az immunrendszer legyengül. Szintén nem ajánlatos akár a legkisebb nyílt lábsebbel sem elmerülni a halak közé, mert a sérülésen keresztül a vízben lévő halakból és az előző vendégekről származó mikroorganizmusok a szervezetbe juthatnak és gyulladást, akár vérmérgezést is okozhatnak.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 04. 24. 14:18 (Utolsó frissítés: 2018. 06. 19. 17:01)