Gyógytornával megszüntethető az inkontinencia a prosztatarákkal kezelt férfiaknál

Évente többezer férfinél állapítanak meg prosztatarákot, és ennél is több azoknak a száma, akik már szembesültek korábban a betegséggel. Szakszerű gyógytornával, gátizomtornával a prosztatarákkal műtött és sugárkezelt betegek életminősége javítható, ugyanis így megszüntethető az inkontinencia és a potenciazavarok.

Célzott gyógytornával a rákellenes kezelések mellékhatása csökkenthető. A műtét vagy a sugárkezelés nyomán kialakult erekciós problémák és vizelet- vagy széklettartási gondok okozta panaszok is enyhíthetők a medencefenéki izmok erősítésével. Ez nem csak fizikális állapotjavulást jelent, de a panaszokból eredő frusztráció is csökken, és javul a lelkiállapot.

Sajnos jelenleg azonban nincs benne a gyakorlatban prosztatarákos betegek fizioterápiás kezelése. Az ideális az lenne, ha még a különböző onkológiai kezelések előtt gyógytornász foglalkozna a páciensekkel. A gyógytornász a páciens állapotának és alkatának megfelelően állítja össze a gátizmok erősítéshez szükséges feladatsorokat.  Így a megfelelő gyakorlatok elsajátításával már a beavatkozás vagy a sugárkezelést megelőzően lehetne erősíteni a medencefenék izmait, mert ez segítheti a műtét utáni rehabilitációt is.
A kezelést követően pedig a napi kb. 15 percet igénybe vevő tornával a nyirokrendszert támogató, a széklet- és vizelettartást segítő, az erekciós képességet javító gyakorlatokat már maguktól el tudnák végezni a betegek. Az öv alatti izmok erősítése ezen kívül segít a fájdalomcsillapításban, javulhat az általános állapot, a műtéti lábadozás is gyorsítható, emellett csökkenthető a trombózis és tüdőembólia kockázata is.
A gátizomtorna ráadásul semmilyen extra készülődést nem igényel, a napi negyedórát igénybe vevő gyakorlatok, akár utazás, vagy tv nézés közben is, mások számára észrevétlenül, elvégezhetők.
Az otthon elvégzett gyakorlatok mellett, meghatározott időközönként kell kontrollon megjelenni a gyógytornásznál, aki felméri a beteg aktuális állapotát, megbeszélik a tapasztalatokat, és a további gyakorlatokat.

Nagyon fontos tehát, hogy a prosztatarákkal diagnosztizált beteg egyeztessen a szakorvosával és gyógytornásszal a megfelelő mozgásforma kiválasztásáról, mert a gyógytorna csaknem minden élethelyzetben képes javítani az egyén állapotán! A legrosszabb, ha a diagnózis után vagy a kezelést követően jelentkező kellemetlen panaszok (erekciós problémák, vizelettartási gondok) miatt elhagyjuk magunkat, és nem teszünk semmit az állapotunk javítása érdekében. A kezelőorvossal együttműködve és a bizonyítottan hatásos módszerek alkalmazásával minden prosztatarákkal diagnosztizált férfi tud tenni azért, hogy hosszabban és kevesebb szövődménnyel élhessen.

Ha Önnél prosztatarákot diagnosztizáltak, vagy túl van már a betegségen, de még mindig küzd a kezelés kellemetlen mellékhatásaival, egyeztessen időpontot Bakondiné Haness Rita, PFM trénerünkhöz!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2019. 12. 02. 11:42 (Utolsó frissítés: 2021. 09. 14. 15:50)

Várja önt:
Haness Rita
Haness Rita
Nemes László
Nemes László
Nagy-Juhász Kitti
Nagy-Juhász Kitti