Fibromák lézeres eltávolítása

Fibromák lézeres eltávolítása

A fibroma lézeres eltávolítása során semmilyen kockázatot nem vállalunk, mégis könnyedén szabadulhatunk meg tőlük!


Mi a fibróma?

A fibroma apró kinövés a bőrön. Magyarul futószemölcsnek is nevezik őket, ami félrevezető, mert azt sugallja, hogy vírusfertőzésről van szó. A fibromákat azonban nem vírus okozza, mint ahogy az is tévhit, hogy cukorbetegség, vagy más belgyógyászati eltérés áll a hátterükben. Bizonyos anyagcsere állapotokban (túlsúly, inzulinrezisztencia) valóban nagyobb számú fibroma alakulhat ki, azonban 1-2 szinte mindenkinek van, fiatalokon, súlyfelesleg nélkül is megjelennek. Általában hajlatokban láthatók, nyakon, hónaljban, vagy lágyékhajlatban, de a bőrön bárhol, a szemhéjon, törzsön is növekedhetnek.
                                                                                 Fibroma - Dr. Ottó Iringó Ágnes
                                                                                             Fibroma (Fotó: Dr. Ottó Irignó Ágnes)


Mikor szükséges a fibroma eltávolítása?

Jelenlétük semmiféle kockázatot nem jelent, azonban mégis jó tőlük megszabadulni:

  • Egyrészt esztétikailag zavaróak lehetnek, főleg ha nagy számban, látható helyen (pl nyakon) vannak.
  • Mivel kiemelkednek a bőrfelszínből, állandó sérülésnek vannak kitéve. Például a nyaki fibromák nyakláncba akadnak állandó jelleggel, míg a hónalji növedékek a szőrtelenítést képesek jelentősen megbonyolítani.
  • A sérülés vérzéssel jár, ilyenkor a fibroma begyulladhat, fájdalmassá válhat, végső soron le is eshet, ami egy szerencsés végkimenetel, de a gyulladás olykor hetekig fennáll, ráadásul az elhalt fibroma elég ijesztően néz ki. Ugyanez történik akkor, amikor a nagyanyáink jól bevált módszerét, a cérnaszállal (autentikusan lószőrrel) elkötést, vagy valamilyen savas (citrom, ecet) ecsetelést választja az ember.
  • Persze a történetek egy részében az ilyen házipraktikát siker koronázza, azonban több az olyan eset, amikor a fájdalom vagy vérzés miatt mégis az orvosnál landol a makacskodó fibroma. Célszerű inkább tervezett időpontban, a sterilitásra és fájdalomcsillapításra is hangsúlyt helyezve, az eltávolítást orvosra bízni.


Hogy történik a fibromák kezelése és lézeres eltávolítása?

A fibromák eltávolítása technikailag nem bonyolult dolog, a szikével, ollóval levágás, fagyasztás, égetés, mind elfogadott módszernek számítanak. Szem előtt kell tartani azonban, hogy esztétikailag akkor jár jól a páciens, ha az eltávolításnak nem marad nyoma, ami a fagyasztásnál nehezen garantálható. A legprecízebb, vérzés nélkül, igen jó eredménnyel alkalmazható eszközök: a nagy teljesítményű sebészi elketrocauter (vágásra használt radiofrekvenciás készülék) és a lézer.

Ezekhez a beavatkozásokhoz érzéstelenítés szükséges. Ma már nem megengedhető az az álláspont, hogy mivel a beteg maga kéri a levételt, ezért viselje ez a fájdalmat. 1-2 fibromát persze gond nélkül le lehet égetni pár másodperc alatt, de már 15-20 növedéknél a percekig tartó fájdalom inger még a legtoleránsabb betegnél is átlépi az ingerküszöböt.
A Lidocainos injekció alkalmazása tökéletes érzéstelenítést tesz lehetővé, viszont alkalmazásának határt szab, hogy maga a szúrás is kellemetlen, az eltávolítás így csak több nekifutásra lehet maradéktalan, ha nagyobb számú kinövésről van szó.

A Belvárosi Orvosi Centrumban a bőrkinövések eltávolításához érzéstelenítő krémet alkalmazunk. 20-30 perc behatási idő után tökéletes felszíni érzéstelenítés érhető el. Így gyakorlatilag korlátlan számú fibroma eltávolítására van lehetőség, ezzel időt, fáradságot takarít meg, és nem kevés fájdalmas élményt kerülhet el a paciens.

Az érzéstelenítő krém használatával számos további jóindulatú bőr elváltozás (pl. ér eredetű növedékek ún, haemnagiómák) eltávolítására van lehetőség, azonban figyelembe kell venni, hogy bizonyos eltérések (pl. anyajegyek, dermatofibromák) nem kezelhetők lézerrel. Ezek elkülönítése, a sebészi (szikével), vagy lézeres módszer kiválasztása, bőrgyógyász szakorvos feladata.

A Belvárosi Orvosi Centrumban kényelmesen, egy helyen állnak rendelkezésre mind a bőr növedékeinek diagnosztizálásában, mind a lézeres bőrsebészetben jártas szakemberek. Így egyszerűen, teljesen fájdalom nélkül szabadulhat meg a kellemetlenkedő kis növedékektől.

Jelentkezzen rendelésünkre telefonon, vagy online felületünkön!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:55 (Utolsó frissítés: 2022. 04. 06. 14:46)

Kapcsolódó tartalmak
Bőrgomba fertőzés
Bőrgomba fertőzés
Bőrrákszűrés és kezelés
Bőrrákszűrés és kezelés
Csalánkiütés
Csalánkiütés
Várja önt:
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Tóth Béla PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta