Blog: Így történik seborrheás dermatitisz kezelése

A seborrheás dermatitisz egy olyan krónikus bőrelváltozás, amit nem egyszerű felismerni. Milyen tüneteket okoz? Mi áll a kialakulásának hátterében? Milyen lépésekből áll a seborrheás dermatitisz kezelése? Cikkünkben megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket.
 
Gyakran előforduló, rendkívül kellemetlen bőrbetegség, mely sárgás felrakódással fedett, hámló piros foltokban jelentkezik a bőrfelületen. Leggyakrabban a fejbőrön, valamint az arcon jelenik meg, de előfordul a fülkagyló belső részében és a mellkason is.
 
Ez a krónikus elváltozás nem fertőző, és nem a hiányos higiénia áll a hátterében. A hasonló tünetek miatt a seborrheás dermatitiszt könnyen össze lehet keverni a pikkelysömörrel, pedig a két bőrbetegség nem ugyanaz, és a kezelésükben is eltérnek.
 

Milyen tüneteket okozhat a seborrheás dermatitisz?

 A tünetei közé tartozik a sérült, zsíros vagy olajos bőr, az enyhe kipirosodás, a hajhullás, a viszketés, valamint a hámló, sárgás felrakódással fedett gyulladt bőrfelület. Ez a kellemetlen bőr betegség örökletes, szóval a páciensek gyermekeinél nagyobb eséllyel alakul ki a seborrheás dermatitisz.
 
Továbbá a mikrogyulladásokat okozó Malassezia névre hallgató bőrgomba hatására is megjelenhet. Mindemellett a kialakulásának hátterében állhat a stressz, az egészségtelen étrend, a hormonváltozások, a rendszeres alkoholfogyasztás, a túlsúly és a kimerültség.
 
Bizonyos neurológiai betegségekben gyakoribb a seborrheás dermatitisz, ilyenek például a fejsérülés, az agyvérzés vagy a Parkinson-kór.
 

Elérhető a tünet- és panaszmentes állapot

 A seborrheás dermatitisz visszatérő bőrbetegség, melynek kiterjedése és tünetei megfelelő kezeléssel mérsékelhetőek. Sajnos, nem gyógyítható véglegesen, de elérhető a tünet- és panaszmentes állapot.
 
Az említett bőrbetegség bármely életkorban kialakulhat, felnőtteknél és gyermekeknél is jelentkezhet. Leggyakrabban a 40 és 70 év közötti korosztálynál fordul elő, és főleg a férfiak körében.
 
Ennek a rendkívül kellemetlen bőrbetegségnek a tüneteit rontja a száraz levegő, az egészségtelen étrend, valamint a kimerültség és a stressz. A seborrheás dermatitisz számos esetben a korpa kialakulásának a közvetlen kiváltója, de ez nem jelenti azt, hogy minden korpásodást ez a bőrbetegség okoz. Jó néhány esetben csupán a száraz fejbőr áll a háttérben.
 

Milyen lépésekből áll a seborrheás dermatitisz kezelése?

A seborrheás dermatitisz kezelése részben a rendszeres és gondos bőr ápolásból áll, mellyel eltávolítható a faggyú. Érdemes olyan speciális samponokat, tusfürdőket, arctisztítókat, testápolókat és krémeket használni, melyek kifejezetten ennek a problémának a kezelésére lettek kifejlesztve.
 
A fejbőr kezelésében hatékonyak lehetnek a szelén-szulfid- vagy pirition-cink-tartalmú termékek. Amennyiben súlyos az állapot, a szakorvos szteroidos krémek használatát, valamint gyógyszeres kezelést is előírhat.
 
Az említett tüneteinek jelentkezésekor érdemes minél hamarabb felkeresni egy bőrgyógyászt, aki megállapítja, hogy valóban a seborrheás dermatitisz okozza-e a problémát. Amennyiben beigazolódik a gyanú, akkor megfelelő kezelési módot javasol a szakorvos.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 06. 22. 13:03 (Utolsó frissítés: 2021. 06. 22. 17:07)