Blog: A pikkelysömör felismerése és kezelése

A pikkelysömör, vagyis a psoriasis az egyik leggyakoribb krónikus bőrbetegség – teljes mértékben ártalmatlan, viszont nagyon jellegzetes és kellemetlen, ám fájdalommentes tünetei vannak. A komfortérzetet nagyban rontó betegséget azonban sajnos megelőzni nem, viszont tünetmentességig kezelni jó eséllyel lehet.

A pikkelysömör felismerése

A tünetek sajnos sokak számára ismerősek lehetnek: a problémás bőrfelület felrepedezik, hólyagok képződnek rajta, a sötétvörös plakkokból, vagyis hámló foltokból pedig kis göbcsék emelkednek ki. A fehéres hámlás levakarása után apró vérző pontok maradnak vissza, ha pedig a bőrön nagyobb, egy-két centis gennyhólyagok is kialakulnak, akkor súlyos fertőzések is bekövetkezhetnek. A plakkok jellegzetesen a bőrszárazságra érzékeny területeken jelennek meg, például a könyöknél, vagy a térdeken.

A pikkelysömör kezelése

A psoriasis kezelésének legelső lépése a felismerés – tünetei hasonlóak lehetnek akár az ekcémához, vagy a gombás fertőzésekhez is. Az orvos szövettani vizsgálatokat, vérvételt, illetve góckutatást is elrendelhet, és fontos szokott lenni a betegséget kiváltó lelki tényezők feltárása is. A gyulladt bőrt mindenképpen kezelni kell, hidratálni, a viszketést enyhíteni – erre szoktak alkalmazni például hámlasztó és gyulladáscsökkentő készítményeket. Hasznos lehet a D3-vitaminos kezelés, ami segíti a bőrsejtek növekedését és gátolja a hámlást. A dithranol nevű hatóanyag a hámsejtérést gyorsítja fel, a gyulladáscsökkentő hatást pedig például szteroid-származékokat tartalmazó kenőcsökkel érik el. Gyakran használják kenőcsös formában az A-vitamint, az ízületi panaszok esetén pedig a citosztatikus szereket, immunszupresszánsokat. A friss orvosi eredmények következtében ma már a biológiai válaszmódosító szerek is elérhetőek a gyógykezeléshez.

Természetes úton mi magunk is segíthetünk a betegség elleni harcban. A természetes napfény jó hatással van a bőr D-vitamin termelésére, így ésszerű keretek között a napozás kimondottan jótékony hatással bír. A fényterápia is remek kezelési forma. Ezek az említett kezelések hosszútávra szólnak, és végleges gyógymód ugyan jelenleg nem ismert a psoriasis kapcsán, de segítségükkel jócskán visszaszoríthatóak a betegség kellemetlen hatásai.

Általánosságban a kezelés részeként érdemes bevezetni a mindennapi életbe pár apró, az egészségre más szempontból is jótékony változást. Étkezés tekintetében zöldségekben és gyümölcsökben, vagyis vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet ajánlanak, kompenzálva a bőrhámlás hatását. A savas és savasító ételek kerülendőek, nem javallott az alkohol fogyasztása sem, ellenben a halolaj, illetve általában véve az omega-3 zsírsav fogyasztása, a kalóriacsökkentés és a testsúly csökkentése jó hatással van a betegségre.

A helyes bőrápolás kulcsa a napi tisztítás, hidratálás, a psoriasisra hajlamos bőrterület védelme a sérülésektől, kiszáradástól, gombás fertőzésektől, de még akár a napégéstől is. A tünetek megjelenésekor pedig érdemes megfigyelni, milyen külső tényező válthatta azokat ki. Ilyenkor a mindennapi életvitelben véghezvitt apró változások is megszüntethetik a bőrszárazságot.

Amennyiben Önnél is jelentkeznek a pikkelysömör tünetei, egyeztessen időpontot bőrgyógyász szakorvosaink valamelyikéhez!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 11:52 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 28. 13:10)

Várja önt:
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Sárdy Nóra
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Ottó Iringó Ágnes
Dr. Ottó Iringó Ágnes