Blog: Övsömör kezelése - a legfontosabb tudnivalók

Tudta, hogy az övsömört ugyanaz a vírus okozza, mint ami a bárányhimlőt? A varicella zoster névre hallgató vírus a szervezetben marad a bárányhimlő elmúlását követően. Természetesen inaktív állapotban és arra vár, hogy legyengüljön az immunrendszer. Ekkor aktivizálódik és herpes zostert, vagyis övsömört okoz. Szerencsére a szakorvosok hatékony segítséget tudnak nyújtani az övsömör kezelése során.

Az immunrendszer legyengüléséhez vezethetnek többek között a fertőzések és a gyulladásos megbetegedések. Övsömör az esetek többségében az idősebb korosztálynál alakul ki, de olykor a fiataloknál is megjelenhet.
 
A bőrgyógyászati szakrendelésünkön számos egyéb betegség mellett az övsömör kezelésében, valamint a bőr egészségének és szépségének megőrzésében is tudunk segíteni.
 

Milyen tüneteket okoz az övsömör?

 
A hólyagok megjelenése előtt körülbelül három nappal fájdalom jelentkezik az adott bőrfelületen. Ez a fájdalom olyan erős lehet, hogy akár szívinfarktusra vagy gyomorperforációra is gyanakodhatnak a páciensek első körben.
 
Mi okozza az erős fájdalmat? A háttérben az áll, hogy az övsömör megtámadja az idegrendszert. A fájdalom megjelenését követő körülbelül harmadik napon jelennek meg a látható tünetek. Ez azt jelenti, hogy kivörösödik az érintett bőrfelület, és apró hólyagok, illetve kiütések is megjelennek rajta csoportosan, melyek később bepörkösödnek.
 
Az említett, látható jelek többnyire a törzsön jelennek meg, de a test egyéb részein is előfordulnak, például a végtagokon vagy az arcon. Az említett tünetek mellett jellemző, hogy a nyirokcsomók megduzzadnak, és mindemellett magas láz is jelentkezhet.
 

Körülbelül két hét szükséges a gyógyuláshoz

 
Amennyiben a tünetek megjelenésekor elkezdődik szakorvos segítségével a kezelés, körülbelül két hét szükséges a gyógyuláshoz. Azonban megfelelő kezelés hiányában a gyógyulás folyamata akár másfél hónapig is tarthat.
 
Ráadásul szövődmények is kialakulhatnak, ha a beteg nem kéri időben a szakorvos segítségét. Milyen szövődményeket okozhat az övsömör? Például kialakulhatnak fekélyek, bevérezhetnek a hólyagok, elhalhat az érintett bőrfelület, illetve előfordulhat a hólyagok bakteriális felülfertőződése.
 
Számos esetben előfordul, hogy a sebek gyógyulását követően is jelentkezik fájdalom, mely akár hónapokig is tarthat. Ez a hosszan tartó fájdalom leginkább az idősebb betegeknél jelentkezik, mivel a háttérben az érző idegek működési zavara áll.
 

Milyen lépésekből áll az övsömör kezelése?

 
Az övsömör kezelése során vírusellenes gyógyszereket alkalmaznak, melyek akkor igazán hatékonyak, ha a tünetek megjelenését követő egy héten belül elkezdődik a kezelés. A vírusellenes gyógyszer mellett fontos a hólyagok külső kezelése, mely történhet szárító kenőcsökkel és különféle ecsetelőkkel.
 
A visszamaradó hámfosztott bőrfelületekre hámosító hatású készítményeket ajánlanak a szakorvosok. Arra minden esetben ügyelni kell, hogy a hólyagok ne sérüljenek, hiszen a megnyitásuk hatására a bennük lévő vírusok tovább terjedhetnek.
 
Mindemellett fájdalomcsillapítókkal és vitaminokkal is ki lehet egészíteni a kezelést. A tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb időpontot foglalni a centrumunk modern és barátságos rendelőjébe.
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 05. 26. 16:44 (Utolsó frissítés: 2021. 05. 26. 16:44)