Blog: A dülmirigygyulladás gyógymódjai

Dülmirigygyulladás, azaz a prosztata krónikus gyulladása esetén érdemes minél előbb urológus szakorvoshoz fordulni, mielőtt még súlyosabb következményei lennének a problémának – ugyanakkor a gyógyulási folyamatot fel lehet gyorsítani otthon is alkalmazható módszerekkel .

A megbetegedés sajnos sok férfi számára ismerős lehet – a kellemetlen tünetek közel tíz százalékukat érintik, mely a fiatalokat ugyanúgy érinti, mint az idősebbeket. A háttérben gyakran bakteriális fertőzés áll, de igen sok esetben nem is kimutatható a kiváltó ok. A tünetek rendkívül változatosak: gyakori vizelési ingert lehet érezni, miközben kevés vizelet ürül ki a szervezetből. Vizelés, magömlés, a székletürítés közben is fájó, égető érzés, illetőleg feszült nyomás a gát, a lágyék környékén, a herefájdalom, a merevedési zavar, de akár a nemi vágy csökkenése is utalhat dülmirigygyulladásra.
A tünetek jelentkezése esetén mindenképpen fel kell keresni az urológust – már csak azért is, mert a szövődmények között további gyulladások léphetnek fel, illetve visszatérő húgyúti fertőzések is jelentkezhetnek.

Látható tehát, hogy a prosztatagyulladás tartósan rontja az életminőséget is. A nyilvánvaló kellemetlenségeken túl a szexuális életet, de még az éjszakai pihenést is ellehetetleníti a gyakori vizelési ingerek jelentkezése miatt.

A gyulladás kezelésére többféle módszer alkalmazható. Legjellemzőbb, hogy antibiotikumok és gyógyhatású, természetes készítmények kombinációjából állíthatnak össze gyógykúrát. Gyakran alkalmazzák az úgynevezett alfa-receptor blokkolókat. Ezekkel általában 8-12 nap alatt már hatékonyan megszüntethető a gyulladás.

Házilagosan általában különböző gyógyteákat szoktak ajánlani – csalángyökérből, kisvirágú füzikéből, a nyárfa kérgéből és leveléből, tarackbúzából, fűrészpálma termésből is. Érdemes lehet tökmagot is naponta fogyasztani, illetve rendelkezésre állnak különböző tabletták is ezek kivont hatóanyagaival. A betegség időszakában segíthet a vízfogyasztás növelése, és szexuális kapcsolat átmeneti elkerülése.

Egyeztessen időpontot emailben, vagy online felületünkön keresztül és visszahívjuk!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 12:20 (Utolsó frissítés: 2019. 04. 05. 16:05)

Várja önt:
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Szabó Ferenc
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Lőwy Tibor
Dr. Varju Viktor
Dr. Varju Viktor