Mi is az a CRP?
A CRP (C-reaktív protein) egy gyulladást jelző marker, melynek magas szintje számos krónikus betegségek meglétére utalhat.
Mi az az LDL-koleszterin?
Az LDL-koleszterin a szervezetben megtalálható koleszterinek egyik csoportja (köznyelvben “rossz” is nevezik), amelynek magas szintje az érelmeszesedés és számos ezzel kapcsolatos szív és érrendszeri betegség okozója.
Mi emelheti az LDL-koleszterin szintet?
Főként a feldolgozott élelmiszerekben található telített zsírok és a transzzsírok, de számos zsírosabb tejkészítmény is.
Mi az a HDL-koleszterin?
A HDL-koleszterin a szervezetben megtalálható koleszterinek egy másik csoportja (köznyelvben “jó” koleszterinnek nevezik)
Vajon befolyásolhatja az étrend a fenti vér alkotók szintjét?
A gyümölcsökben, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák gazdag étrend csökkentheti a CRP-és az LDL koleszterin szintet, csökkentve a gyulladást, míg a HDL-koleszterint, a „jó” koleszterin szintet növelhetik az olyan egészséges zsírok, mint az olívaolajban, a diófélékben és a halakban található.
Azáltal, hogy körültekintően választja meg az élelmiszereket, aktívan támogathatja szíve egészségét és csökkentheti a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát!
Amennyiben további kérdése van, vagy konkrét probléma miatt szeretne mélyebb betekintést a témába, forduljon Fülöp Enikő dietetikus szakértönkhöz személyes dietetikai szaktanácsadás keretében.