Rovarcsípések

Nyáron a kültéri programok számával együtt a rovarcsípések előfordulása is ugrásszerűen megnövekedik. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami kisebb-nagyobb reakciót vált ki. Általánosan elmondható, hogy ha a tünetek a csípés helyével egybefüggő területen jelentkeznek, az nem ad okot komolyabb aggodalomra. A csípés elrettentő kinézete, tartós jelenléte szintén nem utal a probléma komolyságára, pár kezelést – antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használata – azonban mégis érdemes igénybe venni. A viszketés egyrészt kellemetlen, másrészt a csípés vakarása elfertőződéshez, kisebesedéshez vezethet, ami komolyabb gyógyszeres kezelések előszobája. A különböző csípések tüneteit azonban nem szabad általánosítani, ugyanis minden rovar által befecskendezett méreganyag más-más hatással van az emberi szervezetre.


Kullancscsípés

Számtalan rémhír terjeng a kullancs által terjesztett betegségekről, mint a Lyme-kór és agyvelőgyulladás, így inkább jobb félni – és megelőző intézkedéseket tenni -, mint megijedni. Amennyiben a csípés bekövetkezik, az alább összeszedett panaszok esetén feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni.
  • amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik
  • arcidegbénulás lép fel
  • a fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart
  • szívritmus-zavar jelentkezik
  • izületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel
  • asszimetrikus, vándorló térdizületi duzzanat jelentkezik, de csak csekély fájdalom kíséri
A Lyme-kór árulkodó tünete a Lyme-folt,  az erythema migrans. A Lyme-folt a csípés körül megjelenő, többnyire fájdalmatlan, legalább 5 cm-esre megnövő ovális alakú bőrpír. Ez a többi csípéstől eltérően nem viszket, így jellemzően nem is fedezzük fel bőrünkön azonnal. Ez a bőrtünet szinte mindig a csípés helyén alakul ki, de a kórokozók a vérárammal szóródhatnak, többszörös elváltozást okozva. Kezelés nélkül hónapokig látható a vándorló folt, később pedig változatos bőr- és belszervi, idegrendszeri, izületi tünetekkel jelentkezik a Lyme-kór, mely miatt nem ritkán súlyos állapotban kerülnek a fertőzöttek kórházba. Ezek a tünetek mind megelőzhetőek, amennyiben időben bőrgyógyász segítségét kéri, ugyanis a Lyme-kór tökéletesen gyógyítható a megfelelő gyógyszerek segítségével.


Darázs-, méhcsípés

A darázs-, illetve méhcsípések helyén normál esetben enyhe, viszkető duzzanat jelentkezik. A tüneteket helyi kezeléssel, borogatással, különböző krémekkel enyhíthetjük. Azonban a darázs-és méhcsípésre adott allergiás reakciók egyáltalán nem ritkák. Amennyiben a csípés helyén szokatlan tünetek jelentkeznek – mint elhúzódó, az átlagosnál nagyobb méretű duzzanat -, mindenképpen javasolt bőrgyógyász-allergológus szakember felkeresése. A csípések ellen különösebb védekezési lehetőség nincs, így a korai diagnózis segíthet a komolyabb panaszok – mint fulladás - megakadályozásában.  Az allergia vérvizsgálattal kimutatható, így a komolyabb, akár halált okozó csípések ellen fel tudjuk vértezni magunkat a szükséges gyógyszerekkel, valamint a fulladás megelőzésére szolgáló auto-injektorhoz is hozzájuthatunk, mely életet ment a csípés következtében kialakuló anafilaxiás sokk esetén is.


Pókcsípés

A Magyarországon fellelhető pókfajták mérge  ártalmatlan az emberi szervezetre, panaszokat azonban ettől függetlenül is okozhatnak. A tünetek általában jellegzetesek, ezért többnyire könnyen azonosítható, hogy pókcsípésről van szó. Szerencsés esetben a csípés kis piros, szúró, viszkető, égő érzéssel járó, közepén szúrcsatornát tartalmazó 1-2 centiméteres duzzanat. Ebben az esetben nem feltétlenül kell orvoshoz fordulni, mert a duzzanat néhány nap alatt felszívódik. Azonban ha nem tudunk úrrá lenni a viszketésen, és a vakarás miatt felülfertőződés alakul ki, indokolt bőrgyógyászaink felkeresése.


Bolhacsípés

Ahol háziállat van, ott bolha is van. A bolha ott szeret megbújni, ahol a ruha szorosabban tapad a testünkhöz, így a csípések is többnyire ezeken a helyeken találhatóak. A hiedelem, miszerint a bolhacsípés búbópestishez vezet igaz ugyan, de az orvostudomány jelenlegi állása szerint már hatékonyan gyógyítjuk antibiotikum segítségével. Van azonban még valami, ami hétköznapi probléma, de számos veszély forrása, méghozzá az, hogy a bolha csípése kis méretű, de intenzíven viszket. Amennyiben a vakarózást nem bírjuk megállni, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen az elvakarás baktériumos felülfertőződéshez vezethet, melynek nyomán ótvar alakul ki. Szélsőséges esetben, más betegség kombinációjával – mint pl. immunbetegségek- pedig a fekély kialakulása sem elhanyagolható jelentőségű.


Poloskacsípés

Az ágyi poloska nagyon elterjedt hazánkban. Rejtekhelye - mint neve is árulkodik róla - ágyak közelében található, de megbújik matracban vagy ágydeszkán is. Csípése nem minden esetben azonosítható egyértelműen, egészen eltérő bőrtüneteket tudnak produkálni az érintetteken. Megjelenhet a tünet piros folt, de gennyes kiütés formájában is, így a csípés azonosítása - ezáltal a kezelés megkezdése - gyakorlatilag csak szakember számára lehetséges. 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 07. 10. 14:25 (Utolsó frissítés: 2019. 12. 16. 13:39)

Várja önt:
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Tóth Orsolya
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Kovács Fruzsina Anna
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Gál Brigitta
Dr. Gál Brigitta
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Mohos Anita
Dr. Mohos Anita
Dr. Bodai Katalin
Dr. Bodai Katalin
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László