Blog: Használd a Jedik fegyverét a pigmentfoltok ellen!

A máj- vagy pigmentfoltok az egészségre ugyan ártalmatlanok, de esztétikai szempontból nem szép a látványuk. Éppen ezért próbáljuk megelőzni kialakulásukat, vagy ha ezzel elkéstünk, enyhítsük a károkat. Erre jó a frakcionált lézer!
 
 
Testünk első védelmi vonala, egyben legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk a bőrünk, mely folyamatos külső hatásoknak van kitéve. A hőmérséklet, a napsugárzás, a különböző kozmetikumok és a ruházat mind irritálhatja. A bőr egyik jóindulatú elváltozása a pigmentfolt kialakulása, mely egyfajta ellenreakció. Kialakulhatnak az UVA és UVB sugárzás, gyógyszerszedés vagy gyulladás hatására. Manapság már a csapból is a fényvédelem fontosságáról szóló hírek és reklámok szólnak, érdemes ezeket komolyan venni. A magas faktorszámú fényvédő termékek, a túlzott napfény tudatos kerülése, és a megfelelő öltözet megvédi a bőrt.

 

A pigmentfolt kialakulásának okai

Gyermekkorunkban bőrszínünk egységes, a születésünktől rajta lévő anyajegyeken kívül nincs más elszíneződés rajta. Ahogy azonban öregszünk és egyre több hatás ér minket, úgy változik bőrképünk is. A gyulladásos folyamatok, pattanások, aknék gyógyulása után még évekig láthatóak helyükön a sötétebb foltok. Az életkor változásával járó hormonális változások is előidézhetik a májfoltok kialakulását, a nők ezt főleg a terhesség idején tapasztalják ezt. Néhány kozmetikum, például a parfümök túlzott használata is bőrirritációt válthat ki, de hasonló hatása van egyeseknél az antibiotikumok és olyan gyógyszerek szedése is, mely fényérzékennyé teszik a bőrt. Természetesen nem feledkezhetünk meg az UVA és UVB sugárzásról sem, melyek hatására bőrünk idő előtt öregszik és fokozott pigmentálódással reagál.
 

Bárhol kialakulhat

A pigmentfoltok helyileg felhalmozódott melaninból állnak, e festékanyag nagy koncentrációja okozza a barnás elszíneződéseket. Főleg az arcon és a kézfejen jelennek meg, hiszen ezen testrészeink szinte mindig szabadon vannak, de akár az egész testen is előfordulhatnak. Az arcon, a száj környékén, a bajusz vonalában, az orcákon és a homlokon tűnnek fel leginkább a májfoltok, melyek kialakulásában mindkét nem egyformán érintett. Már az újszülötteken is megjelenhetnek a májfoltok, melyek a növekedés során a bőrrel együtt nagyobbodnak. Egy másik, szintén jóindulatú pigmentzavar a szeplő, melyet egy időben mindenáron el akartak tüntetni a nők, de manapság már inkább a fiatalos kinézethez kötik, bár szintén a túlzott napozás egyik eredményeként jelenik meg a bőrön.
 

Nem kell életünk végéig viselni

Manapság a pigmentfoltoktól nem könnyű, de nem is lehetetlen megszabadulni. Léteznek halványító krémek, melyek hámlasztó hatásukkal veszik fel a harcot a bőrhibák ellen. Ezek használata kíméletesen, bár hosszabb idő alatt hoz eredményt. Egy másik módszer az IPL lézerrel való eltávolítás, melynek során a lézerfénnyel felaprózzák a folt festékanyagát, amely természetes úton távozik a bőrből. Ez a módszer sem hoz eredményt egyik napról a másikra, de már az első alkalom is látványos hatással bír. Sokan megijednek, mikor a „villantás” után pigmentfoltjuk besötétedik, de ez normális folyamat, a melanin így reagál a fényhatásra, majd néhány nap után kezd világosodni. Minél közelebb alakul ki a pigmentfolt a bőrfelszínhez, annál könnyebb megszabadulni tőle.
 

Nem csak ránctalanításra jó a frakcionált lézer

A frakcionált CO2 lézer a régebbi CO2 lézer továbbfejlesztett változata, mely már nem égeti le egyben a teljes arcbőrt, hanem egy pontrácson keresztül kis csatornákat lő a bőrbe 80-110 darabot cm2-ként. A csatornákon át bejutó hő beindítja a bőr öngyógyító folyamatait és serkenti a rugalmas rostok megfeszülését, így kisimítja a ráncokat és a felesleges sejtek megsemmisítésével eltünteti az UV-sugárzás okozta pigmentfoltokat is. Az új módszer alkalmazásával gyorsabb hámosodással gyógyul a bőr, így nem kell hetekre bezárkózni a lakásba, különböző gyógykrémek alá rejtve az arcot.

Jelentkezzen be még októberben lézeres arckezelésre, hogy 30% kedvezményben részesülhessen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 10. 20. 14:15 (Utolsó frissítés: 2017. 10. 20. 14:24)