A pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy vizsgálat


A leggyakoribb és legismertebb problémák a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés, amikor bizonyos hormonokból túl sok, vagy túl kevés képződik. Mivel a pajzsmirigy hormonok számtalan testi működésünkre hatással vannak, megváltozott mennyiségük változatos tüneteket okoz.


Pajzsmirigy túlműködés


A pajzsmirigy túlműködésre a felfokoztt állapot, testsúlycsökkenés, szívdobogás érzés, kézremegés, és a csillogó, esetleg előredülledő szem, fokozott szexuális aktivitás a jellemzőbb tünetek. 
 

 

Pajzsmirigy alulműködés


Ezel ellentétben a pajzsmirigy alulműködés általában álmossággal, tompultsággal, testsúly növekedéssel és a szexuális teljesítmény romlásával jár.

A pajzsmirigy méretének a növekedése okozhat nyelési és légzési nehézséget is, vagyis csupa olyan problémát, mely a mindennapi életminőséget is befolyásolja, de sokan mégsem fordulnak vele orvoshoz. Annak ellenére sem, hogy az alul- és túlműködés ugyan nem gyógyítható, de gyógyszeres úton hatékonyan kezelhető!


Pajzsmirigy gyulladás kezelése

Annak megítélése, hogy fennáll-e az Ön esetében pajzsmirigy betegség, szakorvos feladata. Endokrinológiai szakrendelésünkön biztosítjuk a korszerű laboratóriumi és ultrahang diagnosztikai hátteret, mely alapja a pontos diagnózis felállításának és a hatékony kezelésnek. 

Egyeztessen időpontot a rendelésre!

Fontos megemlíteni felmerülő lehetőségként a pajzsmirigygyulladást, melyből többet is megkülönböztethetünk. Kismamák körében gyakran előfordul, mivel a terhesség ideje alatt az immunrendszer ellenálló képessége csökken, nehogy kilökje a magzatot, ám a szülés után minden helyreáll, és ilyenkor alakulhat ki a pajzsmirigygyulladás. A leggyakrabban a szülést követő évben a gyulladás megszűnik, de tartósan fennállhat hosszabb ideig – ezért is érdemes a terhesség alatt és után laborvizsgálatokat végeztetni, esetleg endokrinológus szakorvost is meglátogatni.

Vírusos és bakteriális fertőzés állhat a szubakut és akut gyulladás hátterében, mely terhességtől függetlenül is kialakulhat, majd alul- és túlműködéshez vezethet. Esetenként ezek a gyulladások spontán megszűnhetnek, de krónikussá is válhatnak, ezért szintén erősen javallottak az orvosi vizsgálatok.

Végezetül a Hashimoto-betegség a gyulladás, illetve az alul- és túlműködés velejárója, vagy kiváltója is lehet. Ebben az esetben a szervezet saját maga ellen kezd el antitesteket termelni, ezzel váltva ki a gyulladást. A probléma kapcsán főleg nők érintettek, és gyakran sajnos rejtve marad, pedig gyógyszeres kezelés és hormonpótlás útján ez a pajzsmirigybetegség is kezelhető.

A minél teljesebb életvitel érdekében fontos figyelnünk pajzsmirigyünkre. Gyógyszeres úton a legtöbb hozzá köthető megbetegedés kézben tartható, ebben pedig az endokrinológus szakorvosok tudnak hathatós segítséget nyújtani.