A pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigy betegségekPajzsmirigy vizsgálat

A leggyakoribb és legismertebb pajzsmirigy betegségek a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés, amikor bizonyos hormonokból túl sok, vagy túl kevés képződik. Mivel a pajzsmirigy hormonok számtalan testi működésünkre hatással vannak, megváltozott mennyiségük változatos tüneteket okoz.


Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködésre a felfokozott állapot, testsúlycsökkenés, szívdobogás érzés, kézremegés, és a csillogó, esetleg előredülledő szem, fokozott szexuális aktivitás a jellemzőbb tünetek. 
 

Pajzsmirigy alulműködés

Ezzel ellentétben a pajzsmirigy alulműködés általában álmossággal, tompultsággal, testsúly növekedéssel és a szexuális teljesítmény romlásával jár.

A pajzsmirigy méretének a növekedése okozhat nyelési és légzési nehézséget is, vagyis csupa olyan problémát, mely a mindennapi életminőséget is befolyásolja, de sokan mégsem fordulnak vele orvoshoz. Annak ellenére sem, hogy az alul- és túlműködés ugyan nem gyógyítható, de gyógyszeres úton hatékonyan kezelhető!
 

Pajzsmirigy gyulladás kezelése

Fontos megemlíteni felmerülő lehetőségként a pajzsmirigygyulladást, melyből többet is megkülönböztethetünk. Kismamák körében gyakran előfordul, mivel a terhesség ideje alatt az immunrendszer ellenálló képessége csökken - nehogy kilökje a magzatot - , ám a szülés után minden helyreáll, és ilyenkor alakulhat ki a pajzsmirigygyulladás. Leggyakrabban a szülést követő évben a gyulladás megszűnik, de tartósan is fennállhat hosszabb ideig – ezért is érdemes a terhesség alatt és után laborvizsgálatokat végeztetni, esetleg endokrinológus szakorvost is meglátogatni.

Vírusos és bakteriális fertőzés állhat a szubakut és akut gyulladás hátterében, mely terhességtől függetlenül is kialakulhat, majd alul- és túlműködéshez vezethet. Esetenként ezek a gyulladások spontán megszűnhetnek, de krónikussá is válhatnak, ezért szintén erősen javallottak az orvosi vizsgálatok.

Végezetül a Hashimoto-betegség a gyulladás, illetve az alul- és túlműködés velejárója, vagy kiváltója is lehet. Ebben az esetben a szervezet saját maga ellen kezd el antitesteket termelni, ezzel kiváltva a gyulladást. A probléma kapcsán főleg nők érintettek, és gyakran sajnos rejtve marad, pedig gyógyszeres kezelés és hormonpótlás útján ez a pajzsmirigybetegség is kezelhető.

 

A minél teljesebb életvitel érdekében fontos figyelnünk pajzsmirigyünkre. Gyógyszeres úton a legtöbb hozzá köthető pajzsmirigy betegség kézben tartható, ebben pedig az endokrinológus szakorvosok tudnak hathatós segítséget nyújtani.Endokrinológiai szakrendelésünkön biztosítjuk a korszerű laboratóriumi és ultrahang diagnosztikai hátteret, mely alapja a pontos diagnózis felállításának és a hatékony kezelésnek. 

Egyeztessen időpontot endokrinológia rendelésünkre!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 12:28 (Utolsó frissítés: 2018. 11. 03. 15:18)