Otthoni alvási apnoé szűrővizsgálat (OSAS), otthoni alvászavar szűrővizsgálat

Otthoni alvási apnoé szűrővizsgálat, otthoni alvászavar szűrővizsgálat jogosítványhozAz otthon elvégezhető alvásvizsgálat előnye, hogy Ön saját, megszokott környezetében alszik.
Ennek köszönhetően nagyobb a valószínűsége annak,
hogy az alvás alatt jelentkező kóros események észlelésre kerülnek.


Az otthoni alvási apnoe szűrő vizsgálatot egy konzultáció előzi meg, amelyen kikérdezzük a beteget alvása minőségéről, horkolása erősségéről, és hogy rendszeresen fel szokott-e ébredni éjszaka, van-e ilyenkor mellkasi panasza, szapora szívverése, vannak-e gyakori éjszakai vizelési ingerei, szájszárazsága, éjszakai izzadása. Az alvással kapcsolatos összes problémára részletesen
kitérünk, panaszai alapján pedig meghatározzuk, hogy szükséges-e elvégeznünk az éjszakailégzéskimaradás vizsgálatát. 
 
Előfordulhat, hogy alvással kapcsolatos panasza hátterében az elmondottak alapján nem alvási apnoe szindróma, hanem valamilyen más eredetű alvászavar vagy alvásbetegség, például nyugtalan láb szindróma, narkolepszia gyanúja merül fel. Ezen betegségek további kivizsgálása és a szükséges megfelelő terápia beállítása alváslaboratóriumban történik.
 

Hogyan zajlik az obstruktív alvási apnoé szűrővizsgálata?

 
Mobil, a beteg otthonában 8 órás éjszakai rögzítésre alkalmas monitort adunk ki a beteg részére, mely az alvás alatti paramétereket (légzés, mellkas mozgás, légzéskimaradás, horkolás, véroxigén szaturáció, pulzus) rögzíti. Az adatok számítógépes elemzése után adunk szakvéleményt a jogosítvány alkalmassághoz, illetve pozitív esetben a további teendőkről (gyógyszeres terápia vagy  poliszomnográfos vizsgálat).
Az eszközt a betegnek mindössze egyetlen éjszaka során kell viselnie: ezen idő alatt már elegendő adat gyűlik össze az alvás közbeni légzés rendszerességéről.Alvási apnoe szindrómák, melyeket éjszakai ApneaLink Air monitoros vizsgálattal tudunk kiszűrni

Centralis alvási apnoe (ilyen pl.: Cheyne-Stokes légzés)

A lélegzés egy a tudatalattink által irányított folyamat, akaratlagosan csak rövid ideig lehet befolyásolni.  Ennél az alvászavarnál a légzési folyamat zavarát a levegővétel akaratának hiánya okozza. Ilyenkor az agyban a lélegzésért felelős központ nincs egyensúlyban.
A centralis alvási apnoe folyamata a következő: az agyban a széndioxid szint lecsökken, valamint ezzel egyidőben az idegi alapú visszajelzés - mely a lélegzés irányításáért felelős - annyira lelassul, hogy megáll a lélegzetvétel.
 A szükségtelen leállás(ok) hosszútávon káros hatásokat fejtenek ki az emberi szervezetre. Általában az oxigén szint a vérkeringésben a normális szint alá csökken (hypoxia) és a széndioxid szint nagyon magas fokon lesz jelen a vérben (hypercapnia).
A legkárosabb hatást az agysejtekre fejti ki amelyeknek oxigénre van szükségük a normális működéshez, valamint a szívizmokat is megterheli, hiszen a pulzus szám megemelkedik. Előfordulhat még elszineződés - mivel a vérben növekvő széndioxid szint kékre szinezi a vért - melynek folyamatos jelenléte vészreakciót idézhet elő a szervezetben. A vérben megemelkedett káros anyag szintet jelzik a "kemoreceptorok" és jelzik ezt az agynak. Az emberi test irányító szerve ezután idegi impulzussal áttöri ezt a gátat, megrándítja a gége izmokat és megnyílik a levegő elött az út.


Obstruktív alvási apnoe

Ennél a jelenségnél a légzést egy fizikai akadály gátolja, mely a légútat zárja el - akaratunk ellenére. Sokkal inkább elterjedt, mint a másik fajta alvási apnoe.
Az izmok alvás közben pihennek, nyugodt állapotban vannak. Az alvás ún. REM fázisában a nyelv és a nyak izmai - éppúgy mint a többi vázizom - teljesen elernyednek, és egy apró levegő vétel is elég hogy összezáródjon a légút. Azokban az esetekben amelyekben teljes összezáródás jön létre és olyan sokáig tart, hogy a vér oxigén szint lecsökken,  egy ún. idegi alapú ébredés - egyfajta vészkapcsolóként működve - lép közbe és ébreszti fel az egyént. Ezek az ébresztések nem teljesek, tehát a betegek nem fognak felkelni, csak “microébredések” történnek, amik arra elegek, hogy az illető köhögjön egyet, megforduljon, illetve valamilyen más módon helyreállítsa a történteket. Reggel nem is emlékszünk ezekre, súlyos esetben több 100 lehet belőlük egyetlen éjszaka.

Ritka alvási apnoe jelenségek

Olyan ritka esetek ahol mindkét fajta zavar fellépett. Ezen alvászavar illetve annak tünetei sok évig - gyakran évtizedekig - kísérheti mindennapjainkat anélkül, hogy észrevennénk. Folyamatos jelenléte egyre nagyobb fáradtságot, kimerültséget, álmatlanságot okoz.

  

Alvászavaros panaszaival tanácsos szakembert felkeresnie, aki megállapítja a probléma okát, és ennek ismeretében megfelelő kezelést tud ajánlani.

Jelentkezzen be most neurológiai konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu
telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832
A neurológiai szakrendelésünk árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 09. 24. 10:03 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 05. 12:10)

Kapcsolódó tartalmak
Alvászavarok, álmatlanság kivizsgálása és kezelése
Alvászavarok, álmatlanság kivizsgálása és kezelése
Poszt-COVID (COVID utáni) szindróma neurológiai tünetei és kezelése
Poszt-COVID (COVID utáni) szindróma neurológiai tünetei és kezelése
A demencia avagy a szellemi hanyatlás kivizsgálása és kezelése
A demencia avagy a szellemi hanyatlás kivizsgálása és kezelése