Blog: Ha nem beszélünk róla, nem is létezik?

Az inkontinencia a legkevésbé napirenden lévő népegészségügyi kihívás, holott európai felmérések alapján a 18 év fölötti populáció átlagban nézve egy időben legalább 40%-ban érintett a vizelet inkontinencia által. Ez lehet egy rövid idejű, átmeneti vagy akár tartós inkontinencia is.


Kik érzik a problémát?

Az akaratlan vizeletvesztés, a tünetek előfordulásának gyakorisága az életkorral gyakorlatilag párhuzamosan és folyamatosan növekszik. Érdekes módon a hölgyek mégis 3 nagy csoportban, 3 nagy életkori hullámban keresik fel a szakembert azzal, hogy olyan mértékű a panasz, amire muszáj megoldást találni. Az első csoport a szülés utáni nők csoportja. A szülés nem csak egy fantasztikus élmény, de egy hihetetlen megterhelés is a női szervezet számára. Egy nagyon komoly trauma a női kismedencének, mely akár csonttörésekkel, csontrepedésekkel, izomszakadásokkal, izombénulásokkal járhat. Ezek többnyire átmenetiek, de következményeik akár évekig is eltarthatnak. Nagyszámú felmérések alapján, szülés után fél évvel a nők 70%-nak van valamilyen vizelettartási panasza, szülés után egy évvel még mindig majdnem 50%-át érinti ez a probléma.

Nagyon jellemzően be tudunk még azonosítani két másik csoportot is. Az egyik csoport tagjai azok a 40-50 éves dinamikus nők, akiknek nagyon komoly, aktív társadalmi, gazdasági szerepvállalás jutott. Nekik akár munkahelyváltásnál, akár a saját munkahelyük, közösségük megtartásánál borzasztóan fontos, hogy magabiztosságot, egészséget, tettrekészséget sugározzanak. Ezt borzasztóan nehéz elképzelni úgy, hogyha az embernek napközben a pelenkáját kell cserélgetni. Ők függetlenül attól, hogy már beköszöntött a változó kor, vagy még előtte vannak, jellemző módon megjelennek segítséget keresve.

A harmadik csoport a nyugdíjba menő nők csoportja. Amikor végre eléri az ember a nyugdíjas kort és hozzászokik, hogy nem kell mindennap felkelni és munkába loholni, akkor el akar menni újra táncolni, baráti körbe járni, kirándulni, és ugyan ki akar a buszon egy pisisszagú, vécéről - vécére szaladó asszony mellett ülni!?
Bármelyik csoportról is legyen szó, az inkontinencia nagyon komoly lelki terhet jelent, függetlenül attól, hogy egy-egy csepp vizeletről van szó, vagy nagyobb mennyiségről, mivel betegségnek akkor tekintjük az állapotot, amikor az egyént korlátozza a mozgásában, a társadalmi életében.


Létezik, ahogy a megoldás is!

A vizelet inkontinencia kialakulásának elég nagy százalékában, legalább 60-70%-ban ott van a kismedencei izomzatnak az elernyedése, elvékonyodása, az izomműködés képességének jelentős csökkenése. Ahhoz, hogy ez az eredeti állapotot közelítse, vagy legalábbis olyan mértékben javuljon, hogy a panaszok csökkenjenek, megszűnjenek, ahhoz bizony az izomzatot edzeni kell.

A biofeedback kezelés egy speciális módszer, amivel a kismedencei tornának a hatékonyságát nagyon jelentősen meg tudjuk növelni, mind időtartamban le tudjuk rövidíteni a szükséges fejlődésnek a szakaszát, mind pedig az elérhető izomerőt nagyon jelentősen meg tudjuk növelni. Ez azt jelenti, hogy már 6-8 kezelés után a pácienseinknek, különösen a köhögésre, tüsszenésre jelentkező inkontinenciával érkező páciensnek a tünetei szinte teljes mértékben megszűnnek.

Amennyiben az izomzat megfelelő, és ennek ellenére nem múlnak el a panaszok, akkor nagy valószínűséggel a hüvely anatómiai rendellenességéről van szó, a kötőszövet és hámszövet nem tud újra felépülni. Nagy szerencsénkre rendelkezésünkre áll nem sebészi, vagyis nem traumatizáló megoldás. A hölgyeknek 2 maximum 3 hüvelyi lézerkezelés során újra építjük a hüvely teljes kötőszövetes állományát, aminek a kollagén állapota fölépülve, a környező szövetből vizet magába építve, újra egy rugalmas, egészséges, az eredeti anatómiai alaknak megfelelő, azaz szinte a leánykori állapotnak megfelelő, rugalmas hüvellyé válik. Kétségtelen, hogy az így újraalkotott kötőszöveti kollagén állapot nem tart örökké - hiszen minden sejtünk és szövetünk lebomlik és újraépül -, ezért a kezelést néhány évente érdemes megismételni.

Részlet a Jazzy rádió 2018.05.06-i adásából. 
Dr. Pácsa Szilvia szakorvosunk interjút adott a Jazzy rádió Randevú című műsorában az inkontinenciáról, a szülés utáni inkontinens panaszokról

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!
 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 06. 19. 16:58 (Utolsó frissítés: 2020. 06. 22. 17:21)