Blog: Hepatitis szűrés

A hepatitis 3 fajtája és szűrése

A hepatitis A (HAV) vírus szájon át terjed, így rendkívül könnyű vele megfertőződni. Mosatlan gyümölcsök és zöldségek, nem megfelelően tisztított vízzel és állatok át nem sütött húsából terjedhet. Védekezésnek kiváló ellene a védőoltás.

A hepatitis B (HBV) által okozott májgyulladás vér és testváladékok (sperma, nyál) útján terjed. A fertőzés közvetítője lehet minden a bőr károsodásával végzet szépészeti beavatkozás is, mint a piercing berakatás, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás. Megelőzésre 1999 óta minden 14 éves fiatal megkapja a Hepatitis B védőoltást. Korábban született felnőttek szakrendelésünkön is kérhetik az oltóanyag beadását, melyet kétszer kell ismételni az évtizedekig tartó védelem biztosítására.

A hepatitis C (HCV) fertőzés májzsugorodáshoz és májrákhoz vezethet. Főként vérrel terjed és nem megfelelően fertőtlenített sebészeti orvosi eszközökkel, illetve nem kizárt a nemi úton terjedés sem.

Mindhárom hepatitis fertőzés kimutatását el tudjuk végezni, de miután a hepatitis B a leginkább szexuális úton terjedő fertőzés, szűrést erre a fertőzésre végzünk STD centrumunkban a leggyakrabban.

Foglaljon időpontot Hepatitis szűrésre telefonon vagy emailben!

 


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 19. 14:30 (Utolsó frissítés: 2020. 07. 28. 11:30)

Várja önt:
Dr. Tisza Tímea
Dr. Tisza Tímea
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Várkonyi Viktória
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Takácsy Teréz
Dr. Tóth Béla
Dr. Tóth Béla
Dr. Szandányi Réka
Dr. Szandányi Réka