Pajzsmirigyrák tünetei és kezelése

A pajzsmirigyrák előfordulása az utóbbi tizenöt évben kétszeresére nőtt, és elsősorban fiatal nőket érint. A betegség gyakoriságának növekedése részben valós, de az is hozzájárul, hogy a diagnosztikai eljárások fejlődésével egyre korábbi stádiumban kimutatható a pajzsmirigyrák, ami kifejezetten kedvező fejlemény. Korai stádiumban ugyanis ez a rosszindulatú daganat kiválóan kezelhető!

Jöjjön el Ön is pajzsmirigyrák szűrésre!

 Kérjen időpontot Dr. Szabó Boglárkához pajzsmirigy ultrahangra, ultrahang-vezérelt aspirációs citológiai mintavételre!


A pajzsmirigyrák tünetei 

 

A pajzsmirigyrákok többségének nincsenek tünetei, az esetek többségében véletlenül, más okból végzett vizsgálat során derül fény az elváltozásra. 
Tovább nehezíti a felismerését, hogy a daganat általában lassan növekszik, és a szerkezeti elváltozás nem változtatja meg a pajzsmirigy működését, tehát nem okoz sem alul-, sem túlműködést. Így sem tünetek, panaszok, sem laboratóriumi (vér) vizsgálatok nem hívják fel a figyelmet a daganat meglétére!
 
Nyaki ultrahangos vizsgálat révén szűrhetjük ki korai stádiumban a pajzsmirigy rákos elváltozását. 
A diagnózis megerősítése és pontosítása aspirációs citológiai vizsgálattal történik. Ennek során ultrahang készülékkel keresik fel a vizsgálandó göböt, majd egy vékony tűt vezetnek bele, amin keresztül sejteket szívnak ki. A vizsgált göbök 60-70 %-a általban jóindulatú, a lehetséges diagnosztikus kategóriák: rosszindulatú, gyanús, határeset, valószínűleg jóindulatú, illetve jóindulatú.
 
A daganat méretének és elhelyezkedésének következtében később megjelenhet gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség, a hang mélyülése, köhögési inger vagy tapintható nyaki elváltozás. Ilyen tünetek, panaszok esetében mielőbb nyaki ultrahang vizsgálatot kell végezni.
 

 
 

Az időben felfedezett pajzsmirigy rák hatékonyan kezelhető!

 

A pajzsmirigyrák kezelése

A pajzsmirigyrákok többsége az úgynevezett „jól differenciált” típusba tartozik. Ez a daganat típus, ha korán felismerik, sebészeti úton (fej-nyak sebészeten), szükség esetén jód izotópos kezeléssel és tartós pajzsmirigy hormon pótlással eredményesen kezelhető, összességében tehát jók a betegek életkilátásai. Előfordulása a 35-60 év közöttiek körében a leggyakoribb.
A pajzsmirigy C-sejtjeiből származó „medulláris” karcinómák előfordulása jelentősen ritkább, 5-10 %. Ezek egy része családon belül halmozódhat, és akár egészen fiatal korban is megjelenhet, és ezeknél rosszabb prognózisra lehet számítani.
A pajzsmirigyrákok közül az ún. „anaplasztikus” típus számít a legveszélyesebbnek, ugyanakkor ez a legritkább, többnyire idős korban jellemző típus, melynek gyors lefolyásából adódóan igen rosszak a gyógyulási kilátások.

Várja Önöket szeretettel Dr. Szücs Nikolette  és Dr. Szabó Boglárka belgyógyász, endokrinológus szakorvos.
Ha Ön is a fenti problémáktól szenved, egyeztessen időpontot szakorvosi konzultációra!
Jelentkezzen be most endokrinológiai magánrendelésünkre online vagy telefonon!
Időpontfoglalás:
email: info@boc.hu
telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832
Az endokrinológiai szakrendeléseink árai itt érhetőek el.


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 10. 18. 13:50 (Utolsó frissítés: 2021. 11. 17. 12:39)

Kapcsolódó tartalmak
A pajzsmirigy betegségek
A pajzsmirigy betegségek
Pajzsmirigy ultrahang
Pajzsmirigy ultrahang
Hashimoto - pajzsmirigygyulladás
Hashimoto - pajzsmirigygyulladás
Várja önt:
Dr. Szücs Nikolette PhD.
Dr. Szücs Nikolette PhD.
Dr. Szabó Boglárka PhD.
Dr. Szabó Boglárka PhD.