Blog: Emlékszel Antal Imrére? Ő is ebben a betegségben szenvedett!

A borvirágos orr – ahogy a neve is mutatja – megbélyegzi az embert. Pedig nem kell alkoholistának lenni ahhoz, hogy kialakuljon. A híres tévés műsorvezető, Antal Imre éveken át szenvedett benne, mielőtt segítettek rajta.

Először csak azt hiszi az ember, hogy csak gyorsan elpirul, mert könnyen elvörösödik az arca. Kicsit kellemetlennek érzi, de nem foglalkozik vele. Aztán, ahogy az idő halad, a helyzet egyre rosszabb lesz, a piros arc és orr állandósul, és úgy néz ki az ember, mint aki folyamatosan kapatos állapotban van. Régen az iszákossággal azonosították ezt a külső jegyet, de mára kiderült, hogy az alkoholfogyasztásnak igazából vajmi kevés köze van a megjelenéséhez. A rhinophyma ugyanis egy meglehetősen gyakori és komoly bőrbetegség, melyen legvégső esetben csak a sebész tud segíteni!
Először gyulladás, azután daganat
Szinte mindenki számára ismerős a rosacea név, ez a betegség meglehetősen sokakat érint és nem más, mint az orcák, a homlok és az orr bőrének idült gyulladása, mely során a faggyúmirigyek begyulladnak, a bőr felszínén pedig kitágulnak az erek. Ebből az állapotból alakul ki az évek során a rhinophyma, ami idővel az egész arcot súlyosan eltorzíthatja. Az orr bőre megvastagodik és több részből álló, karfiolszerű daganat alakul ki.
 

Főleg férfiakat érint

Míg a rosacea nem válogat, de a nőkön főleg az arcot és a homlokot támadja meg, addig a rhinophyma a férfiakra jelent többnyire veszélyt. A daganat folyamatosan nő, teljesen megváltoztatva az orr szerkezetét. A híres televíziós riporter, Antal Imre is éveken át szenvedett ettől a betegségtől. Sokáig azt suttogták róla az emberek, hogy túl sok alkoholt fogyaszt és ezért vörös folyton az orra, de mikor elszánta magát a műtétre, és visszanyerte eredeti külsejét, mindenki megértette, hogy nem alkoholista volt, „csak” beteg.


Szabdalás nélkül is gyógyítható

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a rhinophyma felismeréséhez nincs szükség bonyolult vizsgálatokhoz, tesztekhez, az orvosok ránézésre meg tudják állapítani a betegséget. Ha a kialakulás előtt felismerik, maga a rosacea állapota javítható IPL villanófénnyel, lézerrel, gyógyszerrel és erre kifejlesztett kenőcsökkel, így a rhinophyma kialakulása elodázható, maga a daganat azonban már csak és kizárólag sebészeti úton távolítható el. A régebbi módszer szerint a porcos vázról teljesen eltávolították a bőrt és a hiányzó szövetet bőrátültetéssel pótolták. Van azonban egy új, kevésbé brutális megoldás is, a szén-dioxid lézer! Ezzel az eszközzel a sebész ugyanúgy eltávolítja a túlburjánzott bőrszövetet, mintha szikével tenné, de nincs szükség annak pótlására, hiszen a kezelés nem egy drasztikus, hanem több kisebb alkalomból áll, ezek között pedig a bőr újrahámosodik az épen maradt felületekből, így idővel az eredetihez hasonló orr alakítható ki.


Igazából nem tudni, mi okozza

Sokféle okot tartanak felelősnek a rhinophyma kialakulásáért, ezek közé tartozik az egészségtelen életmód, rossz étrend, emésztési zavarok, a reflux, nők esetében pedig a hormonális zavar, sőt a légköri behatások és a külső hőmérséklet is. Annyi bizonyosan tudunk, hogy a világos szemű és bőrű, 40 év feletti férfiak vannak a legnagyobb veszélyben főleg akkor, ha a családban már volt korábban rosaceás vagy éppen rhinophymas betegség.

Ha rád, kedves Olvasó ez utóbbiakból több is igaz és tapasztalod a kezdeti bőrtüneteket, ne vacillálj sokáig, menj orvoshoz! Sok szenvedéstől óvhatod meg magad! 

Ha érdekesnek találta cikkünket, kérjük, ossza meg, hogy ismerősei is hozzáférhessenek!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2017. 03. 30. 11:49 (Utolsó frissítés: 2018. 03. 13. 11:09)