Rhinophyma kezelése

Mi az a rhinophyma?

RhinophymaA rhinophyma egy gyakori bőrrendellenesség, melyet a nagy, vörös, karfiolszerű orr jellemez. A köznyelvben gyakran „borvirágos orrként" emlegetik. A pontos kiváltó oka ismeretlen, de leggyakrabban a rozácea nevű bőrbetegség okozza.
A rozácea egy olyan gyakori, krónikus bőrbetegség, amelynek kezdeti stádiumában az arcon átmeneti kiporosodás jelentkezik, majd az apró hajszálerek kitágulnak és a kipirosodás tartós marad.
A rhinophyma tipikusan a rozácea előrehaladott stádiumában jelenik meg. Ilyen esetben az értágulatok nem csak az arc két oldalán jelennek meg, hanem az orron is. A betegség során az orr karfiolszerűen megnagyobbodik és vörössé válik. Az orrban található faggyúmirigyek begyulladnak, és csomós elváltozások jelennek meg. A csomók a betegség előrehaladtával megnagyobbodnak, az orr kötőszövete burjánzásnak indul és az érintett bőrfelület megvastagszik, akár az orrnyílás is beszűkülhet.

Régebben úgy gondolták, hogy a túlzott alkoholfogyasztás okozza a rhinophyma kialakulását, azonban kutatások nem találtak összefüggést a betegség kialakulása és az alkoholfogyasztás között.
 

Kiknél alakul ki leggyakrabban rhinophyma?

Rizikófaktort jelent a kor és a nem egyaránt, ugyanis a rhinophyma gyakrabban jelenik meg férfiaknál, mint nőknél, tipikusan 30-50 éves kor között jelentkezik.
Nagyobb eséllyel alakul ki Önnél rozácea, ezáltal rhinophyma is, ha:
világos bőrű:

  • világos hajú
  • kék vagy zöld szemű
  • a családjában előfordult rozáceás megbetegedés
     

A rhinophyma diagnózisa

A rhinophyma egyedi karakterjegyekkel rendelkezik, így az orvos általában már tesztek elvégzése nélkül is fel tudja állítani a diagnózist. Ehhez csupán a kórtörténetre illetve fizikális vizsgálatra van szükség.
 

A rhinophyma kezelése

A leghatékonyabb és a leghosszabb távú eredményt lézeres kezeléssel lehet elérni. Centrumunkban lehetőség van a rhinophyma lézeres kezelésére, mellyel az eredetihez igen hasonló orrforma alakítható ki. A műtét során a sebész szakorvos helyi érzéstelenítésben szén-dioxid lézer használatával eltávolítja a túlburjánzott szöveteket. A beavatkozást követően az orr bőre újrahámosodik a megmaradt hámszigetekből.

Egyeztessen időpontot szakorvosunkhoz, és szabaduljon meg Ön is a rhinophyma okozta kellemetlenségektől!
 

Előtte-utána képeink

rhinophyma kezelése rhinophyma kezelése 

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 10. 28. 20:32 (Utolsó frissítés: 2022. 01. 12. 14:17)

Várja önt:
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László