Hogyan lesz a szénanáthából ételallergia?
Az allergiás betegségek rendkívül gyakorivá váltak napjainkban, szinte mindenki szenved a valamilyen növényi pollen okozta felső légúti, szemészeti tünetektől. Azt már kevesebben tudják, hogy a pollen allergiának egyéb kellemetlen velejárói is lehetnek, amiért a pollen hatására a szervezetben termelődő antitestek tehetők felelőssé.
A tünetek bizonyos ételek fogyasztása után jelentkeznek, leggyakrabban a szájban, torokban viszketés, égő érzés formájában. A szájüregi tünetek miatt kapta a jelenség az „orális allergia szindróma” elnevezést. Ilyenkor az immunrendszert lényegében becsapja az allergén, ugyan a szervezet nem a pollennel találkozik, de nagyon hasonlónak ismeri fel az ételben lévő fehérjét, és arra hisztamin felszabadulással reagál. Ilyen, úgy nevezett, keresztreakciót vált ki például a nyírfa pollenre érzékeny betegeknél, a zeller fogyasztása.
A következő levegőben lévő allergének, az alattuk felsorolt allergén élelmiszerekkel állnak keresztreakcióban:
Nyírfapollen:
- zeller
- répa
- mogyoró
- paszternák
- burgonya
- szója
- mandula
- friss gyümölcsök (pl. alma, meggy, nektarin, őszibarack, körte)
Fű pollen:
- kivi
- paradicsom
Parlagfű pollen:
- banán
- dinnyefélék (görög, sárga)
Latex:
- banán
- avokádó
- kivi
- gesztenye
A tünetek szerencsére az esetek döntő többségében nem súlyosak, és maguktól megszűnnek. Mivel a reakciót kiváltó fehérjék szerkezete magas hőfokon megváltozik, így a zöldségek, gyümölcsök főzve már nem okoznak orális allergia szindrómát. Az allergiás betegségekről érdemes tudni, hogy ha valamilyen érzékenysége van, akkor az idő múlásával, jó eséllyel kialakulhatnak más allergiák is, akár eltérő szervrendszereket érintve.
Amennyiben Ön is tapasztalja a fent leírt tünetek valamelyikét, egyeztessen időpontot allergia vizsgálatra!