Bőrrákszűrés és kezelés

Bőrrákszűrés és kezelés

A bőrrákok, más néven „nem-melanoma típusú bőrdaganatok”  leggyakrabban az UV-sugárzásnak kitett bőrterületeken alakulnak ki.
Ennek oka, hogy a  bőr hámsejtjei – gyerekkortól kezdődően – a folyamatos vagy időszakos napsugárzásnak való kitettség, szélsőséges esetekben a leégések után nem regenerálódnak teljesen.  Az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai az évtizedek során összeadódnak.
A bőr hámsejtekben hosszú távon akár rákos elváltozások is kialakulhatnak.

A bőrrákok fajtái

Aktinikus keratosis

Az aktinikus keratózis egy bőrrák megelőző állapot.
Az UV sugárzásnak leginkább kitett területeken (arcon, homlokon, füleken, fejtetőn) fordul elő jellemzően. Érdes felszínű, nem múló, bőrszínű növedék, mely nem daganat, de laphámrák alakulhat ki belőle, ezért az aktinikus keratózist kezelni kell.

Laphámrák (spinalioma)

A laphámsejtek rákos  túlburjánzása következtében kialakuló bőrrák típus. Vöröses színű, hámló, érdes felületű bőrelváltozás, későbbi stádiumban daganatszerű duzzanat, pörkkel fedett , kifekélyesedő seb észlelhető. Kezeletlen esetekben áttéteket is adhat, de időben felismerve jól gyógyítható megbetegedés.

Basalioma

A bőr alapi hámsejtjeiben kialakuló leggyakoribb bőrrák fajta . Felületes, nodularis (csomós)  és pigmentált formája létezik.
Első tünete legtöbbször egy lassan növekvő bőrszínű előemelkedés, mely később kisebesedhet, majd a pörk leesésekor ismételten vérzik; a seb újra meg újra kialakul.
A basalioma áttétet nagyon ritkán ad, leginkább egy nem gyógyuló, lassan növekvő fekélyt hoz létre! Ez különösen olyan bőrterületeken okozhat problémát,ahol a mélybe törve roncsolhatja akár a csontokat is (orr környékén,belső szemzugban,halántékon stb.).

Keratoacanthoma - Dr. Ottó Iringó Ágnes    Bőrrák, Basalioma - Dr. Képíró László
  Keratoacanthoma (Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)                                        Basalioma (Fotó: Dr. Képíró László)

A bőrrákok kezelése

Az aktinikus keratosisok, valamint a kicsi, felületes basaliomák és eltávolíthatóak folyékony nitrogénes fagyasztással, elektromos sebészeti technikával, citosztatikus vagy immunmódosító, speciális hatású kenőcsök használatával és fotodinámiás terápiával (PDT).

A nagyobb, előrehaladottabb, magas kockázatú helyen található basaliomák és laphámrákok (spinaliomák) leghatásosabb kezelési módja a sebészi kimetszés. Kiterjedt daganat esetén plasztikai sebészeti megoldás válhat szükségessé bőrpótlással.
Bazalióma - bőrrák - Dr. Képíró László    Spinocelluláris karcinoma és solaris keratozis - Dr. Ottó Iringó Ágnes
                             Basalioma (Fotó: Dr. Képíró László)                                        Spinocelluláris karcinoma és solaros keratozisok
                                                                                                                                      (Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)

A bőrrákos betegek utógondozása

A bőr laphámrákos (spinaliomás) betegeket onkológiai gondozásba veszik, és éveken át rendszeres után követéses vizsgálatokkal ellenőrzik a lehetséges áttétek kialakulásának korai felismerése érdekében. Ellenőrzésre 3, 6 és 12 hónappal az eltávolítást követően kerül sor, majd 5 éven át legalább évente egyszer szükséges bőrgyógyászati szűrővizsgálat.
 
A basalioma áttétet gyakorlatilag nem ad. Itt az utánkövetés az esetleges  kiújulás időbeni észlelését szolgálja első sorban.

A bőrrákok megelőzése

Az UV-károsodások megelőzéséhez már gyerekkortól kerülje el az állandó napsugárzásnak való kitettséget és a leégést!
Tartsa be a napozási szabályokat, kerülje a napsütést 11 és 15 óra között!
 Használjon az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt hatékony védelmet nyújtó magas fényvédő indexű napfényvédőket, és viseljen megfelelő ruházatot (kalap, sapka, hosszú ujjú felsők)!
 
A napi rendszeres tevékenységekhez is használjon fényvédőt, fényvédőt tartalmazó arckrémet! 

Centrumunkban lehetőség van a bőrdaganat egyidejű átvizsgálására, és szükség esetén eltávolítására is! Kérjen időpontot!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 01. 12. 17:10 (Utolsó frissítés: 2021. 02. 19. 14:08)

Kapcsolódó tartalmak
Anyajegyek, festékes bőrelváltozások vizsgálata
Anyajegyek, festékes bőrelváltozások vizsgálata
Anyajegyszűrés
Anyajegyszűrés
Nem-melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése
Nem-melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése