Bőrrákszűrés és kezelés

Bőrrákszűrés és kezelés

A bőrrákok, más néven „nem-melanoma típusú bőrdaganatok”  leggyakrabban az UV-sugárzásnak kitett bőrterületeken alakulnak ki.
Ennek oka, hogy a  bőr hámsejtjei – gyerekkortól kezdődően – a folyamatos vagy időszakos napsugárzásnak való kitettség, szélsőséges esetekben a leégések után nem regenerálódnak teljesen.  Az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai az évtizedek során összeadódnak.
A bőr hámsejtekben hosszú távon akár rákos elváltozások is kialakulhatnak.

A bőrrákok fajtái

Laphámrák (spinalioma)

A laphámsejtek rákos  túlburjánzása következtében kialakuló bőrrák típus. Vöröses színű, hámló, érdes felületű bőrelváltozás, későbbi stádiumban daganatszerű duzzanat, pörkkel fedett , kifekélyesedő seb észlelhető. Kezeletlen esetekben áttéteket is adhat, de időben felismerve jól gyógyítható megbetegedés.

Basalioma

A bőr alapi hámsejtjeiben kialakuló leggyakoribb bőrrák fajta . Felületes, nodularis (csomós)  és pigmentált formája létezik.
Első tünete legtöbbször egy lassan növekvő bőrszínű előemelkedés, mely később kisebesedhet, majd a pörk leesésekor ismételten vérzik; a seb újra meg újra kialakul.
A basalioma áttétet nagyon ritkán ad, leginkább egy nem gyógyuló, lassan növekvő fekélyt hoz létre! Ez különösen olyan bőrterületeken okozhat problémát, ahol a mélybe törve roncsolhatja akár a csontokat is (orr környékén,belső szemzugban,halántékon stb.).

Keratoacanthoma - Dr. Ottó Iringó Ágnes    Bőrrák, Basalioma - Dr. Képíró László
  Keratoacanthoma (Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)                                        Basalioma (Fotó: Dr. Képíró László)

A bőrrákok kezelése

Az aktinikus keratosisok, valamint a kicsi, felületes basaliomák és eltávolíthatóak folyékony nitrogénes fagyasztással, elektromos sebészeti technikával, citosztatikus vagy immunmódosító, speciális hatású kenőcsök használatával és fotodinámiás terápiával (PDT).

A nagyobb, előrehaladottabb, magas kockázatú helyen található basaliomák és laphámrákok (spinaliomák) leghatásosabb kezelési módja a sebészi kimetszés. Kiterjedt daganat esetén plasztikai sebészeti megoldás válhat szükségessé bőrpótlással.
Bazalióma - bőrrák - Dr. Képíró László    Spinocelluláris karcinoma és solaris keratozis - Dr. Ottó Iringó Ágnes
                             Basalioma (Fotó: Dr. Képíró László)                                        Spinocelluláris karcinoma és solaros keratozisok
                                                                                                                                      (Fotó: Dr. Ottó Iringó Ágnes)

A bőrrákos betegek utógondozása

A bőr laphámrákos (spinaliomás) betegeket onkológiai gondozásba veszik, és éveken át rendszeres után követéses vizsgálatokkal ellenőrzik a lehetséges áttétek kialakulásának korai felismerése érdekében. Ellenőrzésre 3, 6 és 12 hónappal az eltávolítást követően kerül sor, majd 5 éven át legalább évente egyszer szükséges bőrgyógyászati szűrővizsgálat.
 
A basalioma áttétet gyakorlatilag nem ad. Itt az utánkövetés az esetleges  kiújulás időbeni észlelését szolgálja első sorban.

A bőrrákok megelőzése

Az UV-károsodások megelőzéséhez már gyerekkortól kerülje el az állandó napsugárzásnak való kitettséget és a leégést!
Tartsa be a napozási szabályokat, kerülje a napsütést 11 és 15 óra között!
 Használjon az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt hatékony védelmet nyújtó magas fényvédő indexű napfényvédőket, és viseljen megfelelő ruházatot (kalap, sapka, hosszú ujjú felsők)!
 
A napi rendszeres tevékenységekhez is használjon fényvédőt, fényvédőt tartalmazó arckrémet! 

Centrumunkban lehetőség van a bőrdaganat egyidejű átvizsgálására, és szükség esetén eltávolítására is! Kérjen időpontot!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2021. 01. 12. 17:10 (Utolsó frissítés: 2022. 04. 11. 10:46)

Kapcsolódó tartalmak
Anyajegyek, festékes bőrelváltozások vizsgálata
Anyajegyek, festékes bőrelváltozások vizsgálata
Anyajegyszűrés
Anyajegyszűrés
Nem-melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése
Nem-melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése
Várja önt:
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Fésűs Luca PhD.
Dr. Sándor Sarolta
Dr. Sándor Sarolta