Bőr alatti zsírcsomók műtéti eltávolítása

bőr alatti zsírcsomóSzokatlan zsírcsomók a karon és a combon? Szakorvosnak mindenképpen látnia kell, mert több lehetséges oka is lehet ennek az elváltozásnak. 


Bőr alatti zsírcsomók eltávolítása

A bőr alatti zsírcsomónak két változata ismert; ezeket orvosi nyelven atheromának és lipómának nevezzük. Előbbi egy faggyúval teli tömlő, míg a lipóma tulajdonképpen zsírsejtekből álló daganat. Fontos megjegyezni, hogy még ha netán lipómát is diagnosztizál az orvos, akkor is jóindulatú daganatról van szó.

A kétféle bőr alatti zsírcsomó közötti különbség, hogy a lipómák általában fájdalmasak is szoktak lenni, külsejüket tekintve pedig tömöttebbek egy kicsit. Személyes orvosi konzultáció nélkül természetesen semmiféleképpen sem lehet eldönteni kit, melyik típus érint. Mindenféleképpen szükség van tehát bőrgyógyászati szakvéleményre.

Mivel a bőr alatti zsírcsomókat krémmel, kenőccsel és egyéb módszerrel nem lehet meggyógyítani, megoldást sajnos csak a sebészeti eltávolítás nyújthat, aminek kérdésében a páciens az orvosi vélemény figyelembevételével dönthet. Az atheróma kimetszése nem jár nagy vágással; ilyenkor ugyanis egy pici bemetszéssel megnyitják a tömlőt, kinyomják a benne levő faggyút, majd ezen a kis bemetszésen keresztül egy horgas fejű tűvel kihúzzák az atheróma tokját. A varrás miatt az vágás kis méretű heggel jár. A tok eltávolítása azért fontos, mert ha ez nem történik meg, akkor a tok sejtjei újratermelik a faggyút, ezért újra kialakulhat a növedék.

Kisebb lipómánál javasolt a sebészeti kimetszés, mivel ennek megvarrása nem jár nagy heggel. Az eltávolítás módja tehát függ attól, hogy mennyire feltűnő helyen van a zsírcsomó, illetve milyen megoldást preferál a páciens. 


Bőr alatti zsírcsomók eltávolítása a Belvárosi Orvosi Centrumban

A Belvárosi Orvosi Centrumban lehetősége van arra is, hogy a zsírcsomók ellenőrzését és műtéti eltávolítását akár egy időpont alkalmával elvégeztesse!

A bőr alatti zsírcsomók eltávolítását helyi érzéstelenítéssel, sebészeti módszerrel végezzük. A műtét után a sebet az orvos összevarrja, így megbeszélt időpontban a varratszedésre még egyszer vissza kell jönni a rendelőbe.

Az eltávolított zsírcsomókat - amennyiben a műtét során az operáló orvos úgy ítéli meg - továbbküldjük szövettani vizsgálatra. 
 
Egyeztessen időpontot most sebész szakorvosainkhoz!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:59 (Utolsó frissítés: 2021. 05. 19. 14:51)

Várja önt:
Dr. Oláh Csaba
Dr. Oláh Csaba
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László