Anyajegyek sebészeti eltávolítása

Festékes anyajegyek eltávolítása

A festékes anyajegyek sebészeti eltávolítása (pigmentalt naevus) különös gondot, és előzetes bőrgyógyászati vizsgálatot igényel, mivel tartalmazzák a bőr festékanyagát (melanin) termelő sejteket. Ezekből a sejtekből indul ki ugyanis, a rendkívül agresszív rosszindulatú daganat, a melanoma.
A melanoma megelőzésében fontos lépés az évenként elvégzett bőrgyógyászati szakvizsgálat. Ennek kapcsán előfordul, hogy az orvos egy anyajegyet gyanúsnak talál, a szerkezetében olyan változásokat lát, amik jelzik, fennáll a veszély rosszindulatú elfajulásra. Ezért az anyajegy megelőző célú eltávolítását javasolja, egy esetleges későbbi daganatos betegség így kivédhető.


Mikor ajánlott a festékes anyajegyek sebészeti eltávolítása?

A melanoma veszélyén kívül több okból kerülhet sor az anyajegyek eltávolítására. Előfordul, hogy, arcon, vagy más jól látható helyen alakulnak ki anyajegyek, esztétikailag zavaró hatásúak, így a páciens maga kéri a levételét.
A naevusok egy része a bőr szintjéből kiemelkedik, így állandó sérülésnek van kitéve. Különösen zavaró, ha például az öv vonalában, az inggallér alatt, vagy a hónaljban található anyajegy, a rendszeres irritáció miatt kellemetlen érzés, fájdalom jelentkezhet. Ebben az esetben is indokolt, és javasolt a naevus eltávolítása.

1-3 problémás anyajegy esetén centrumunkban lehetőség van a vizsgálatra és eltávolításra egy időben. Nagyobb számú elváltozásnál külön történik a szűrés, majd egy újabb időpontban az eltávolítás. 


Hogyan történik a festékes anyajegy eltávolítása?

A festékes anyajegyek eltávolítása sebészi kimetszéssel lehetséges. Először helyi érzéstelenítést alkalmaz a sebész, azaz érzéstelenítő injekciót fecskendez az anyajegy alá. Ezután az anyajegyet kimetszi, a sebet összevarrja. A beavatkozás minimális fájdalommal jár, szinte semmilyen megterhelést nem jelent. A varratok 7-10 napig maradnak a bőrben, addig a területet víz nem érheti. Varratszedés után semmi teendő nincs, a heg szép lassan elnyeri végleges formáját.
Ha egy kinövés kizárólag a bőr legfelső rétegét (epidermis) érinti, akkor azt heg, és nyom nélkül el lehet távolítani. Azonban az anyajegyek ezt a határt átlépik, ezért akármilyen módszerrel történik a levétel, a műtét nyomán egy vonal-szerű heg marad hátra. Azért, hogy lehetőleg a legjobb esztétikai eredményt érjük el, ún. atraumatikus eljárásokat alkalmazunk, speciális eszközökkel és technikákkal. A végeredményt emellett befolyásolja, hogy melyik testtájról történik a műtét (például a háton lényegesen rosszabb a sebgyógyulás).
A festékes anyajegyek eltávolítása után a szövettani vizsgálat minden esetben kötelező, azért, hogy az esetlegesen korábban fel nem fedezett, rosszindulatú elfajulást kizárjuk. Emiatt indokolt betartani azt a szabályt, hogy a festékes anyajegyek sebészileg, szikével legyenek levéve, így lehet a legmegbízhatóbb szövettani eredményt várnunk.
Tévhit, hogy az anyajegyeket nem szabad levenni, mert ha bolygatják, elrákosodik. A naevusok kimetszése úgy történik, hogy az anyajegy határait nem érinti, a vágás a környező bőrben halad, az anyajegy érintetlenül megy a szövettani vizsgálatra. Az sajnos előfordul, hogy váratlanul a szövettani eredmény melanomát igazol, de ebben az esetben már a műtétkor is rosszindulatú volt az elváltozás.

Festékes anyajegyek vizsgálatára kérjen időpontot bőrgyógyászunkhoz!  
 

Anyajegyek átvizsgálása és levétele egy időben

Centrumunkban egy viziten belül biztosítjuk az anyajegyszűrést és eltávolítást, Dr. Képíró László bőrgyógyász-bőrsebész, plasztikai sebész kollégánk rendelési idejében.
Az anyajegyek átvizsgálása és levétele általában két külön időpontban történik. Elsőként bőrgyógyász szakorvos vizsgálja meg az elváltozást, hogy a típusnak megfelelő módon történjen a beavatkozás. Mivel az anyajegyeket biztonsággal és szakszerűen az ép részben történő kimetszéssel lehet eltávolítani, általában sebész szakorvos végzi a műtétet, egy újabb megbeszélt időpontban.

A két konzultáció megoldható egy időben is

Centrumunkban Dr. Képíró László is bőrgyógyászként és gyakorlott bőrsebészként is dolgozik, így egy időben kínálnak megoldást az anyajegyek átvizsgálására és levételére. Érdemes úgy készülni, hogy egyszerre maximum 3 anyajegy távolítható el.

Ha úgy érzi elhatározásra jutott és szeretne megszabadulni anyajegyétől kérjen időpontot online!


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2016. 09. 05. 14:54 (Utolsó frissítés: 2022. 03. 08. 16:39)

Várja önt:
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Kóti Zsuzsa
Dr. Mikes Csaba
Dr. Mikes Csaba
Dr. Képíró László
Dr. Képíró László
Dr. Egri Gábor
Dr. Egri Gábor
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Ottó Iringó Ágnes PhD.
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Baranyai Gerda
Dr. Barta Tamás
Dr. Barta Tamás