Blog: Te sem alszol eleget? Veszélyes játékot játszol!

Depresszió, szorongás, Alzheimer-kór, dekoncentráció, tanulási zavarok, elhízás, memóriaproblémák, legrosszabb esetben öngyilkosság… csak néhány olyan dolog, amit az alváshiány okoz. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a szexuális életedet is kicsinálja! Pihenj hát eleget!
 
Manapság a mindennapi teendők sokasága és a stressz az életünk része. Bár a sikerek feldobják az embert, a túlhajtott életmód komoly hatással van az egészségünkre, sajnos nem jó értelemben. Minden az alvással kezdődik. Nincs szükség arra, hogy komoly alváshiányban szenvedjünk, néha belefér egy-egy rövidebb éjszaka, de ha rendszeresen kevesebbet alszunk 7-8 óránál, az agyunk és a testünk egy idő múlva összezavarodik, felborul a hormonháztartásunk és a végén akár össze is omolhatunk. Egy új, amerikai kutatás szerint ugyanis már egy-két órával kevesebb – tehát 6 vagy annál kevesebb órányi - alvás is 70 százalékkal gyakrabban okozhat mentális problémákat az arra hajlamosaknál, depresszió és szorongás alakulhat ki az állandósult fáradtságtól és az általa okozott feszültségtől. Sőt, egyes esetekben ez az állapot egészen az öngyilkosságig fajulhat!


Kikészül az agy, ha nem hagyod pihenni

Az alváshiány a mentális gondokon kívül egyéb módon is kihívás elé állítja az embert, hiszen a fáradtság idővel az agykéreg elégtelen működését előidézve memóriazavart, illetve figyelemhiányt és tanulási problémákat is okoz, valamint csökkenti a problémamegoldó képességet.


Kövér és öreg leszel, ha nem alszol eleget

Az alváshiány azonban nemcsak a hangulatunkra és a mentális állapotunkra van hatással, de a külsőnkre is. A lelassult hormonháztartás miatt – és mert a késői lefekvés általában éjszakai nassolással jár – a test raktározni kezdi a többletkalóriákat és ez zsírpárnák kialakulásával jár, ami elhízáshoz vezet. A túlsúly mellett a ráncok is korábban jelennek meg, hiszen a bőr pihenés híján gyorsabban kezd öregedni, ráadásul az alváshiány miatt több kortizon termelődik a testben, ami viszont tönkreteszi a kollagént, így a bőr veszít rugalmasságából, de akár az ízületek állapota is romolhat. A fáradtságból adódó stressz a hajat is fakóvá teszi a bőr mellett, és gyakori a hajhullás is. Gyerekek, kamaszok esetében a növekedési hormon termelődése lecsökken az alváshiánytól, így lelassul a fejlődésük.
 
Az alváshiány és a megemelkedett stresszhormon szint a szívműködésre is rossz hatással van, és megnöveli az érrendszeri megbetegedések és szívkatasztrófák – például a szívroham, magas vérnyomás – kockázatát.


A szex… az mi is?

A libidó kényes dolog, sok minden befolyásolja a meglétét. Az alváshiány azonban egy dolgot tesz vele, idővel szabályosan megszünteti. Ez a probléma a férfiakat és a nőket egyaránt érinti, így ha szeretnéd megőrizni az ágy melegét, érdemes tudatosan figyelni az elegendő alvásra. A férfiak esetében azonban külön kiemelnénk az alvási apnoé nevű jelenséget, mely a lélegzet elakadásával és az oxigénhiánnyal fel-felriasztja a horkolót, ezzel is megszakítva az alvási periódust.


Másokat is veszélybe sodor(sz)

Ha nem aludja ki magát valaki, a kialakuló koncentrációs zavarok befolyásolják a mindennapi életét, ami főleg akkor baj, ha például autót vezet. Ilyenkor ugyanis a reakció idő megnő és sokkal nehezebben kerülhetőek el a közúti balesetek, amelyek így nagyobb valószínűséggel követelnek emberéletet. Szóval, ha nem pihensz eleget, inkább ne ülj a volán mögé, ezzel is óvva a saját biztonságodat és mások életét!
 
Vannak azonban olyan esetek, amikor nem az alváshiány okozza az egészségügyi problémákat, hanem épp fordítva, például a mentális zavarok miatt alakul ki az alvászavar. Az orvosok a pontos kórtörténet megismerésével tudják a kiváltó okokat megfelelően kezelni.

Ossza meg cikkünket, hogy ismerősei számára is elérhető legyen!

A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 06. 05. 13:52 (Utolsó frissítés: 2020. 02. 20. 16:43)