HyCoSy - Petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Mi is a HYCOSY petevezeték átjárhatósági vizsgálat pontosan?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat neve az angol kifejezésből, hysterosalpingo-contrast-sonography származó rövidítés.

Egy egyszerű, jól tolerálható járóbeteg ellátás keretein belül elvégezhető ultrahang vezérelt beavatkozás, mely során nem csak a petevezetékek átjárhatósága, hanem a méhnyálkahártya és a méhüreg esetleges eltérései is feltérképezhetőek. A vizsgálat során kontrasztanyagot használunk, mely a petevezetékek átjárhatóságát teszi láthatóvá.

Az esetek nagy részében elegendő fiziológiás sóoldatot használni.

A HYCOSY vizsgálat biztonságos és megbízható alternatívája a konzervatív HSG vizsgálatnak, mely ionizáló röntgen sugárzást alkalmaz.

HYCOSY vizsgálat során sem röntgen sugárzást, sem jód tartalmú kontrasztanyagot nem használunk.

Miért van szükségem a HYCOSY vizsgálatra?

Leggyakrabban meddőség kivizsgálás részeként végezzük az eljárást.

 

Elzáródott petevezeték gyakori oka lehet a meddőségnek. A petevezetékek elzáródását számos kiváltó tényező okozhatja, mint például:
 
 • Kismedencei gyulladás (PID)

 • Szexuális úton terjedő betegségek (STD)

 • Egyéb okból kialakult gyulladásos folyamatok a hasüregben, pl. vakbélgyulladás

 • Súlyos endometriózis

 • Megelőző műtétek és/vagy összenövések

 

Mivel a petevezeték elzáródása panaszt nem okoz, így a nők nagy többsége nincs is tudatában állapotával.

A normál állapotú petevezetékek általános nőgyógyászati ultrahangon nem láthatóak. Petevezeték elzáródás sem látható hagyományos ultrahang vizsgálat során, csupán akkor ha bennük folyadék halmozódik fel és úgynevezett hydrosalpinx alakul ki.  Ezért fontos a kontrasztanyag használata, mely lehetővé teszi az orvos számára, hogy lássa átjárhatóak-e a petevezetékek.

 

hycosy - petevezeték átjárhatósági vizsgálatA HYCOSY vizsgálattal csak a petevezeték átjárhatósága vizsgálható?

A beavatkozás során értékelhető a méh ürege, a méhnyálkahártya, a petevezetékek valamint a kismedence is. A fiziológiás sóoldat befecskendezése során először a méh ürege ábrázolódik.

A hagyományos nőgyógyászati ultrahangon virtuális űrként megjelenő méhüreg a kontrasztanyag befecskendezésével feltágul, értékelhetővé téve az üreg alakját és egyes kóros elváltozásokat. Kezelőorvosa könnyedén azonosít a méhnyálkahártyából kiinduló polypust, submucosus myomagöböt vagy a méhüreg veleszületett rendellenességét, például egy méhsövényt.
Ha ezen elváltozások valamelyikére fény derül további beavatkozás (hysteroscopia magyarul méhtükrözés) válhat szükségessé.

Hogyan készüljek fel a petevezeték átjárhatósági vizsgálatra?

A legmegfelelőbb időpont a vizsgálat elvégzésére a ciklus első fele, közvetlenül a menstruáció befejeztét követően. Ezek a napok egy átlagos 28 napos ciklussal rendelkező nőnél a ciklus 5-6. és 11-12. napja között vannak. (A menstruáció első napja felel meg a ciklus első napjának). Ha az Ön menstruációs ciklusai rendszertelenek, akkor egyeztesse orvosával a vizsgálat pontos időpontját.

 

Szükségem van fájdalomcsillapításra a vizsgálathoz?

A vizsgálattal együtt járó kellemetlenség változó mértékű lehet, általában enyhe vagy közepes mértékű menstruációs jellegű görcsölés és puffadás érzés jelentkezhet a vizsgálat alatt. A vizsgálatot megelőzően vagy azt követően szájon át bevehető fájdalomcsillapítót alkalmazhat, szükség esetén beszélje meg kezelőorvosával az esetleges terápiát. Általános érzéstelenítésre nincs szükség ehhez a vizsgálathoz.

Telt húgyhólyagra van szükség a beavatkozáshoz?

Ehhez a vizsgálathoz nem kell a húgyhólyagnak teltnek lennie. A beavatkozás előtt közvetlenül meg fogjuk kérni, hogy ürítse ki a hólyagját. A beavatkozás előtt és után is étkezhet.

Hogyan zajlik a HYCOSY?

A beavatkozás eleje úgy zajlik, mint egy rákszűrés. Egy hüvelyi feltárást követően (mely során a kacsának nevezett eszközt a hüvelybe vezetjük és a méhszájat láthatóvá tesszük) a méhszájat antiszeptikus hatású folyadékkal töröljük le, hogy az esetleges fertőzés lehetőségét csökkentsük. Majd egy vékony, rugalmas katétert vezetünk a méh üregébe. Ez általában nem okoz fájdalmat. Ezt követően a katéter méh üregben lévő végén található apró ballont felfújjuk, hogy az a vizsgálat során ne tudjon kicsúszni és a kontrasztanyag visszaáramlását is megakadályozza. Ennek a ballonnak a feltöltése enyhe alhasi diszkomfort érzéssel járhat.
Ezt követően a kacsát eltávolítjuk, míg a katéter a helyén marad. Hüvelyi ultrahang használatával látótérbe hozzuk a méhet és a megfelelő helyen lévő katétert. Ezt követően a katéteren keresztül steril kontrasztanyagot fecskendezünk a méh üregébe. Ennek hatására a méhüreg feltágul, láthatóvá téve annak alakját és körvonalát. Orvosa ilyenkor bármely méhüregi polypust, submucosálisan elhelyezkedő myomagöböt, illetve a méhüreg veleszületett rendellenességét (pl. méhsövény) tud detektálni. Majd a kontrasztanyag a petevezetékekbe jut, így azok átjárhatósága értékelhetővé válik. Ha az ultrahangon a petevezetékek mentén lehet követni a kontrasztanyagot, és annak kilépése a hasüregbe ábrázolódik, az Ön petevezetékei átjárhatóak. Az ultrahangfej és a katéter eltávolításával be is fejeződik a vizsgálat.

petevezeték átjárhatósági vizsgálat  

Mik lehetnek a szövődményei a vizsgálatnak?

A HYCOSY egy biztonságos, jól tolerálható beavatkozás. A beavatkozást követően nagyon ritkán előfordulhat kismedencei gyulladás. Ha a beavatkozást követően a következő panaszok bármelyikét észleli, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát:

 
 • Nem múló vagy kellemetlen szagú hüvelyváladék

 • Erősödő alhasi fájdalom

 • Hőemelkedés vagy láz, mely mással nem magyarázható

 • Általános gyengeség

 

Ezen panaszok esetleges fertőzést jelezhetnek, melynek kezelésére antibiotikumos terápiára van szüksége. A beavatkozást megelőzően orvosa anamnézist vesz fel, melynek alapján dönthet úgy, hogy preventíven, tehát megelőzés céljából antibiotikumos terápiát alkalmaz.

 

Mit kell tennem a beavatkozást követően?

Javasolt tisztasági betét használata a vizsgálat után. A vizsgálatot követően még pár órán keresztül folyadék szivárgását tapasztalhatja hüvely felől. Ez akár véres is lehet, emiatt nem kell aggódni. Alhasi, menstruációs jellegű görcsök jelentkezhetnek, melyek fokozatosan megszűnnek.

 

Hogy fogom magam érezni a vizsgálatot követően?

A legtöbb páciens enyhe kellemetlenségnek éli meg a vizsgálatot. A beavatkozás alatt enyhe alhasi görcsöt, menstruációs jellegű alhasi fájdalmat él meg, mely az esetek nagy részében a vizsgálat végeztével megszűnik. Ön a vizsgálatot követően képes lesz vezetni és a rutin mindennapi teendőket ellátni. Ritkán előfordulhat, hogy a beavatkozás erősebb fájdalommal jár, esetleg szédülés, gyengeségérzés társul hozzá. Ebben az esetben érdemes a nap további szakaszában otthon pihenni.

Mikor tudom meg az eredményt?

A vizsgálatot végző orvos a vizsgálatot követően azonnal tájékoztatást ad az eredményről.

 

Miért drágább ez a vizsgálat, mint egy hagyományos ultrahang vizsgálat?

A beavatkozás során használt katéternek és kontrasztanyagnak költsége van, melyek a vizsgálat árába be vannak építve.

 

Miben különbözik a HYCOSY a HSG (hysterosalpingogram) vizsgálattól?

A HSG vizsgálat során jódos kontrasztanyagot és röntgen sugárzást használunk. Ez a petevezetékek átjárhatóságának egy tradicionálisabb vizsgáló módszere. Tanulmányok bebizonyították, hogy a HYCOSY megbízhatósága a petevezetékek átjárhatóságának kiértékelésében ugyanolyan jó, mint a hagyományosabb HSG vizsgálaté.
A HYCOSY előnyei a HSG-vel szemben:

hycosy  petevezeték átjárhatóság
 • A vizsgálat során sem röntgen sugárzást, sem pedig jódos kontrasztanyagot nem használunk.
 • Számos páciens kevésbé találja fájdalmasnak a HYCOSY-t, mint a HSG-t.
 • Kisebb elváltozások, mint például egy méhüregi polypus nagyobb biztonsággal ítélhetőek meg HYCOSY során, mint HSG-vel.
 • A HYCOSY vizsgálat során a méhüregbe domborodó myoma göb méhfalban lévő komponense jobban megítélhető, egy esetleges későbbi műtét pontosabban tervezhető.
 • A veleszületett rendellenességek pontosabban leírhatóak, hisz ultrahang vizsgálattal a méh külső kontúrja is ábrázolódik.
 

Milyen vizsgálatra lehet még szükségem?

Ritkán előfordulhat, hogy egyik vagy mindkettő petevezeték nem ábrázolható a vizsgálat során, ennek a következő okai lehetnek:

 
 • A méhfal spazmusa, mely átmenetileg megakadályozza a kontrasztanyag petevezetékekbe jutását annak kezdeti szakaszának összezáródásával.
 • Végleges elzáródása a petevezetékeknek valamely egyéb kiváltó okból.
 • Technikai problémák akadályozzák a pontos tájékozódást, mint például a méh myomás elváltozása, a páciens haskörfogata vagy a kismedencében található bélszakasz.
 

Fontos kiemelnünk, hogy a HYCOSY egy fajtája a petevezetékek átjárhatóságát megítélő vizsgálatoknak. Előfordulhat, hogy nem minden páciensnél nyújt definitív eredményt, így egyéb vizsgálatra kerülhet sor, mint például hysteroscopia és laparoszopia chromopertubatioval.

 

Jelentkezzen be most nőgyógyászati konzultációra online vagy telefonon!

Időpontfoglalás:

email: info@boc.hu

telefon: 06 30 870 7427, 06 30 372 6832


A weboldalon közölt információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, látogasson el orvoshoz!

Az oldalon található tartalmak hitelességéért a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, Dr. Tisza Tímea felel.

Létrehozva: 2018. 09. 05. 16:19 (Utolsó frissítés: 2022. 08. 17. 17:16)

Kapcsolódó tartalmak
Szakszerűen, de közérthetően a női meddőségről, és kezelési lehetőségeiről
Szakszerűen, de közérthetően a női meddőségről, és kezelési lehetőségeiről
A fogamzást segítő élelmiszerek javíthatnak a termékenységen
A fogamzást segítő élelmiszerek javíthatnak a termékenységen
Termékenységet segítő étrend
Termékenységet segítő étrend
Várja önt:
Dr. Keszthelyi Márton PhD.
Dr. Keszthelyi Márton PhD.